Κυριακή, Νοέμβριος 24, 2024
Follow Us
Υπέρταση και Διατροφή-Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Με τον όρο αρτηριακή πίεση εννοούμε την δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς κυκλοφορει και καταγράφεται με δύο τιμές τη συστολική και τη διαστολική πίεση.

Μολονότι δεν υπάρχει θεραπεία που να απαλλάσσει τον ασθενή οριστικά από την υπέρταση, η χρήση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν;

  • Η μείωση του σωματικού βάρους εφόσον αυτή απαιτείται. Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και μια μικρή μείωση της τάξης του 10% μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη, ενώ αυτή θα πρέπει να προκύψει μέσω μιας σταδιακής απώλειας της τάξης του 0,5-1kg/εβδομάδα.
  • Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Η άσκηση δεν βοηθά μόνο στον έλεγχο της υπέρτασης αλλά και στην διαχείριση του σωματικού βάρους και του άγχους ενώ τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένας καλός στόχος είναι τα 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
  • Η διακοπή του καπνίσματος
  • Η υιοθέτηση μια υγιεινής διατροφής χαμηλής σε νάτριο (συστατικό του αλατιού)

Μελέτες δείχνουν πως η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας την δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Η δίαιτα αυτή είναι χαμηλή σε ολικό, κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη αλλά πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Επίσης αυτό το πρότυπο διατροφής παρέχει υψηλές ποσότητες καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φυτικών ινών.

dia

Πόσο αλάτι χρειάζομαι καθημερινά;

Η Αμερικανική καρδιολογική εταιρεία συστήνει όχι περισσότερο από 2,3γρ. νατρίου την ημέρα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού άλατος) με ιδανικό όριο το 1,5γρ. για ορισμένους ενήλικες όπως αυτούς με  υψηλή αρτηριακή πίεση.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως στην παραπάνω σύσταση συνυπολογίζεται και το αλάτι που παίρνουμε από τις τροφές. Επομένως εάν θέλεις να μειώσεις την πρόσληψη  αλατιού στην διατροφή σου μπορείς:

  • να διαβάζεις τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγεις τρόφιμα με λιγότερο ή χωρίς πρόσθετο αλάτι
  • να επιλέγεις λιγότερα επεξεργασμένα και έτοιμα γεύματα
  • να χρησιμοποιείς περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά στα γεύματα σου για να ενισχύσεις την γεύση χωρίς να προσθέτεις περισσότερο αλάτι
  • να αγοράζεις φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς πρόσθετο αλάτι                                

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471