Ολόκληρη η πόλη μας, η Νάουσα, όπως και όλη η Ελλάδα, η Ευρώπη, ολόκληρη η Παγκόσμια Κοινότητα, υποκλίνεται στο παγκόσμιας εμβέλειας μεγαλείο του αγωνιστή, ειρηνιστή, κομμουνιστή (ο όρος αναφέρεται στην τελευταία του επιθυμία), μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης ακόμη και με το θάνατό του ανέβασε τον ελληνικό λαό σε μεγάλα ύψη πάνω από τη γη, όπως άλλωστε έκανε και σε όλη του τη ζωή, πραγματικός ζωοδότης στις σημερινές άσχημες συνθήκες που περνάει ο λαός μας. Τα τραγούδια του και η μουσική του μας συνόδευαν στη δουλειά, στους αγώνες, στην παρέα, στους δρόμους και όπως φαίνεται θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι μόνος. Συμπορεύεται μαζί του ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Βάρναλης, ο Λειβαδίτης, ο Ελευθερίου, ο Pablo Neruda, ο Γκάτσος, ο Καμπανέλλης , ο Σικελιανός, ο Κάλβος, ο Καβάφης και άλλοι ογκόλιθοι του Παγκόσμιου Πνεύματος, ενώ από κοντά ακολουθεί μία ολόκληρη στρατιά Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών.
Η προσφορά του Μίκη δεν ήταν μόνο στις τέχνες αλλά έβαλε πλάτες στους αγώνες του λαού μας παίρνοντας το όπλο ενάντια στους ξένους κατακτητές (Γερμανούς , Ιταλούς), κατά τη διάρκεια της κατοχής και ενάντια στους Άγγλους κατακτητές στα Δεκεμβριανά και στον εμφύλιο, για να εισπράξει μετά την εθνική αμοιβή των εξοριών, των φυλακών, των βασανιστηρίων. Ο Μίκης όμως δεν κιότεψε. Μετουσίωσε όλα αυτά σε πάθος για τραγούδια και μουσική που ζωντάνευαν και έδιναν κουράγιο στον ίδιο και σε όλους τους κατατρεγμένους! Δήλωνε παρών όχι μόνο στους αγώνες του λαού της πατρίδας μας αλλά και στους αγώνες των λαών όλου του κόσμου! Δεν είναι τυχαίο ότι συνδιαλέγονταν με όλες τις προσωπικότητες, πολιτικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο τέλος της ζωής του ο Μίκης έκανε μία υπόκλιση στο Κ.Κ.Ε., μία μεγάλη και συμβολικής σημασίας υπόκλιση. Με αυτή την κίνηση του ο Μίκης μπαίνει στον Κήπο των Μεγάλων όλου του κόσμου που αγωνίστηκαν για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη των λαών, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για λόγους που σχετίζονται με την ίδια την ιστορία της Νάουσας και τον ίδιο το Μίκη, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να αποφασίσει τα εξής:
α) Να ονομαστεί το Δημοτικό Θέατρο της Νάουσας σε Δημοτικό θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης"
β) Να δοθεί το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης (προτεινόμενος δρόμος η οδός Θεοφίλου)
Η
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΝΑΟΥΣΑΣ