Πέμπτη, Απρίλιος 18, 2024
Follow Us
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Γιώργος Τασιώνας για την πολύωρη βλάβη στη πόλη της Νάουσας

Η διεύθυνση της ΔΕΥΑΝ έπειτα από τη πολύωρη βλάβη στη πόλη της Νάουσας που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 30 Ιουνίου ανακοινώνει ότι :

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την ανάγκη μεταφοράς των προγραμματισμένων  επισκευών των βλαβών στη διάρκεια της νύχτας.  Οι προγραμματισμένες βλάβες γίνονταν τα τελευταία χρόνια μέρα. Υπάρχει το σχετικό αρχείο στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου στην υπηρεσία. Πέντε βλάβες έγιναν νύχτα την τελευταία πενταετία, όσες δηλαδή επέτρεψαν οι συνθήκες. Ενδεικτικά παραθέτονται στοιχεία της υπηρεσίας όπως φαίνεται στα συνημμένα αρχεία και τελευταία τελευταία βλάβη ημέρας της προηγούμενης διοίκησης στις 30-8-2019 μια μέρα δηλαδή πριν αναλάβουμε. 

Θα ήταν σωστό πέρα από τις προφανείς ευκολίες που θα παρείχε αυτό στο μεγαλύτερο μέρος των δημοτών και επαγγελματιών να δούμε με σύνεση και προσοχή τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν και με σοβαρότητα και επαγγελματισμό να δούμε ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Η διευκόλυνση των επαγγελματιών

Αρχικά πέρα από τους επαγγελματίες (τύπου κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, παρασκευαστήρια γλυκών κλπ)  που σε μια πόλη με πολύ πολύ παλιό δίκτυο έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες τις πόλης και με σχετικά λίγα χρήματα μπορούν να έχουν αποθηκευμένο νερό σε μια δεξαμενή θα πρέπει να μεταφέρουμε το πρόβλημα σε μια άλλη σειρά επαγγελματιών που λειτουργεί τη νύχτα και αυτοί είναι οι αρτοποιοί. Θα πρέπει λοιπόν άνθρωποι που εξαρτάται η λειτουργία των καταστημάτων και το μεροκάματο τους να κάνουν τις αντίστοιχες κινήσεις . Όπως κάνανε οι υπόλοιποι στρατηγικοί και  σοβαροί επαγγελματίες της πόλης για τις ημερήσιες διακοπές. 

Η κοινή ησυχία

Ένα δεύτερο μεγάλο κομμάτι είναι κατά πόσο η πόλη μπορεί η δεν μπορεί να ανεχθεί αναπόφευκτα θορυβώδεις εργασίες κατά τη διάρκεια της γαλήνης και την ησυχίας της νύχτας. Και δεν μιλάμε φυσικά για την προεργασία που εννοείται γίνεται μια λογική ώρα άλλα για τροχούς, βενζινοκίνητα δισκοπίονα, γεννήτριες,  ενδεχόμενα ανάγκης αύξησης του σκάμματος ανάλογα με το τι συναντάς και πώς τελικά μπορείς να το αντιμετωπίσεις ανεξάρτητα από αυτό που βλέπεις όταν έχει νερό και μπορείς μόνο να εκτιμήσεις( καθημερινά και συνήθη θέματα δηλαδή για κάποιον που ξέρει και έχει ζήσει από κοντά μια πραγματική αποκατάσταση βλάβης). Πώς να επέμβεις σε περιοχές που κουρασμένοι άνθρωποι θέλουν να κοιμηθούν, με μωρά, με πρωινό ξύπνημα κλπ. Στα πλαίσια αυτά κάναμε τις σχετικές ερωτήσεις στην αστυνομία και το τι γίνεται αν κάποιος εκνευρισμένος πολίτης επικοινωνήσει με την αστυνομία και καταγγείλει διατάραξη κοινής ησυχίας. Η απάντηση ήταν απόλυτη:  «Θα μεταβεί το περιπολικό και θα σταματήσει τις όποιες εργασίες μέχρι τη λήξη της κοινής ησυχίας, με ενδεχόμενη προσαγωγή των ιθυνόντων με την αυτόφωρη διαδικασία» 

Η ασφάλεια

Φυσικά η αστυνομία επέτεινε την προσοχή για τα έξτρα προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν κατά τη διάρκεια τις νύχτας και τα ιδιαιτέρως αυξημένα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά την τέλεση εργασιών σε νυχτερινές συνθήκες στους δρόμους

Η αυτονομία

Μια προσπάθεια να λειτουργείς τελείως ανεξάρτητα, δηλαδή να μην έχεις ανάγκη επαγγελματίες ( είτε προμήθεια σπάνιων υλικών που μπορείς να συναντήσεις, από την αγορά, είτε μετατροπές υλικών που ενδεχόμενα χρειάζεται  εργασία σε μηχανουργείο είτε η δυνατότητα να βρεις γενικά προμηθευτές κλπ ) χρειάζεται οργάνωση για την κάθε βλάβη, που την κάνουμε και για τις ημερήσιες βλάβες, αλλά και γενικότερα αποθήκη υλικών ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Πόσο μεγάλη όμως να είναι αυτή η αποθήκη σε υλικά και κόστος για τέσσερα  στην ουσία δίκτυα ( παλιό και νέο ύδρευσης, παρόλο που λειτουργεί στην ουσία το παλιό, παλιό και νέο αποχέτευσης,) με υλικά που έχουν καταργηθεί εδώ και 50 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις;  (Και ερχόμαστε πάλι στα βασικά προβλήματα και την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για να μπει σε λειτουργία το νέο δίκτυο). Όσο καλή οργάνωση και να κάνεις δεν μπορείς να είσαι ανεξάρτητος και απόλυτα προετοιμασμένος όταν ακόμα και σήμερα συναντάς υλικά που δεν έχεις ξανασυναντήσει σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε την βλάβη στην πλατεία Ειρήνης στις 18/11/2017 που άφησε την πόλη χωρίς νερό περισσότερες από 18 ώρες για τέτοιους λόγους.

Λοιπά τεχνικά προβλήματα

Τα τεχνικά θέματα βέβαια με τις νυχτερινές διακοπές δεν είναι μόνο αυτά. Ένα δίκτυο κλειστό και γεμάτο θέλει διπλάσιο χρόνο να αδειάσει ( για να γίνει η επισκευή) και οφείλει να γεμίζει πολύ πολύ αργά γιατί δεν έχει τρόπο να βγάλει τον αέρα όταν κατά τις νυχτερινές ώρες ούτε βρύση ούτε καζανάκι δεν έχει αδειάσει και στο δίκτυο είναι όλα κλειστά. Αυτό μεγιστοποιεί και την πιθανότητα περισσοτέρων βλαβών προκαλουμένων από την ίδια τη διακοπή.

Οι εργαζόμενοι

Οι χρόνοι μιας διακοπής νερού για τους εργαζομένους τα στελέχη και τους εξωτερικούς συνεργάτες, είναι πολλές. Όταν δεν υπάρχει νερό στη βρύση μας περίπου πρέπει υπολογίσουμε διπλάσιες ώρες απασχόλησης από την έναρξη της διαδικασίας της διακοπής μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης λόγω της πολυπλοκότητας του δικτύου. Παρά την άοκνη προσπάθεια και το ζήλο που απαρέγκλιτα έχουν δείξει σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι και οι εξωτερικοί συνεργάτες, οι ώρες είναι πολλές και σε συνεννόηση και με την επιθεώρηση εργασίας, ωράρια απασχόλησης 10-11 ωρών (ή και 15 και πλέον ωρών σπανιότερα) για τις νυχτερινές ώρες παρά τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων απαιτείται έλεγχος για το πόσο σύννομη είναι και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βγει από τα όρια του νόμου.

Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμα τώρα, θέλουμε να αναδείξουμε μια νέα εποχή ενημέρωσης των πολιτών για τα δρώμενα στην υπηρεσία και μπορούμε να εξαγγείλουμε καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο στις διακοπές νερού.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η πίεση του δικτύου κατά τις ώρες της διακοπής και μπορεί εύκολα να δει κανείς πόσο χρόνο χρειάζεται η πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης γνωρίζοντας πόσο χρόνο στην περιοχή του και ειδικότερα στο σπίτι του δεν είχε νερό. Τέτοια έργα θέλουμε να κάνουμε και μια νέα εποχή εξυπηρέτησης να ξεκινήσει.

Κλείνοντας προσωπικά θέλω επισημάνω  ότι δεν είμαι αντίθετος αλλά ούτε και υπέρμαχος των βραδινών αποκαταστάσεων. Θέλω να αναφέρω τα προβλήματα για να γνωρίζει ο κόσμος ότι οι περισσότερες περιπτώσεις είναι μοναδικές και πρέπει να εκτιμηθεί κάθε φορά η δυνατότητα ή μη μια τέτοιας αποκατάστασης με σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Στόχος μου είναι να γίνουν επιτέλους τα έργα εκείνα ( σύνδεση νέου δικτύου, τηλεμετρία κλπ ) που θα μειώσουν τις ανάγκες προγραμματισμένων διακοπών και με τη συμβολή της τεχνολογίας αλλά και νέων χρηματοδοτούμενων έργων θα αλλάξει προς το καλύτερο η υδροδότηση της πόλης μας.

                                                                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΝ

                                                                                                                ΤΑΣΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ