Ακόμη ένα στερεότυπο !!! Τα ροζέ κρασιά δεν έχουν φύλο - είναι απλώς ένας τύπος κρασιού που μπορεί να απολαύσει οποιοσδήποτε.
Μάλιστα οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει επομένως μία τάση, που παρατηρούμε ότι θα έχει βάθος και διάρκεια, και δεν είναι απλώς μια μόδα. Tι μας κάνει να πιστεύουμε κάτι τέτοιο;
✔ H βελτίωση της ποιότητας – Οι παραγωγοί πειραματίζονται με νέες τεχνικές και ποικιλίες, παράγοντας ακόμη πιο premium ροζέ. Επιπρόσθετα η ανάδειξη πιο δομημένων και σε κάποιες περιπτώσεις παλαιωμένων ροζέ, δίνουν στην κατηγορία μεγαλύτερο χώρο στην αγορά.
✔ Η ευελιξία τους στον συνδυασμό τους με φαγητό - Ιδανικά για σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις αλλά εξίσου ιδανικά για να συνδυαστούν με εύκολες και απλές γεύσεις όπως για παράδειγμα μία πίτσα.
✔ Η διαμόρφωση στο ευρύ κοινό μίας σύγχρονης κουλτούρας κρασιού, όπου η απόλαυση είναι το βασικό ζητούμενο.
Ροζέ κρασιά με έντονα αρώματα (συνήθως φρούτων – φράουλα, κεράσι, ροδάκινο, εσπεριδοειδή) αλλά και πιο διακριτικά. Με ζωντανή οξύτητα που τα κάνει δροσιστικά και ευχάριστα αλλά και με λιγότερη οξύτητα. Με ελαφρύ σώμα όπως αυτά της Προβηγκίας αλλά και με πιο γεμάτο σώμα όπως τα ροζέ από Grenache. Με υψηλό αλκοόλ (13,5% - 14,5%) αλλά και με λιγότερο αλκοόλ (12% – 13%). Όλα όμως με τις αγαπημένες μας τανίνες … σε πολύ μικρότερη ποσότητα βέβαια σε σχέση με τα ερυθρά κρασιά γιατί ζυμώνονται με τις φλούδες για σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως μερικές ώρες). Ροζέ που προέρχονται από ποικιλίες με πολλές τανίνες (Cabernet Sauvignon, Syrah, Ξινόμαυρο), μπορούν να έχουν ελαφρώς πιο έντονη δομή.
Μερικές διάσημες περιοχές Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που παράγουν ροζέ κρασιά είναι:
Π.Ο.Π. Αμύνταιο – Γνωστό για τα δροσερά και αρωματικά ροζέ από Ξινόμαυρο, που μπορεί να είναι και αφρώδη.
Π.Ο.Π. Ρόδος – Παράγει ροζέ κρασιά (ξηρά και αφρώδη) από ποικιλίες όπως η Μανδηλαριά (Αμοργιανό), Μαυραθήρικο.
Από τις πιο διάσημες ζώνες για ροζέ κρασιά παγκοσμίως είναι η ζώνη Côtes de Provence (Γαλλία) με κυρίαρχες ποικιλίες τις Grenache, Cinsault, Syrah. Επίσης η περιοχή La Rioja της Ισπανίας αν και φημίζεται για τα ερυθρά της, βγάζει και μοναδικά ροζέ με κυρίαρχες ποικιλίες τις Tempranillo, Garnacha και Viura.
Φυσικά η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χάρτη των ροζέ. Κρασιά με προσωπικότητα και αισθητή την παρουσία της ποικιλίας σταφυλιού από την οποία προέρχονται (κυρίως το Ξινόμαυρο). Τα τελευταία χρόνια μάλιστα πολλά οινοποιεία, παλιά και νέα, έχουν ανεβάσει πολύ την ποιότητά τους και παράγουν ροζέ κρασιά που σίγουρα ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.
Οι οινόφιλοι