Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
Follow Us
Η γοητεία της «τυφλής» δοκιμής

Blind Tasting 

(δλδ. τυφλή δοκιμή ενός κρασιού χωρίς να γνωρίζουμε προέλευση, παραγωγό, ποικιλία σταφυλιού, τιμή, χρονιά, τρόπο οινοποίησης - παλαίωσης κ.λπ.). Υπάρχουν οι ολοκληρωτικά τυφλές δοκιμές (όταν κανένα στοιχείο δεν είναι γνωστό) ή αυτές που δίνονται ελάχιστα στοιχεία. Πολλοί όταν ακούν την φράση «τυφλή δοκιμή κρασιών» θεωρούν ότι είναι ένας διαγωνισμός. Φυσικά και δεν είναι. Είναι ένας τρόπος για την μεγιστοποίηση της απόλαυσης. Είναι ιδανική επιλογή για μια «αντικειμενική» και απολαυστική οινογνωσία. Μηδενίζει τον βαθμό υποκειμενικότητας. Αυτό δεν έχει σχέση με τους συμμετέχοντες και τον βαθμό εξοικείωσης τους με τον κόσμο του κρασιού. Αποτελεί «προνόμιο» όλων μας, ας πούμε ότι είναι στην φύση του ανθρώπου, να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες και να μην εστιάζει σε αυτό που καταναλώνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Δυστυχώς η τυφλή δοκιμή έχει πολλούς αρνητές γιατί κατά βάση ο δοκιμαστής «εκτίθεται». Πολύ συχνά δε, απογοητεύεται. Όμως η ουσία είναι άλλη. Δε θα βρεις πάντα το στόχο και δεν είναι αυτοσκοπός. Η διαδρομή ίσως έχει μεγαλύτερη αξία. Στη διαδρομή αυτή αναπτύσσεται η οινική σκέψη. Η ανάλυση της οξύτητας, των τανινών, της αλκοόλης και φυσικά των αρωμάτων (= διαδρομή) σε οδηγούν για παράδειγμα να πεις ότι το συγκεκριμένο κρασί μοιάζει περισσότερο με μια Νεμέα παρά για μία Νάουσα.

Η τυφλή δοκιμή επίσης είναι προπόνηση και εκπαίδευση. Κρατάει την παλέτα μας σε φόρμα. Ψάχνει κάποιος ας πούμε τις διαφορές της Νάουσας με το Αμύνταιο και τις βρίσκει τόσο στα αρώματα (πιο ανθικά, πιο αρωματικά στο Αμύνταιο, πιο γήινα στη Νάουσα) όσο και στο γενικό χαρακτήρα (πιο εκλεπτυσμένος και ραφιναρισμένος στο Αμύνταιο). Η εξήγηση έρχεται από τον συνδυασμό του εδάφους (ελαφρύτερα εδάφη στο Αμύνταιο) αλλά και του ψυχρότερου κλίματος που δίνει πιο τραγανό κόκκινο φρούτο. Σε άλλα στυλ κρασιών τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Πολλά από τα κρασιά ΠΟΠ είναι από τη νομοθεσία χαρμάνια με το ποσοστό της βασικής ποικιλίας να είναι μεταβλητό ανάλογα με τον παραγωγό. Αν πάμε σε μία τυφλή δοκιμή Αγιωργίτικου θα ανακαλύπταμε πολλές διαφορετικές εκφράσεις ανάλογα με την περιοχή. Ειδικά ο Ασπρόκαμπος είναι μία άλλη Νεμέα.

Μήπως λοιπόν όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά ένα κρασί πρέπει να αυτό να συμβαίνει μόνο τυφλά γιατί η δύναμη της ετικέτας εξασκεί τη δική της γοητεία … ;;;

Φυσικά, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό στο χώρο του κρασιού. Αυτή είναι η μαγεία. 

Οι Οινόφιλοι

kra