Μπορεί κάποιος βάσιμα να προσδοκεί πως μια κλινική
θα αντέξει να λειτουργεί για χρόνια με τρεις γιατρούς που πραγματοποιούν δέκα κι έντεκα εφημερίες το μήνα( με τις όποιες επιπτώσεις γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους) χωρίς παρουσία άλλου ειδικού στην κλινική; Όχι, θα απαντήσει ο κάθε λογικός και καλοπροαίρετος στην ερώτηση. Κι όμως, αυτή η ομάδα των τριών παθολόγων αποτελούμενη από δύο μόνιμες γιατρούς με οργανική θέση στο νοσοκομείο ης Νάουσας κι έναν ακόμη που για χρόνια τώρα δέχεται αποκλειστική απόσπαση από το κέντρο υγείας Αλεξάνδρειας (σάμπως εκεί τους περισσεύει) κατάφεραν να καλύψουν εφημεριακά το τμήμα με ελάχιστη και διαλείπουσα βοήθεια τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια, διάστημα που περιλάμβανε και τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Όμως, το είπαμε, όλα τελειώνουν και η παραίτηση προ διμήνου της μικρότερης από τις δύο γιατρούς έδειξε για μία ακόμη φορά τί σημαίνει υποστελέχωση και οριακή λειτουργία τμημάτων με δέκα κενά να χάσκουν έκτοτε χωρίς όνομα στο μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής και να περιμένουν τη συμπλήρωσή τους.
Η ‘’λύση’’ γι’ άλλη μια φορά ήταν αυτή της μετακίνησης για εφημέρευση συναδέλφων παθολόγων από τα γειτονικά νοσοκομεία της Βέροιας και της Έδεσσας με τις όποιες επιπτώσεις γι΄ αυτούς σε προσωπικό επίπεδο, με τις αναμενόμενα αρνητικές συνέπειες στη στελέχωση των τμημάτων τους αλλά ακόμη και στη συνοχή της δικής μας κλινικής (και πάλι οποιοσδήποτε μη προκατειλημμένος παραδέχεται πως αυτή πλήττεται, όταν σε ένα τμήμα πηγαινοέρχονται ένα σωρό γιατροί διαφορετικής νοοτροπίας και παραστάσεων.)
Όμως, παρά τις… εργώδεις προσπάθειες των ιθυνόντων να λυθεί ο γρίφος του ‘’παίρνω το ένα μπάλωμα από ‘δω και το πάω εκεί’’, για να μη φανεί η γύμνια, και πάλι απομένουν λίγες μέρες διάσπαρτα μέσα στο μήνα κενές! Και τώρα τί; Τώρα πιάνουν δουλειά… υποστύλωσης οι μεγάλοι… θεωρητικοί του συστήματος! Με μία άκρως αβανταδόρικη εισήγηση γεμάτη αοριστολογίες και εξόφθαλμα νομικά κενά (το κυριότερο κενά ασφαλείας) αλλά πάντα με ιδιαίτερη σοβαροφάνεια ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας επί της απουσίας παθολόγου χρήζει τους καρδιολόγους ‘’επιστημονικά υπεύθυνους ‘’ της παθολογικής κατά το πρωινό ωράριο (!) και κατά τα απογεύματα και τις αργίες το ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο συντονιστής γιατρός της εφημερίας που θεωρητικά μπορεί να είναι ακόμη και ο εφημερεύον ορθοπεδικός ή χειρουργός!. Ρόλος τους η διακομιδή ,όπως λέει, των νοσηλευομένων της παθολογικής σε άλλο νοσοκομείο εάν υπάρξει ‘’ανάγκη διαχείρισης’’ τους. Για την παρακολούθησή δε των τελευταίων προβλέπεται παρουσία στην κλινική μόνο ειδικευόμενου παθολόγου γιατρού των ούτε δύο μηνών εμπειρίας! Όσο για το άλλο θεσμικό όργανο του νοσοκομείου, το επιστημονικό συμβούλιο, αυτό… ευνουχίστηκε (και μη σας ενοχλεί η φρασεολογία, έτσι είναι ) τρεις μήνες πριν, όταν καθαιρέθηκε μετά εισήγησή του για προκήρυξη θέσεων γιατρών οχτώ μήνες προ της λήξης της θητείας του! Το προσφάτως εκλεγέν είχε απλώς να σωπάσει (ε, μην έχουμε πάλι εκλογές!) Την παραπάνω αναφερόμενη εισήγηση-δώρο ο αναπληρωτής διοικητής την αποδέχτηκε με …’’copy-paste’’ , ενημερώθηκε προφανώς η Υ.ΠΕ. κι έτοιμο το ’’ …σχέδιο εφημέρευσης’’ με την ελάχιστη δυνατή ευθύνη να μας βαραίνει! Έτσι λειτουργεί το πράγμα!
Αλλά εκεί που οι ελλείψεις ‘’χτύπησαν κόκκινο’’ ήταν η εφημερία του περασμένου Σαββάτου (7/12) όπου στο πρόγραμμα της εφημερίας εκτός ,βέβαια, από ακτινολόγο (που τον τελευταίο χρόνο θα συναντήσει κανείς, αν είναι τυχερός, μόνο τις επτά μέρες του μήνα) δεν υπήρχε ούτε Παθολόγος αλλά ούτε και γενικός γιατρός στο τμήμα επειγόντων ,για να διεκπεραιώνει τα επείγοντα της Παθολογικής (εδώ πρωτοτυπήσαμε !) Τα… προεόρτια περιλάμβαναν την αλλαγή του αρχικώς ορισθέντος ως συντονιστή της εφημερίας ’’μη συνεργάσιμου’’ παιδιάτρου (εικοσιτέσσερις ώρες πριν το αιτηθεί ο ίδιος και γραπτώς) με την εφημερεύουσα καρδιολόγο να παίρνει τη θέση του. Το πρωί της εφημερίας ήταν σαφής η αδυναμία εύρεσης πλάνου διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών με τη συντονίστρια γιατρό να ζητά από τους εφημερεύοντες ειδικούς των άλλων τμημάτων να αναλάβουν εκ περιτροπής ρόλο στο τμήμα επειγόντων της Παθολογικής(!), εισήγηση που απέρριψαν. Τελικά, ως πιο δόκιμη κρίθηκε η λύση ο ορισμένος στο πρόγραμμα της χειρουργικής γενικός γιατρός να αναλάβει το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου καθ’ ολοκληρία!
Τα όσα περιγράψαμε όχι απλώς δεν μπορεί να είναι η εικόνα της συνεχούς ‘’ανάπτυξης’’ και ‘’αναβάθμισης’’ του νοσοκομείου για την οποία ‘’εν χωρώ ‘’ έκαναν λόγο κυβερνητικοί παράγοντες προ διμήνου, για να σβήσουν τη φωτιά που άναψαν διαρροές για κλείσιμο τμημάτων και αλλαγή χαρακτήρα’’ του νοσοκομείου. Όσα περιγράψαμε είναι εικόνες ντροπής και δεν ταιριάζουν σε λειτουργία νοσοκομείου. Εάν το προηγούμενο Σάββατο μας επισκέπτονταν εισαγγελέας, θα είχε να σημειώσει:
1)την απουσία από το πρόγραμμα εφημερίας ακτινολόγου και παθολόγου (δύο εκ των πέντε ειδικοτήτων που στοιχειοθετούν εφημέρευση νοσοκομείου.)
2)στα ίδια πλαίσια, τη λειτουργία επειγόντων χειρουργικής χωρίς σύγχρονη λειτουργία επειγόντων παθολογικής.
3)την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων σε γιατρούς (τις εφημερίες τομέα δεν κατάφερε να τις νομοθετήσει ούτε η κα Γκάγκα, υφυπουργός υγείας, τον προπερασμένο Μάιο μετά τη γενική κατακραυγή.)
4)γιατρό που έχει υπό την επιστασία του ως ειδικός δύο τμήματα ταυτοχρόνως.
Πλεονάζει να πούμε πως λίγο πριν το ένα τέταρτο του εικοστού πρώτου αιώνα είναι εγκληματικό για τους ασθενείς να τίθενται εν αγνοία τους σε κίνδυνο και ασύμβατο για τη δική μας ηθική και επιστημονική υπόσταση να προσπαθούμε να ασκήσουμε ιατρική σε ’’συνθήκες πολέμου’’ στο γενικό πλαίσιο της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης στο οποίο συστηματικά έχουν καταδικάσει το ΕΣΥ. Φτάσαμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: <<να κάνει ράμματα ο χειρουργός, να βάζει γύψο ο ορθοπεδικός, να γνωματεύει καρδιογραφήματα ο καρδιολόγος, να δίνει αναισθησία ο αναισθησιολόγος … >>
Οι γιατροί δεν σκοπεύουμε να δεχτούμε ρόλο ‘’διανοούμενης πόρνης’’ και ‘’αυτοφωράκια’’ για χάρη των νεοφιλελεύθερων πρακτικών που αντιμετωπίζουν ακόμη και την υγεία με όρους ’’κέρδους-ζημίας’’. Οι ασθενείς δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται ως ‘’ανυποψίαστοι πελάτες’’ από ένα σαθρό σύστημα γεμάτο με κενά ασφαλείας. Τα προγράμματα εφημεριών δεν καταρτίζονται στη λογική του ‘’πάμε κι όπου βγει΄΄.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ! ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
(διαφορετικά η κατρακύλα ,αποδεδειγμένα πια, δεν έχει τέλος… Εργαζόμενοι στην υγεία και πολίτες έχουμε ευθύνη από όποια θέση βρισκόμαστε και είναι στο χέρι μας να τη σταματήσουμε! )
Στο περιθώριο της παρούσας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ημαθίας εκφράζουμε τη στήριξή μας στο συλλαλητήριο που οργανώνει το εργατικό κέντρο του νομού την Παρασκευή 13 του Δεκέμβρη στις 6μ.μ. έξω από το νοσοκομείο της Νάουσας και σας παραπέμπουμε στη σχετική του ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, μηνύουμε πως το λαϊκό αγωνιστικό φρόνημα δεν κατευνάζεται με διώξεις που μας πηγαίνουν πίσω στα χρόνια του πενήντα και της δικτατορίας. Μόνο το ειρωνικό μας μειδίαμα προκαλεί η κλήση σε ΕΔΕ εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ Βέροιας για την επίσκεψη της Αλέιδα Γκεβάρα (κόρης του Ερνέστο) και την ομιλία του Αλέκου Χατζηκώστα (δημοσιογράφου με ευαισθησία ιστορικών αναζητήσεων) την ίδια μέρα για την απελευθέρωση της Βέροιας από τον ΕΛ.Α.Σ. τo 1944 μετά από παρέμβαση της νομαρχιακής επιτροπής της Ν.Δ. Αλλά… τέτοιοι είναι!
ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΠΩΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΘΑΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ, ΜΗΝ ΤΡΕΞΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗ…
ΣΕ ΚΟΥΤΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!
(σ.σ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ …)