Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου η Φρόσω Καρασαρλίδου βρέθηκε κοντά στους αγρότες που έβγαλαν τα τρακτέρ τους στην Κουλούρα και διεκδικούν:
Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου η Φρόσω Καρασαρλίδου βρέθηκε κοντά στους αγρότες που έβγαλαν τα τρακτέρ τους στην Κουλούρα και διεκδικούν:
- Την πλήρη (και όχι αποσπασματική) αποζημίωση της πληγείσας παραγωγής από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.
- Την ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και της χαμένης παραγωγής εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, και των συνθηκών της αγοράς, που απαξίωσαν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής.
- Οι ρυθμίσεις να καλύπτουν το σύνολο των προϊόντων που έχουν επηρεαστεί.
- Τον άμεσο εκσυγχρονισμό των διαδικασιών εκτίμησης και αποζημίωσης της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, την αλλαγή του κανονισμού του, καθώς και την πλήρη κάλυψη των ζημιών από όλα τα αίτια, μεσούσης της κλιματικής αλλαγής.
- Τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από πραγματικές παρεμβάσεις. Αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/Kwh, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ζουν τις οικογένειές τους.
Η κ. Καρασαρλίδου επεσήμανε:
«Πέρα από τα μαύρα Χριστούγεννα που πέρασε ο αγροτικός κόσμος και η αγορά της υπαίθρου, ο κίνδυνος πλέον είναι υπαρξιακός για τον πρωτογενή τομέα. Γίνεται αντιληπτό για τους παραγωγούς μετά από μία δύσκολη χρονιά, με πολλαπλά προβλήματα και με την κυβέρνηση της ΝΔ που αρνείται να λάβει μέτρα κοινής λογικής. Μέτρα που θα ανακουφίσουν το παρόν, αλλά και μέτρα που θα χτίσουν το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Η ηλικιακή κατανομή του αγροτικού πληθυσμού στην Ημαθία, αλλά και στην χώρα, είναι ιδιαίτερα προβληματική, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνεται σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Είναι εμφανές πως χωρίς πρόβλεψη για αναπλήρωση και ηλικιακή ανανέωση σε λίγα χρόνια θα έχει χαθεί σημαντικό κομμάτι των παραγωγών. Η απαξίωση, η εγκατάλειψη, η εκμηδένιση του πρωτογενούς τομέα είναι ίσως το σημαντικότερο «έγκλημα» κατά της ελληνικής αγροτικής κοινωνίας και της Ελλάδας».