Αντιμέτωπη με δύο νάρκες, την ακρίβεια και την πανδημία, βρίσκεται η οικονομία, την ώρα που όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η χώρα έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο αφήνοντας πίσω της, τα κακώς κείμενα των μνημονίων.
Η μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη της οικονομίας το 2021, απόρροια κυρίως της ιδιαίτερα θετικής πορείας του τουρισμού και η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την άνευ προηγουμένου προσέλκυση κεφαλαίων στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, ίσως αποδειχθούν ότι δεν επαρκούν ώστε να αλλάξει σελίδα η χώρα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Και αυτό διότι ελλοχεύουν δύο βασικά προβλήματα, η ακρίβεια και η πανδημία, που κανείς ακόμη δεν μπορεί να προσμετρήσει τις επιπτώσεις.
Η πανδημία είναι εδώ και δείχνει τα δόντια της. Όσο και αν στην κυβέρνηση δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να κλείσει ξανά η οικονομία, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά, την ώρα που όλοι οι δείκτες καλπάζουν πριν καλά καλά μπει ακόμη ο χειμώνας.
Οι δυνατότητες του ελληνικού συστήματος υγείας δεν είναι μη πεπερασμένες. Ως εκ τούτου από ένα σημείο και μετά ίσως δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.
Επί του παρόντος τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αναμφίβολα, βάζουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Σίγουρα ήταν μία αναγκαιότητα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν θα υποστεί ένα πισωγύρισμα. Περίπου 2,5 εκατ. μη εμβολιασμένοι πολίτες περιορίζονται σε ό,τι αφορά την οικονομική τους δραστηριότητα και αυτό θα φανεί σε ένα βαθμό στην κατανάλωση.
Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν υπάρξει με τους εστιάτορες να ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.
Η ακρίβεια τρομάζει και δείχνει τα δόντια της
Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο στην πορεία αλλαγής πορεία της χώρας είναι η ακρίβεια, η οποία δείχνει για τα καλά τα δόντια της και δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο άμεσο μέλλον.
Οι φόβοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας στην οικονομία, αλλά και στα νοικοκυριά, είναι υπαρκτοί.
Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μία στάση… σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές στο κομμάτι της ενέργειας, αλλά οι παράγοντες της αγοράς δείχνουν να παραμένουν ανήσυχοι και θεωρούν ότι μία γενικότερη τάση θα εδραιωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και κάνουν την εκτίμηση ότι μάλλον θα δούμε ακόμη ψηλότερα επίπεδα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τα σημερινά επίπεδα.
Η ακρίβεια μάλιστα πυροδοτεί και πολιτικής αντιπαράθεση, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητεί προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή.
Την ίδια στιγμή παροδικές χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός 3% τον Οκτώβριο ήταν υψηλότερος απ’ ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση.
Επίσης οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με έρευνα της Alco, χαρακτηρίζουν δυσβάσταχτη την μηνιαία επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις.
«Άτυπο lockdown στην εστίαση»
Για άτυπο lockdown στον χώρο της εστίασης έκανε λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ.
Έτσι από το μίνι lockdown η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown, προειδοποίησε και ζητάει σειρά παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος.
πηγή:newsit.gr