Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Τρίτη δόση: Κλείστηκαν ήδη τα πρώτα ραντεβού στην πλατφόρμα

Χθες το βράδυ λίγο μετά τις 10, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όσους έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου άνοιξε, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

dompa

Η μεγάλη επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα ήταν δεδομένη, καθώς μεγάλος όγκος πολιτών έσπευσε να εξασφαλίσει το ραντεβού για την τρίτη δόση, καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των γιορτών. Τα social media “πλημμύρισαν” από τις φωτογραφίες από επιβεβαιωμένα ραντεβού.

Όσοι θέλουν να εμβολιαστούν με Pfizer δεν είχαν καμία δυσκολία να εξασφαλίσουν το τρίτο ραντεβού τους ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όσοι όμως θέλουν να κάνουν Moderna θα πρέπει να είναι λίγο πιο υπομονετικοί καθώς η διαθεσιμότητα τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ ήταν περιορισμένη.

Τι ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την τρίτη δόση

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω. Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς και ΕΜΑΚ

Σε μία απόφαση- οδηγό για το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού προχώρησε το ΣτΕ, με αφορμή αιτήσεις ακύρωσης από προσωπικό της ΕΜΑΚ και υγειονομικούς.

<Η κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου πως το μέτρο δεν αντίκειται σε συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο και για την πιθανή επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ή ηλικιακές κατηγορίες πολιτών. Παράλληλα, δεδομένου ότι αφορά κύριες αιτήσεις ακύρωσης ενέχει πλέον και χαρακτήρα νομολογίας, που θα αποτελέσει πιλότο και στην περίπτωση προσφυγών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών.

Το αποτέλεσμα της τελικής διάσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή 26/11 ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να δημοσιευτούν έως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Όσον αφορά πάντως την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και στις δυο κατηγορίες (ΕΜΑΚ και υγειονομικοί) υπήρξε μειοψηφία 3 δικαστών που διαφωνούσε, ενώ για την αναστολή εργασίας των υγειονομικών διαφώνησαν 5 δικαστές.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣτΕ, όσον αφορά στην ΕΜΑΚ, είναι συνταγματικός γιατί:

α) επιβάλλεται στους υπαλλήλους του ΠΣ που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ προς διασφάλιση της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας και της πλήρους υπηρεσιακής διαθεσιμότητας του προσωπικού των εν λόγω υπηρεσιών, που έχουν ειδική αποστολή και ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης καθηκόντων,

β) προβλέπεται από ουσιαστικό νόμο και διατάξεις που παρέχουν εξουσιοδότηση στον Αρχηγό του ΠΣ να θεσπίσει εγκύρως, ως πρόσθετο προσωρινό, υπό περιστάσεις πανδημίας, όρο για την καλή κατάσταση της υγείας των υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ, τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού covid-19,

γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα επισήμων φορέων στην Ελλάδα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ) και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου εξάπλωσης της νόσου, ενώ τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των τυχόν παρενεργειών, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

ε) δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, διότι η διαφορετική μεταχείριση με κριτήριο τον εμβολιασμό ερείδεται επί αντικειμενικού κριτηρίου, κυρίως λόγω της μη αμφισβητούμενης ούτε από τους αιτούντες, μειωμένης συχνότητας και έντασης με την οποία νοσούν και μεταδίδουν την νόσο οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Για τους υγειονομικούς:

α) επιβάλλεται στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικώς δε όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών,

β) προβλέπεται από τον νόμο,

γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 και

δ) σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες.

ε) Εξ άλλου, (με μειοψηφία 5 μελών) κρίθηκε ότι η αναστολή εργασίας χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών είναι συνταγματικώς ανεκτή. Κρίθηκε επίσης αφ’ ενός ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και αφ’ ετέρου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

πηγή:enikos.gr

fpakar