Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δυο προτάσεις χρηματοδότησης, που υπέβαλλε ο Δήμος Νάουσας, συνολικού ύψους 30.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του «Κέντρου Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας «ΕΡΙΑ» και στην δημιουργία «Διαδικτυακής Πύλης Σύγχρονης Τέχνης Νάουσας».
Ειδικότερα, ο Δήμος Νάουσας έλαβε πρόσφατα έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για την επιχορήγηση με το ποσό των 20.000 ευρώ, με τίτλο «Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας «ΕΡΙΑ» - Ψηφιακός Μετασχηματισμός».
Η πρόταση περιλαμβάνει δράσεις, οι οποίες έχουν ως σκοπό τη μετάδοση και προβολή του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Κέντρου Βιομηχανικής Κληρονομιάς «ΕΡΙΑ» (τα εγκαίνια του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο) μέσα από συγκεκριμένα σύγχρονα “εργαλεία” και ειδικότερα:
α) Σχεδιασμός εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, που θα αφορά στην ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας και στην βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, όπως αυτή παρουσιάζεται και αναλύεται στην έκθεση. Ο σχεδιασμός του θα πραγματοποιηθεί με βάση συγκεκριμένα σημεία - σταθμούς της εκθεσιακής παρουσίασης. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί βασίζεται στις αρχές της μουσειοπαιδαγωγικής επιστήμης και θα απευθύνεται σε μαθητέςτης Δ’, Ε’ ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου, καθώς επίσης θα υπάρχει ειδική μέριμνα για Άτομα με Αναπηρία.
β) Συγγραφή και επιμέλεια έντυπου και ψηφιακού οδηγού παρουσίασης της συλλογής και των εκθεμάτων, που θα περιλαμβάνουν τις ενότητες της έκθεσης με κείμενα και εικόνες, περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την επιστημονική τεκμηρίωση των αντικειμένων και αρχείων.
γ) Δημιουργία ιστοσελίδας, η οποία θα παρέχει την δυνατότητα ψηφιακής 3D απεικόνισης μέρους των εκθεμάτων και αρχείων του, όπου θα παρουσιάζει το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη:
να περιηγηθεί σε μέρος της έκθεσης βλέποντας τα αντικείμενα με 3D απεικόνιση,
να ενημερώνεται για το ωράριο λειτουργίας και τις δράσεις του και να μπορεί να εκδίδει ατομικό ή ομαδικό εισιτήριο,
να επισκέπτεται το πωλητήριο, το οποίο περιέχει αναμνηστικά αντικείμενα, τα οποία μπορεί να προμηθεύεται μέσω διαδικτύου (e-shop).
Αντίστοιχα, ο Δήμος Νάουσας πήρε το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιχορήγηση ύψους 10.000 ευρώ για την δημιουργία «Διαδικτυακής Πύλης Σύγχρονης Τέχνης Νάουσας».
O Δήμος Νάουσας με την δημιουργία της δαδικτυακής πύλης στοχεύει να συνθέσει έναν ανοιχτό, ζωντανό, ψηφιακό «χώρο» πολιτισμού, που έχει σκοπό να αποτυπώσει, να προβάλει και να προωθήσει την εικαστική σκηνή του δήμου, καθώς και να αποτελέσει «εργαλείο» συναντήσεων, εκθέσεων, δράσεων και σε φυσικούς πραγματικούς χώρους.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας που θα δημιουργηθούν μέσω του δικτύου θα ενεργοποιηθούν από τις ακόλουθες δράσεις: δημιουργία μόνιμης συλλογής, προβολή σύγχρονων καλλιτεχνών, εικονική περιήγηση στην αστική τέχνη τοιχογραφίας της πόλης, πρόγραμμα φιλοξενίας Ελλήνων και ξένων δημιουργών (artist-in-residence), ανοιχτοί διάλογοι για την τέχνη, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Οι τρόποι προβολής της πρότασης προγραμματίζονται σε δύο στάδια: το πρώτο αφορά στο ανοιχτό κάλεσμα προς τους καλλιτέχνες και το δεύτερο, με την ολοκλήρωση του έργου, αφορά στην δημοσιοποίηση της «Διαδικτυακής Πύλης Σύγχρονης Τέχνης» στο κοινό, με προωθητικό υλικό στον Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.