Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Μια ώρα γεμάτη με την ιστορία της Νάουσας στα Τοπόσημα του 1821 (video)

Στους πρόποδες του όρους Βερμίου, η Νάουσα, που έχει χαρακτηριστεί ως ηρωική πόλη.

mpator

Είναι εκεί που βρίσκεται η Αράπιτσα, ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχουν ονομασία θηλυκού γένους. Ένα ποτάμι που έχει μείνει στην ιστορία για τη μεγάλη θυσία των γυναικών της πόλης, τον Απρίλιο του 1822, οι οποίες προτίμησαν να πέσουν αυτές και τα παιδιά τους στα νερά του παρά στα χέρια των Τούρκων.
Πώς ήταν η Νάουσα στο ξέσπασμα της Επανάστασης; Τί συμβολίζει ο χορός Μακρυνίτσα; Ποιος ήταν ο Ζαφειράκης; Τί διαδραματίστηκε στο ολοκαύτωμα της Νάουσας; Περπάτησε πράγματι το ακέφαλο σώμα του Κοκοβίτη; Γιατί είναι άνδρας η ‘Μπούλα’;
Τα ‘Τοπόσημα του ‘21’ θα μας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι, που ξεκινά στα χρόνια της Επανάστασης και φτάνει στο παρόν. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ψηφιακής απεικόνισης, βλεπουμε να ζωντανεύει η Νάουσα του 1821 και φτάνουμε έως το σήμερα. Συνομιλουμε με τους κατοίκους της.
Ο χρονοταξιδώτης θεατής επισκέπτεται την Αράπιτσα και βιώνει το δρώμενο της αναβίωσης της θυσίας των γυναικών, ακούει το τραγούδι της Μακρυνίτσας. Μαθαίνει την ιστορία μέσα από το αποκριάτικο έθιμο με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους. Τα παιδιά κι οι νέοι ως θεματοφύλακες της βαριάς κληρονομιάς του τόπου τους. Αλλά και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, η παραγωγή κρασιού, η σημασία του τουρισμού, η στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη, που οδηγούν το βλέμμα της Νάουσας στο αύριο.
Ένα ωριαίο ψηφιδωτό παράδοσης και ιστορικής μνήμης στη Νάουσα του ’21. Του τότε και του τώρα.

Δείτε το video εδώ

aenpar