Τετάρτη, Ιανουάριος 27, 2021
Follow Us
Το σχέδιο του δήμου Νάουσας για την ανάπτυξη του τουρισμού στα 3-5 πηγάδια Νάουσας

Το σχέδιο του δήμου Νάουσας για την ανάπτυξη του τουρισμού στα 3-5 πηγάδια Νάουσας ανέπτυξε ο δήμαρχος Νάουσας στον κ. Αλέξη Γαγλία και το huffingtonpost.gr.

galtor

Η συνέντευξη:

Τα Τρία Πέντε Πηγάδια είναι ένα από τα παλαιότερα και εμβληματικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Ξεκίνησε από την τοπική κοινωνία και τον ΕΟΣ Νάουσας- αυτοί ήταν οι άνθρωποι που «έβαλαν πλάτες» και δημιουργήθηκε το χιονοδρομικό στο Βέρμιο, έναν σχετικά ήπιο και βατό ορεινό όγκο με εξαιρετική χλωρίδα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς βιολόγους σ’ αυτό το μακεδονίτικο βουνό αναπτύχθηκε σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής άγριας βλάστησης και εκεί υπάρχουν μέχρι σήμερα βότανα (όπως το άγριο τριαντάφυλλο, θεωρούμενο από πολλούς ως το καλύτερο τσάϊ στον κόσμο) που ανήκουν στην «οικογένεια» των superfoods. 

Σε απόσταση 17 χμ. από την πόλη της Νάουσας, το χιονοδρομικό των Τριών Πέντε Πηγαδιών εκτείνεται από τα 1450 μ., όπου βρίσκεται η βάση του, μέχρι πολύ ψηλά, πάνω από τα 2.000 μέτρα υψόμετρο, αποτελώντας αγαπημένο προορισμό των αθλητών του σκι-  τα σαββατοκύριακα με «καλό» χιόνι, συρρέουν εκεί χιλιάδες επισκέπτες. 

Τα τελευταία χρόνια το χιονοδρομικό έφθινε- τα σημάδια του χρόνου είναι πλέον ορατά στις υποδομές του. Ο Δήμος Νάουσας σχεδίασε ένα πρότζεκτ αναβάθμισής του σκοπεύοντας να το καταστήσει πόλο έλξης επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Αυτό δεν είναι και το «στοίχημα» του ελληνικού τουρισμού, της εθνικής αλλά και κάθε τοπικής οικονομίας;  Η ανάπτυξη του τουρισμού και των «4 εποχών», η αύξηση της επισκεψιμότητας της χώρας και η ορθολογικότερη διάχυσή της σε κάθε περιοχή και περιφέρεια.

Διασπορά πόρων σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και «διασπορά ρίσκου» (risk management): αν πρότζεκτ σαν αυτό που επιχειρείται στα Τρία Πέντε Πηγάδια ήταν διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, ο οικονομικός πανικός πολιτών και Πολιτείας το φετινό καλοκαίρι θα ήταν σημαντικά μικρότερος. Και το ρίσκο, ή η αναπόφευκτη οικονομική ζημιά από υγεινομικές και πάσης φύσεως άλλες αναποδιές, (περισσότερο) διαχειρίσιμη.   H HuffPost Greece συζήτησε με τον Δήμαρχο Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα για τον σχεδιασμό και τους στόχους ενός από τα μεγαλύτερα δημόσια πρότζεκτ που θα υλοποιηθούν στην ελληνική, «ανεξερεύνητη» περιφέρεια στο πεδίο του τουρισμού. Αν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αποτελέσει εγχείρημα- πρότυπο. Case study.   

«Στο παρελθόν το χιονοδρομικό διαχειριζόταν μια εταιρεία του Δήμου Νάουσας που είχε συσταθεί για αυτόν το σκοπό. Σήμερα η εταιρεία αυτή τελεί υπό εκκαθάριση και, πλέον, το χιονοδρομικό νοικιάζεται (για ένα ή δύο χρόνια) από τον Δήμο σε ιδιώτες», λέει ο δήμαρχος Νάουσας. 

«Πριν μερικά χρόνια έγινε και ένας διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος, όμως, δεν απέδωσε».

Γιατί; 

Το χιονοδρομικό είχε αρχίσει να «γερνάει». Ο αναβατήρας, η τεχνητή χιόνωση και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις είχαν αρχίσει να δείχνουν την ηλικία τους. Όποιος ιδιώτης, ίσως, είχε την πρόθεση να επενδύσει στα Τρία Πέντε Πηγάδια, αποθαρρυνόταν από το κόστος αλλαγής των υποδομών. Θεωρήσαμε ως Δήμος ότι η ανανέωσή τους είναι μια αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη του χιονοδρομικού.

Πως ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια «εκ βάθρων» ανακαίνισης λοιπόν; 

Το Σεπτέμβριο του 2019 συστήσαμε ως Δήμος Νάουσας μια ομάδα που κατέγραψε τις εγκαταστάσεις και καταρτίσαμε μια μικρή προμελέτη για την απαραίτητη ενίσχυση του χιονοδρομικού. (Το χιονοδρομικό Τρία Πέντε Πηγάδια ουδέποτε έχει λάβει κάποιας μορφής χρηματοδότηση εκτός του Δήμου: είτε από την Περιφέρεια, είτε από το Υπουργείο Αθλητισμού ή την κεντρική Πολιτεία). 

«Και ξεκινήσαμε τις συζητήσεις, καταρχήν με το Γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και με τη Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων- εστιάσαμε στο ότι αν θέλουμε, όντως, στην Ελλάδα να αναπτύξουμε τον ορεινό/ εναλλακτικό τουρισμό θα πρέπει τα Τρία Πέντα Πηγάδια, που είναι ένα εμβληματικό χιονοδρομικό, να τύχουν της προσοχής και της φροντίδας της Πολιτείας. Συνεχίστηκαν οι επαφές με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε ότι η Πολιτεία έκανε δεκτό το πρότζεκτ του Δήμου». 

Δείτε περισσότερα στο huffingtonpost.gr

naprob