Παρασκευή, Δεκέμβριος 20, 2024
Follow Us
Αφιέρωμα στον Υδροβιότοπο «Μαρίτσα» του Παλαιού Ζερβοχωρίου από το naoussa.gr

Συνεχίζεται η παρουσίαση της ομορφιάς και του πλούτου της Νάουσας μέσα από το pure naoussa θεματική της ιστοσελίδας του Δήμου Νάουσας.

torkos

Σειρά αυτή την φορά έχει o Υδροβιότοπος "Μαρίτσα" Παλαιού Ζερβοχωρίου

Εκατό μέτρα ανατολικά από το Παλαιό Ζερβοχώρι του Δήμου Νάουσας, έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται ο υγροβιότοπος του Παλαιού Ζερβοχωρίου. Από αυτό το σημείο ακριβώς, ξεκινούσε η παλιά Λίμνη των Γιαννιτσών ή Λυδία Λίμνη, η αποξήρανση της οποίας ολοκληρώθηκε το έτος 1937. Το σημείο μάλιστα είναι ιδιαίτερα γνωστό από τη μάχη που διεξήχθη εκεί, στις 14 Νοεμβρίου 1906, μεταξύ Ελλήνων Μακεδονομάχων και Βούλγαρων Κομιτατζήδων, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Τέλλος Αγαπηνός (Άγρας). Μάλιστα η μάχη αυτή, περιγράφεται με πολύ γλαφυρό τρόπο στο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, "Στα μυστικά του βάλτου".

Ο υγροβιότοπος είναι περισσότερο γνωστός στους κατοίκους της περιοχής, ως "Μαρίτσα", από την ονομασία του ποταμού που διασχίζει τον οικισμό. Σήμερα στις όχθες του ζουν 33 είδη εμβίων όντων, μεγάλης ποικιλομορφίας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται διάφορα είδη ψαριών, όπως είναι τα Κεφαλόπουλα, οι κόκκινες και μαύρες Πλατίτσες, ένα σπάνιο είδος Χρυσόψαρων, οι Κυπρίνοι (ή κοινώς Γριβάδια), οι Πεταλούδες, οι Πέρκες (ή αλλιώς Πρικιά) καθώς και η μαύρη Μπριάνα, ένα από τα πιο δυσεύρετα και σπάνια ψάρια, με τις χαρακτηριστικές μαύρες βούλες πάνω στο σώμα της. Επίσης μπορεί να βρει κανείς καβούρια, νεροχελώνες, βάτραχους, μυοκάστορες, ευρωπαϊκές ενυδρίδες (κοινώς βίδρες), μύδια, μαύρες μεγάλες καραβίδες, αγριόπαπιες, νερόκοτες και Κορμοράνους. Τον χειμώνα φιλοξενεί διαβατάρικα πουλιά, όπως είναι οι Αργυροπελεκάνοι, οι αγριόχηνες, ακόμη και οι Κύκνοι.

Το έτος 2011, με συντονισμένες δράσεις της δημοτικής αρχής αλλά και με μεγάλη συμβολή περίοικων εθελοντών, έγιναν ευρείας κλίμακας καθαρισμοί και δενδροφυτεύσεις, κατά μήκος του ποταμού. Έτσι σήμερα, στην περιοχή υπάρχουν σε πλήρη ανάπτυξη πάνω από 200 καλλωπιστικά δέντρα, όπως Πλατάνια διαφόρων ειδών, Βελανιδιές, Φλαμουριές, Πλατανομουριές, Αγριομουριές, Πλατανοσφένδαμοι, Σκλήθρα, Λικιδάμβαρες, αλλά και Λιριόδεντρα. Όλα αυτά έχουν συντελέσει στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος και πλέον σήμερα έχει διαμορφωθεί ένας πανέμορφος χώρος, ο οποίος προσφέρεται για την ανάπτυξη διαφόρων δράσεων, όπως ημερήσιες επισκέψεις, περπάτημα, κωπηλασία, αλλά και για εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών των δημοτικών σχολείων.

Δείτε περισσότερα στο naoussa.gr

gakar