Τρίτη, Σεπτέμβριος 17, 2024
Follow Us
Ξεκινάνε πιλοτικά οι Καφέ Κάδοι Ανακύκλωσης Υπολειμμάτων Τροφών στον Δήμο Νάουσας

Ενημέρωση για την έναρξη λειτουργίας των Καφέ Κάδων Ανακύκλωσης Τροφών από τον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας

 και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) σε συγκεκριμένα σημεία, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημαρχείου Νάουσας.

Παρών ήταν ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης, ενώ την ενημέρωση πραγματοποίησαν ο Αντιδήμαρχος  σε θέματα Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και  Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γρηγόρης Σαμαράς, ο προϊστάμενος του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γιώργος Τανούσης και μέσω τηλεδιάσκεψης ο αρμόδιος υπάλληλος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για τους ΚΑΦΕ Κάδους κ. Γιάννης Γλαράκης.

Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά και θα τοποθετηθούν Καφέ Κάδοι σε συγκεκριμένα σημεία του  Δήμου Νάουσας.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν στο Νοσοκομείο Νάουσας, στην Σχολή Αστυφυλάκων Νάουσας, σε εστιατόρια, σε ξενοδοχεία, στους Παιδικούς Σταθμούς της Νάουσας, στο Γηροκομείο και στο Συσσίτιο.

Οι Καφέ Κάδοι θα τοποθετηθούν ελεγχόμενα μέσα σε κτίρια (ονομάζονται και Κάδοι Κουζίνας) και αφορούν στην διαχείριση, φρούτων, λαχανικών, φλουδών, υπολειμμάτων  μαγειρεμένων τροφών, ψωμιού, ζυμαρικών ρυζιού και όσπριων, γαλακτοκομικών (τυρί, κρέμες γιαούρτι), τσοφλιών  αυγών και υπολειμμάτων από καφέ και τσάι, μικρών κλαδιών, φύλλων και γκαζόν.

Για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, υπάρχουν 4 βήματα. Πρώτα χωρίζονται  τα υπολείμματα τροφών στην κουζίνα, στη συνέχεια μεταφέρονται στον κάδο, έπειτα το ειδικό απορριμματοφόρο, τα συλλέγει και τα οδηγεί στην μονάδα κομποστοποίησης και μετά την επεξεργασία τους παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό για χρήση.

Όπως ειπώθηκε και κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, τα υγρά υπολείμματα πρέπει να στραγγίξουν πριν απορριφτούν στον κάδο και μπορούν να τυλιχθούν με εφημερίδα ή χαρτί.

Τέλος, τα υπολείμματα τροφών απορρίπτονται είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες, κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα, ενώ αποφεύγεται  η χρήση πλαστικής σακούλας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, υπήρξε μια σύντομη ενημέρωση για το νέο ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου  για τους Καφέ Κάδους και τον τρόπο λειτουργίας της αποκομιδής.