Συνέντευξη στο tribune.gr
Ο Νίκος Κουτσογιάννης διεκδικεί εκ νέου το δήμο της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινός Τόπος για τη Νάουσα». Θήτευσε ως δήμαρχος την περίοδο 2014-1019 σε ηλικία 33 ετών, ως ένας εκ των νεότερων δημάρχων της Ελλάδας, και μιλά σήμερα για το έργο που άφησε, ασκεί κριτική στην σημερινή δημοτική Αρχή του κ. Καρανικόλα, και παρουσιάσει στο tribune.gr το σχέδιό του για την πόλη του.
Μιλά για τις προτεραιότητές του
Κύριε Κουτσογιάννη η πόλη σας η Νάουσα, έχει μια πολύ πλούσια ιστορία άμεσα συνδεδεμένη με τον Αριστοτέλη και την αρχαία Μακεδονία, ενώ πρωτοπορεί και στην οινοποιία. Πιστεύετε ότι έχουν αξιοποιηθεί αυτά τα πλεονεκτήματα της περιοχής σας στο βαθμό που έπρεπε;
Αριστοτέλης και ξινόμαυρο! Πολύ σωστά. Μόνο που σε αυτές τις μεγάλες παρακαταθήκες της Νάουσας πρέπει να προσθέσω και μια τρίτη: τη λαμπρή βιομηχανική μας ιστορία -με τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας η Νάουσα ήταν το Μάντσεστερ των Βαλκανίων μέχρι τα μισά του 20 αιώνα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είχε άφθονη και φθηνή ενέργεια, την ενέργεια του νερού! Τρία, λοιπόν, εξαιρετικά πλεονεκτήματα που ξεκινήσαμε να αξιοποιούμε στην πρώτη μας θητεία. Διακριθήκαμε πανευρωπαϊκα για την μελέτη των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που αξιοποιούν το πόσιμο νερό της πόλης, βάλαμε στο τουριστικό χάρτη την περιοχή με το destination branding, το «Sorry No Beaches!» και τις παρουσιάσεις των εκλεκτών κρασιών μας, ξεκινήσαμε στενή συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του πρώτου πανεπιστημίου της οικουμένης, της Σχολής του Αριστοτέλη… τόσα σπουδαία πράγματα που θεωρούσα αυτονόητα αναγκαία για την αναζωογόνηση του τόπου. Κι όμως! Η επόμενη διοίκηση του Δήμου τα αγνόησε ή τα κατάργησε! Νομίζω ότι αυτό απαντά την ερώτηση σας.
Εάν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας τον πρώτο χρόνο, και ποιες θα είναι οι βασικές στοχεύσεις του έργου σας κατά τη διάρκεια της θητείας;
Η Νάουσα και τα χωριά της πρέπει να ακμάσουν ξανά. Να κρατήσουμε εδώ τους νέους μας, να προσελκύσουμε επισκέπτες αλλά και επενδυτές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που αναζητούν έναν ωραίο τόπο με σύγχρονες υποδομές, προσβάσιμο από το μεγάλο αστικό κέντρο και τους οδικούς άξονες, με καλύτερη όμως ποιότητα ζωής και άμεση επαφή με τη φύση. Αυτός είναι ο στόχος μου και αυτό θα υπηρετήσει η επόμενη θητεία του Κοινού Τόπου. Το πρόγραμμα μας θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως σε όλα του τα σκέλη. Μπορούμε να το «τρέξουμε» γιατί στο μεγαλύτερο του μέρος ήταν ήδη σε εφαρμογή πριν αναλάβει ο σημερινός Δήμαρχος. Στις προτεραιότητες είναι ο Τουρισμός -άμεσες ενέργειες για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο-, Αγροτική οδοποιία και αρδευτικά, Πολιτική Προστασία με ενισχυμένη πυρασφάλεια και νέα μελέτη αντιπλημμυρικών, νέο μνημόνιο συνεργασίας με τους διαπρεπείς αρχαιολόγους μας για το πάρκο στη Μίεζα και την εγκατάσταση στα κτίρια του παλιού εργοστασίου Λόγγου – Τουρπάλη…. Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, οι υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν ξεσκονίσει τους φακέλους του ενεργειακά πρότυπου Δημαρχείου στη Βέτλανς, των φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων μας και της επέκτασης των υπογειοποιήσεων των κάδων. Έχουμε δουλειά! Πολλή δουλειά!
Παραδίδοντας τη δημαρχία το 2019, τι αφήσατε σε εκκρεμότητα στον σημερινό δήμαρχο και τι από όλα αυτά προωθήθηκε;
Σας είπα ήδη ορισμένα από τα ώριμα και ανεκτέλεστα. Το νέο Δημαρχείο, που επιτέλους θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και θα τις κάνει προσβάσιμες στους πολίτες όλης της περιοχής με υπόγειο πάρκινγκ και σταθμό λεωφορείων, είναι ένα από αυτά που εγκαταλείφθηκαν. Η πλατεία του Κοπανού ή οι ενεργειακές αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις δύο γυμνασίων, του δημοτικού θεάτρου και του κλειστού γυμναστηρίου της Νάουσας έγιναν πράγματι με έτοιμες μελέτες και εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που είχαμε ήδη εξασφαλίσει. Τα περισσότερα έργα που είδε η Νάουσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν ήδη δρομολογημένα ή είχαν αρχίσει να εκτελούνται πριν το 2019. Οι ασφαλτοστρώσεις στο δίκτυο των αγροτικών δρόμων, τα έργα ύδρευσης του Ροδοχωρίου, της Μαρίνας, του Κοπανού και της Χαρίεσας, ή το αποχετευτικό των πεδινών κοινοτήτων ήταν όλα έργα σχεδιασμένα και ενταγμένα σε προγράμματα χρηματοδότησης από εμάς. Θα βρουν τα συρτάρια μας γεμάτα, το είχα πει το 2019! Το ομολογεί η σημερινή δημοτική Αρχή και την ίδια στιγμή επαίρεται για τα ίδια έργα, τα έργα του Κοινού Τόπου. Το ίδιο κάνει και για το ξενοδοχείο και το άλσος του Αγίου Νικολάου που κυριολεκτικά σώσαμε από τον πλειστηριασμό και σήμερα μένει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Tι προχώρησε όμως πέρα από τα έτοιμα; Τι καινούργιο σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε; Φοβάμαι πως τίποτα! Η δικαιολογία της πανδημίας είναι πραγματικά αφελής. Με άδειους δρόμους, πλατείες, σχολεία και γυμναστήρια, είσαι στον παράδεισο του εργοταξίου! Ο Δήμος δεν είναι καφενείο που κλείνει και περιμένει την επιδότηση!
Τι είναι αυτό που κάνει έναν νέο άνθρωπο επαγγελματικά αποκατεστημένο, να αφήνει την ασφάλεια του και να ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια εποχή που η ενασχόληση με την πολιτική τείνει να απαξιωθεί;
Τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδί να στήνει με την παρέα του από το μηδέν ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών μικρού μήκους επί μια δεκαετία, να κλείνει διεθνείς προσωπικότητες του σινεμά να έρθουν στην Νάουσα, να φωνάζει εκατοντάδες παιδιά να προσφέρουν εθελοντικά από την ταξιθεσία μέχρι το στήσιμο των πάνελ για τους γκραφιτάδες; Να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω! Πάντως είναι το ίδιο που με οδήγησε και με κρατάει στην Αυτοδιοίκηση! Υπήρξατε δήμαρχος επί πέντε χρόνια και ηττηθήκατε οριακά το 2019. Έχετε κάνει κάποια αυτοκριτική για πιθανά λάθη που οδήγησαν στην απώλεια της δημαρχίας; Και ποια μπορεί να είναι αυτά; Ηττήθηκα πράγματι! Έχω πει δημόσια το λόγο, έχω αναλάβει την ευθύνη. Δεν έχει σημασία η οριακή διαφορά, σημασία έχει ότι η Νάουσα και τα χωριά μας έμειναν χωρίς την πρωτοφανή ορμή και τη νεωτερικότητα του Κοινού Τόπου, έμειναν χωρίς τα έργα που δικαιούνται, ξαναγύρισαν σε ένα κύκλο μιζέριας και απομόνωσης που δεν ωφελεί παρά μόνο όσους συνδέονται με τον μικρό κύκλο της εξουσίας. Το σκληρό μάθημα με ωφέλησε όμως. Τώρα ξέρω καλά ότι δεν φτάνει να το κάνεις, πρέπει και να το επικοινωνείς.
Κύριε Κουτσογιάννη ζητάτε την ψήφο των συνδημοτών σας, για 3η φορά. Γιατί να σας ψηφίσουν, και τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε τώρα το οποίο πιστεύετε ότι δεν έγινε αντιληπτό ή αποδεκτό κατά την προηγούμενη εκλογική προσπάθεια και βρεθήκατε στη θέση της αντιπολίτευσης;
Ακούστηκε πριν από δυό-τρεις μήνες και έγινε viral, με αυτή τη φράση θα σας απαντήσω: η θητεία Καρανικόλα ήταν διάλειμμα, θέλουμε επιτέλους να δούμε το έργο! Ο Δήμος Νάουσας χρειάζεται τον Κοινό Τόπο για να συνεχίσει στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η βασική διαφορά σας με το νυν δήμαρχο και αντίπαλο κ. Καρανικόλα;
Είναι καλύτερος ρήτορας από εμένα, του αρέσουν οι υψιπετείς έννοιες, όπως η αστική ανθεκτικότητα και η αρχή της συμπερίληψης. Στη θεωρία τα πηγαίνει καλούτσικα, στο σχεδιασμό και στην πράξη όμως αποτυγχάνει. Ίσως γιατί δεν πιστεύει πραγματικά πόσο καλύτερη μπορεί να είναι η Νάουσα και ο κάμπος της. Ίσως γιατί δεν άκουσε τον Αριστοτέλη και την προειδοποίηση «καματηρόν το άρχειν»! Το πόσο κουραστικό είναι να διοικείς το ξέρω καλά, όπως ξέρω ότι καμιά ευχαρίστηση, καμία επιτυχία, δεν προκύπτει χωρίς κόπο. Η ηγεσία του Δήμου δεν είναι στοίχημα που κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος. Είναι να βλέπεις μπροστά, να σχεδιάζεις με επιμέλεια και να εργάζεσαι με πείσμα και αφοσίωση. Να μη σου φτάνει ο χρόνος για θεωρίες.