Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
Follow Us
Οι κρυμμένες «Διαδρομές» της Μαρίας Α. Ρ. Κολτσάκη

Τις κρυμμένες «Διαδρομές» της στην ποίηση φανέρωσε, τελικά, το πρωί της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2022 η Μαρία Α. Ρ. Κολτσάκη.

Την κρυμμένη ποίηση την ψάχνεις συνήθως στα συρτάρια, που είναι γεμάτα με αναμνήσεις, σκέψεις, συναισθήματα, αγάπες, χρώματα. Όλα αποτυπωμένα σε χαρτί με λέξεις. Η Μαρία Α. Ρ. Κολτσάκη δεν περιφρόνησε τα ποιήματά της. Τα συγκέντρωσε σε μια φροντισμένη έκδοση με τίτλο «αντίδωρο διαδρομές» (τη δεύτερη ποιητική συλλογή της στη σειρά, μετά τα «Ταξίδια στο χαρτί» το 2014), αλλά προτίμησε μια ελπιδοφόρα αναμονή. «Μέρες ορίζουν οι προσμονές», άλλωστε. «Χρυσός σαν είναι η σιωπή ο λόγος της ταξίμι». Κι έτσι, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια (η συλλογή εκδόθηκε το 2016) πρόσφερε το δικό της «αντίδωρο» στην ποιητική Νάουσα με τις δικές της προσωπικές διαδρομές. Μοναδική της φιλοδοξία κάτι ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟ, «Μια πράξη στοχασμού», γιατί στην ποίηση είναι σημαντικό «Ο καθείς μας εις το κάλλος νοερά ν’ αναπαυτεί». Είναι μια αυτόνομη διαδρομή…  

Για τους στίχους, τα στιχάκια και τους στοχασμούς της Ναουσαίας ποιήτριας, μέλος της ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, που απλώνει δρόμους και χτίζει γέφυρες με το κοινό για να χαράξουν συλλογικά λογοτεχνικές διαδρομές, μίλησαν οι Μερκούριος Γιάντσης, φιλόλογος – ποιητής και Αθανάσιος Δεληχρήστος, φιλόλογος. Δυο νέοι άνθρωποι, δραστήριοι κι ακούραστοι, που κατάφεραν να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό τους για τα γράμματα στους παρευρισκόμενους κι ήταν μια ευχάριστη αλλαγή. Ανέλυσαν τη στάση της ποιήτριας απέναντι στη ζωή, τις χαρές και τα προβλήματά της, ακολούθησαν τις διαδρομές της, χαράζοντας, όμως, τη δική τους πορεία, προσέχοντας κι αγαπώντας τον τόπο μας! Όπως και η ίδια η ποιήτρια!

Στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης, που έγινε, σε κλίμα ενθουσιασμού, αλλά και συγκίνησης, στον κατάμεστο χώρο του βιβλιοπωλείου Bookstagram, ποιήματα από το βιβλίο διάβασαν η Σοφία Καμπάκη, έμπορος (με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο), η Ντίνα Παλιομπέη, συγγραφέας και η Δήμητρα Ταμπάκη, έμπορος – ποιήτρια. 

Σπουδαία η προτροπή της Μαρίας Α. Ρ. Κολτσάκη ν’ ανοίξουν τα συρτάρια της ποίησης, εκφράζοντας, παράλληλα, με ειλικρίνεια την πίστη και την αγάπη της για τους νέους ανθρώπους και τις δυνατότητές τους. Μετά από οχτώ (δύσκολα) χρόνια, επανήλθε με δύναμη κι αισιοδοξία στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, έχοντας στην ποιητική φαρέτρα της, όπως αποκάλυψε, δύο ακόμα ποιητικές συλλογές. «Ανοίγει παράθυρο το γαλάζιο τ’ ουρανού»… «Προσμένοντας επιστροφή»!