Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
Η γιορτή της Μεταμόρφωσης στο ομώνυμο εξωκλήσι (Πουρέγκα)

Μικρό, ταπεινό, αλλά φροντισμένο και καθαρό, χωμένο μέσα στο δάσος του Βερμίου, το εξωκλήσι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Πουρέγκα) αποτελεί ένα ακόμη σημείο προσευχής και κατάνυξης, δημιούργημα πίστης ανθρώπων του τόπου μας.

mpaabee

Το Σάββατο 6 Αυγούστου το όμορφο εξωκλήσι γιόρτασε το θείο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που παρακολούθησαν αρκετοί πιστοί, τέλεσε ο πατήρ Χρήστος Μπίνος και ευλογήθηκαν οι καρποί της αμπέλου. Μετά το πέρας της μοιράστηκαν στον κόσμο σταφύλια, καθώς με την γιορτή αυτή ξεκινά ουσιαστικά η αμπελουργική περίοδος. Λαογραφικά η μεγάλη αυτή γιορτή συνδέεται με την αγροτιά (τους αμπελουργούς μας) και, γενικά, με τη φύση. Την παραμονή της γιορτής τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός.

Μια παρέα συμπολιτών, με προσωπικό αγώνα και -πολλές φορές- με δικά τους έξοδα συντηρούν το εξωκλήσι, το φροντίζουν, το περιποιούνται και το προσέχουν. Πρόκειται για τους Κώστα Λαφάρα, Έλενα Κύρκα, Νίτσα Παπαϊωάννου, Γιώργο και Φιλιώ Μήτσικα, που, με πρωτοστάτη τον κ. Νίκο Χαρισίου, αγαπούν το εξωκλήσι και η παρέα τους μεγαλώνει συνεχώς.

Το γαλήνιο εξωκλήσι δεν μένει ποτέ μόνο του. Πιστοί, περιπατητές το επισκέπτονται και απολαμβάνουν την ηρεμία του τοπίου.

hana