Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
Η τοποθέτηση του κ. Σταύρου Τσέλιου στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας

Όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη, είμαι φανατικός υποστηρικτής της ραγδαίας ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επειδή, πιστεύω πως είναι ο μόνος τρόπος, για να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση.

mpabe

Όπως αναφέρει και το WWF,  είναι επείγουσα προτεραιότητα η κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας, από τις ανανεώσιμες πηγές με κυριότερες τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό και τη γεωθερμία.

Ναι λοιπόν, στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας!

Όχι όμως άκριτα!!!

Βασικότατος γνώμονας για τη διαμόρφωση της άποψής μου είναι η προάσπιση της υγείας των ανθρώπων και βεβαίως η προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, ο φορέας του κάθε έργου (εταιρείες ή ενεργειακές κοινότητες) υποχρεούται να λάβει υπόψη του τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της κάθε εγκατάστασης και να προστατέψει τη «φυσιογνωμία» του τοπίου.

Το πρόβλημά μας είναι πως αφενός δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος, για την αυστηρή τήρηση των αρχικών προδιαγραφών των έργων και αφετέρου και οι φορείς των έργων, δεν είναι απολύτως συνεπείς στις αρχικές τους δεσμεύσεις και τις εγκεκριμένες προτάσεις τους.

Πρόβλημα επίσης είναι, πως δεν υπάρχει και η πολιτική βούληση να αλλάξει η προαναφερθείσα κατάσταση. Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση με τον 4685/2020 κατέδειξε ξεκάθαρα, πως αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και την προστασία του μόνο ως εμπόδιο, στην… προσέλκυση «επενδύσεων» και την… «ανάπτυξη».

Πρέπει, να πετύχουμε τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας νωρίτερα.

Το 2045, οι Ενεργειακές Κοινότητες και οι άδειες αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης πρέπει να καλύπτουν το 50% των νέων αδειών, να υπάρχει ολοκληρωμένος ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ώστε να αποτρέπεται η μεγάλη κοινωνική αντίδραση, που παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ακόμη, η πολιτεία πρέπει να εγγυάται την πρόσβαση στα βασικά αγαθά και πως κανείς δεν θα μείνει πίσω, και με δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα αλλά και στην αποθήκευση, όπου θα έπρεπε να υπάρχει ρόλος και της ΔΕΗ, με το Δ ισχυρό, για να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής με υπέρογκα κόστη μονοπωλιακής διαχείρισης της αποθήκευσης.

Η διαδικασία της βίαιης απολιγνιτοποίησης που προσπάθησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, χωρίς κανένα σχέδιο και προωθώντας την αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠΕ, αφενός αποδείχθηκε τραγικό λάθος -με τη συμπεριφορά της Ρωσίας- αφετέρου, δημιούργησε νέες «Πτολεμαΐδες», αυτή τη φορά με φαραωνικά έργα ΑΠΕ, εξίσου καταστροφικά για το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τη γη αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Θυσιάζεται το περιβάλλον στο όνομα της «πράσινης μετάβασης».

Σε ό,τι αφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον Αιολικό Σταθμό, ισχύος 315MW, στο όρος Βέρμιο, που συζητήθηκε στις 22/12/2020, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, και με βάση το Ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κ. Μακεδονίας, αναφέρω τα εξής:

Η συγκεκριμένη περιοχή δεν αποτελεί περιοχή αιολικής προτεραιότητας.

Το Βέρμιο είναι ήδη επιβαρυμένο με 84MW Αιολικών.

Βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα σε κάθε Δήμο της χώρας αντιστοιχούν 21 MW Αιολικών σταθμών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει με διαφορά το μεγαλύτερο Αιολικό πάρκο της Ελλάδας (με παραπάνω από διπλάσια δυναμικότητα από το αμέσως επόμενο στη Ν. Εύβοια) και ένα από τα μεγαλύτερα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Το όρος Βέρμιο χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά, τη πλούσια καταγεγραμμένη χλωρίδα και πανίδα/ορνιθοπανίδα, τα καταφύγια άγριας ζωής που διαθέτει, αλλά και την ένταξή του στο Δίκτυο «NATURA 2000».

Ακόμη, βάσει μελετών περιβαλλοντικών οργανώσεων, την τελευταία 20ετία παρατηρήθηκε και στο όρος Βέρμιο η επανεμφάνιση της αρκούδας, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα προστασίας της περιοχής.

Η Ευρωπαϊκή ένωση κρίνει ότι η Ελλάδα, μη θεσπίζοντας εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό των κατάλληλων στόχων και μέτρων διατήρησης όσον αφορά τους 239 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας, έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτες τις περιοχές Natura.

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφ.Κεντρ.Μακεδονίας, το οποίο αναφέρει ότι «Η εγκατάσταση Φ/Β και αιολικών πάρκων πρέπει να αποφεύγεται εντός ζωνών προστασίας του αγροτικού τοπίου, εντός των εθνικών πάρκων και, γενικότερα, περιοχών προστασίας (Natura 2000, δασικές περιοχές)», επομένως κρίνεται απαραίτητη την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία επεκτείνει αλόγιστα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων (& συνοδών έργων) στο όρος Βέρμιο και μάλιστα εντός των ορίων περιοχών του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, όπως αναφέρεται στην ίδια τη ΜΠΕ.

Βεβαίως, δυστυχώς το θέμα ήδη έχει λήξει «διοικητικά», αφού έχει συζητηθεί και υπερψηφιστεί στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε ακόμη μια προσπάθεια, για την «οικολογική» διαχείριση του βουνού μας.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, θεωρώ πως επειδή έχει καλυφθεί η σχετική δυναμικότητα του Βερμίου κι επειδή είτε από την πλευρά του Δήμου Νάουσας είτε στους άλλους Δήμους, καταστροφές κι ασχήμιες θα γίνουν, προτιμώ και ψηφίζω να μην επεκταθεί το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο και να ασχοληθούμε και να ερευνήσουμε όλες τις μορφές ΑΠΕ, τις οποίες θα αξιοποιήσουμε προς όφελος των κατοίκων και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η διαφύλαξη της ποιότητας της ζωής μας, θα είναι το κέρδος και όχι τα …πλασματικά οφέλη που μας υπόσχονται, οι επενδυτές.

Καμία νέα ανεμογεννήτρια στο Βέρμιο, χωρίς ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, που θα καταδείξει ότι το Βέρμιο έχει «ξεπληρώσει ήδη το χρέος του».

nana