Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
Follow Us
H Κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Νάουσας

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Νάουσα για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 200ης  επετείου από την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της πόλης, ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Νάουσας.

Ακολουθεί η αντιφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:  

"Κύριε Δήμαρχε,

Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ηρωική Νάουσα, την ένδοξη και μαρτυρική πόλη της Μακεδονίας, για να γιορτάσουμε μαζί τα διακόσια χρόνια από την εξέγερσή της κατά των Οθωμανών. Μια εξέγερση που σοβούσε επί εκατονταετίες. Πράγματι, οι Ναουσαίοι θα ανταποκριθούν από νωρίς στο σάλπισμα της ελευθερίας. Το 1705 θα στασιάσουν, αντιδρώντας στη βίαιη στρατολόγηση νέων για την στελέχωση του σώματος των Γενιτσάρων, ενώ στη συνέχεια θα αντισταθούν στις συνεχείς επιδρομές του Αλή Πασά και θα γνωρίσουν νωρίτερα από τους άλλους υπόδουλους Έλληνες την θηριωδία των Τουρκαλβανών. Και περί τα τέλη του 1821 θα αρχίσει η συγκέντρωση πολεμιστών απ’ όλη τη Μακεδονία στα ορεινά χωριά του Βερμίου και του Ολύμπου.

Με συγκίνηση ανατρέχουμε στα γεγονότα του 1822. Στην πανηγυρική κήρυξη της Επανάστασης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στις ηρωικές πολεμικές επιχειρήσεις του Καρατάσου, του Ζαφειράκη, του Γάτσου. Στην πολιορκία της πόλης τις ημέρες του Πάσχα. Στην άλωσή της, στις λεηλασίες, τις σφαγές και τη φωτιά που ρήμαξε τα πάντα. Και πάνω απ’ όλα, στις γυναίκες που ρίχτηκαν με τα παιδιά τους στα νερά του ποταμού της Αράπιτσας για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών. Η Αράπιτσα, τόπος θυσίας όπως και το Ζάλογγο, τόπος καθαγιασμένος στη συλλογική μνήμη, μαρτυρεί εσαεί τον ηρωισμό τους. Και μαζί μ’ αυτές, πρέπει να μνημονεύσουμε και τις συζύγους των αρχηγών της Επανάστασης, την Ζαφειράκαινα και την Καρατάσαινα, που με μοναδική αυταπάρνηση πάλεψαν για την ελευθερία και θυσιάστηκαν γι’ αυτήν.

Ωστόσο η ερήμωση και η καταστροφή της πόλης, οι φυλακίσεις, οι διώξεις, η υπερφορολόγηση από τις τουρκικές αρχές, μόνο πρόσκαιρα ανέκοψαν την πρόοδο της περιοχής. Η χρυσοχοΐα, η υφαντουργία, η βιοτεχνία όπλων, η αμπελουργία, οι οπωροκαλλιέργειες θα καταστήσουν και πάλι αστικό κέντρο τη Νάουσα, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα θα αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιρροή στην κεντρική Μακεδονία. Η απελευθέρωσή της στις 17 Οκτωβρίου του 1912 από τον προελαύνοντα Ελληνικό στρατό θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομική και κοινωνική της ζωή. Κοντά στις μεγάλες κλωστοϋφαντουργικές μονάδες και τα μεταξουργεία, θα προστεθούν τα πρώτα οινοποιεία που θα κάνουν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο το φημισμένο κρασί της Νάουσας, την ποικιλία ξινόμαυρο, που αποτελεί σήμερα Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας και έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, που θα εγκατασταθούν εδώ μετά την Καταστροφή του 1922, θα συμβάλουν αποφασιστικά όχι μόνο στη δημογραφική και οικονομική ανάπτυξη της Νάουσας, αλλά και στον εμπλουτισμό και μετασχηματισμό της κοινωνικής ζωής, εισφέροντας νέα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, νέες ιδέες και ήθη. 

Ευνοημένη από τη φύση, περιτριγυρισμένη από τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διατηρώντας τις γραφικές της γειτονιές με τα παλαιά κτίρια μακεδονικού ρυθμού, ιδανικός τόπος τουρισμού, θερινού αλλά και χειμερινού χάρη στα χιονοδρομικά της κέντρα, η Νάουσα προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον. Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθώ τις προσπάθειές σας, κύριε Δήμαρχε, να αναδείξετε τα μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς σας, εστιάζοντας στην εντυπωσιακή άνθιση της κλωστοϋφαντουργίας που γνώρισε μεταπολεμικά η πόλη και αναβιώνοντας την πολιτιστική, οικονομική και βιομηχανική μνήμη στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ. Θεωρώ πολύ σημαντική την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, την ανάδειξη σημαντικών τοποσήμων της πόλης, όπως και την ένταξη του πανέμορφου δημοτικού πάρκου στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική η επαναλειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια και το ξεκίνημα των εργασιών, ώστε να επανέλθουν όλες οι εγκαταστάσεις του σε πλήρη και αξιόπιστη δωδεκάμηνη λειτουργία. Όπως και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, καθώς και χώρων πολιτισμού και αθλητισμού, αναγκαίες σήμερα ενόψει της σοβαρής ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, που φανερώνουν την περιβαλλοντική ευαισθησία σας.

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που από σήμερα συγκαταλέγομαι κι εγώ ανάμεσα στους δημότες της Νάουσας. Εύχομαι να συνεχίσετε τον αγώνα για τη βελτίωση των υποδομών της, διατηρώντας παράλληλα τον σπάνιο παραδοσιακό της χαρακτήρα. Εύχομαι επίσης, η μνήμη των αγώνων που έδωσε η ηρωική Νάουσα στα χρόνια της νεότερης ιστορίας μας να σας δίνει δύναμη. Το παράδειγμα των προγόνων μας, που στα χώματα αυτά αψήφησαν δυσκολίες, απειλές, κινδύνους και θυσίασαν και τη ζωή τους για την ελευθερία, ας εμπνεύσει μια δημιουργική πορεία προς το αύριο.
Σας ευχαριστώ".