Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2024
Follow Us
ΠΟΥ: Ας το αποδεχτούμε, ο κορωνοϊός μπορεί να μη φύγει ποτέ

Μέρα με τη μέρα, ολόκληρος ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με τη νέα πραγματικότητα του νέου κορωνοϊού.

kako

Μία ελπίδα, ότι θα αναπτυχθεί σύντομα το εμβόλιο ή έστω μία θεραπεία που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας, είναι η κινητήριος δύναμη για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Υπάρχει ωστόσο και μία διάχυτη ανησυχία ότι ο Covid-19 ήρθε για να μείνει. Αυτή ακριβώς την ανησυχία επιβεβαίωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι χώρες χαλαρώνουν βήμα βήμα το lockdown: Ο νέος κορωνοϊος θα μπορούσε να καταστεί ενδημικός, όπως η γρίπη, που σημαίνει ότι μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ από την κοινότητα».  

Ακόμη και αν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο το οποίο θα θωρακίσει έως έναν βαθμό τους πολίτες απέναντι στον Covid-19, ο έλεγχος του νέου κορωνοϊού χρειάζεται «μαζική προσπάθεια», τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ ο δρ Μάικ Ράιαν για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι υποσχέσεις είναι αδύνατον να δοθούν σε αυτό το στάδιο.

 «Είναι σημαντικό να ειπωθεί: αυτός ο ιός μπορεί να καταστεί ένας ακόμη ενδημικός ιός στις κοινότητές μας και ίσως δεν εξαφανιστεί ποτέ», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά την άρση των μέτρων περιορισμού δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων. «Πολλές χώρες θα ήθελαν να αρθούν τα διάφορα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Σε κάθε περίπτωση, η σύστασή μας είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.  

Από τα τέλη Δεκεμβρίου, όποτε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η νόσος στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα - ίσως και στην Ευρώπη – σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότερα από 4,3 εκατ. κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι σαφώς μεγαλύτεροι, καθώς πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους χωρίς να είναι γνωστό εάν είχαν προσβληθεί από τον ιό.

 «Υπάρχει μια μαγική σκέψη ότι τα lockdowns δουλεύουν άψογα και πως η άρση των απαγορευτικών μέτρων θα δουλέψει εξαιρετικά. Και οι δύο περιπτώσεις ωστόσο βρίθουν κινδύνων», σημείωσε ο Μάικ Ράιαν εξηγώντας πως η ουσία είναι να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τον ιό. «Ο HIV δεν έφυγε. Το έχουμε αποδεχτεί όμως», σημείωσε ο Ράιαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και με τον νέο κορωνοϊό.

Αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη περισσότερων από 100 δυνάμει εμβολίων. Υπάρχουν όμως και ασθένειες, όπως η ιλαρά, που δεν έχουν εξαλειφθεί, παρόλο που υπάρχει εμβόλιο, τόνισε ο ΠΟΥ.

Υπάρχει συνεπώς λύση; Υπάρχει τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία; Σε αυτό το σημείο, ο ΠΟΥ είναι αισιόδοξος. Τονίζει ωστόσο ότι όπως και σε άλλες νόσους, αυτό είναι πλέον προσωπική υπόθεση. «Η πορεία είναι στα χέρια μας. Είναι δουλειά όλων μας και πρέπει να συμβάλουμε ώστε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να συμβεί από τη μιας στιγμή στην άλλη.

Σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως περίοδο, μία έκθεση του τμήματος ψυχικής υγείας του ΠΟΥ προς τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιεί για μια ακόμη επικείμενη κρίση: Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναταραχή - όλα προκαλούν ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση. Ο κίδνυνος αυτός δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει μία τάση. Οι ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί να αφορούν στο μέλλον ακόμη και τα παιδιά, τους νέους ή τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Η ψυχική υγεία και η ευημερία ολόκληρων κοινωνιών έχουν επηρεαστεί σοβαρά από αυτήν την κρίση και αποτελούν προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», τονίζεται στην έκθεση.

πηγή:naftemporiki.gr

epmp