Παρασκευή, Νοέμβριος 22, 2024
Follow Us
Covid-19: Αισιόδοξα μηνύματα στην Κίνα - 2,6 δισ. άνθρωποι σε «καραντίνα» παγκοσμίως

Οι αρχές της Κίνας ήραν σήμερα τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών — κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, επαρχία της κεντρικής Κίνας πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα ανέρχεται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα.

Το Πεκίνο γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των 50 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι, που τελούσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αίρεται: τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.

Αντίθετα, στην Ουχάν, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ως την 8η Απριλίου για να τους δοθεί η δυνατότητα να βγουν από την πόλη.

Η εξέλιξη της κατάστασης βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο, όπου η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε φάση ραγδαίας εξάπλωσης, υποχρεώνοντας ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της κίνησης, να ανακοινώνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να κλείνουν δημόσιους χώρους κ.ο.κ.. Πάνω από 400.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 175 χώρες και περιοχές.

Στην Κίνα, βασική ανησυχία πλέον είναι το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα μόλυνσης εξαιτίας των «εισαγόμενων» κρουσμάτων. Έτσι, πολλές κινεζικές πόλεις έθεσαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, ιδίως την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Όλες οι πτήσεις εξωτερικού με προορισμό το Πεκίνο αποφασίστηκε να εκτρέπονται στα αεροδρόμια άλλων πόλεων, όπου όλοι οι επιβάτες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις.

2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να μείνουν σπίτι

Πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη καλούνται πλέον από τις αρχές των χωρών τους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βάσει της καταμέτρησης που έκανε με βάση ανακοινώσεις κυβερνήσεων ως τις 20:30 χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Κατά τον απολογισμό του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων με βάση επίσημες πηγές, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, ενώ έχουν διαγνωστεί πάνω από 400.000 κρούσματα μόλυνσης σε 175 χώρες και περιοχές.

Την ίδια ώρα η εξάπλωση της πανδημίας παγκοσμίως συνεχίζεται, με πολλές χώρες να αυστηροποιούν τα μέτρα πρόληψης. 

Οι αρχές του Παναμά αποφάσισαν να επιβληθεί «πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα σε όλο τον πληθυσμό, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη το πρωί, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο.

«Από τις 05:01 [σ.σ. τοπική ώρα· 12:01 ώρα Ελλάδας], την Τετάρτη 25η Μαρτίου κηρύσσω επ’ αόριστον πλήρη και υποχρεωτική καραντίνα στην εθνική επικράτεια, με ορισμένες εξαιρέσεις», ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος της μικρής χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων, το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, οι τραπεζικοί και το προσωπικό των σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγαίνουν παρά για δύο ώρες την ημέρα για να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Παναμάς είναι η χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου — με βάση τουλάχιστον τα επίσημα στοιχεία — καταμετρώνται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, συνολικά 443, ή 98 περισσότερα από ό,τι τη Δευτέρα, με βάση τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ. Οκτώ ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πρώτος θάνατος ανηλίκου στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορωνοϊό καταγράφηκε χθες στις ΗΠΑ, κοντά στο Λος Άντζελες.

Οι υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού «ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών», που ζούσε στο Λάνκαστερ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλούπολης.

Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανηλίκου εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια.

Τα άλλα δύο θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών, κατά την ανακοίνωση, που δεν περιέχει καμία άλλη διευκρίνιση για την περίπτωση του νεαρού.

Κατά ειδικούς, ο κορονοϊός σπανίως παίρνει βαριά μορφή όταν προσβάλλει παιδιά. Ελάχιστα είναι τα θανατηφόρα κρούσματα μεταξύ ανηλίκων σε διεθνές επίπεδο αφότου ξέσπασε η πανδημία, τον Δεκέμβριο.

Η ασθένεια COVID-19 «δεν κάνει καμία διάκριση ηλικίας, φυλής ή επιπέδου πλούτου» και «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη μας δείχνει πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε», τόνισε η διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας, η Μπάρμπαρα Φερέρ.

Συνολικά, οι ΗΠΑ κατέγραφαν επισήμως, ως το απόγευμα χθες Τρίτη, 674 θανάτους και πάνω από 51.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

πηγή: naftemporiki.gr