Σάββατο, Ιούνιος 15, 2024
Follow Us
Σουηδία: Επικύρωση χωρίς αντίκρισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το βέτο της Τουρκίας και οι κωλυσιεργείες της Ουγγαρίας δεν ανάβουν το πράσινο φως στη Στοκχόλμη.

narob

Σε απόφαση χωρίς άμεσο αντίκρισμα προχώρησε σήμερα το σουηδικό κοινοβούλιο καθώς ενέκρινε με  269 ψήφους υπέρ έναντι 37 κατά, την ένταξη της  χώρας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο το βέτο της Τουρκίας και οι κωλυσιεργείες της Ουγγαρίας δεν ανάβουν το πράσινο φως στη Στοκχόλμη.

«Το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλεια της Σουηδίας αλλά και να συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπιάς Μπίλστρομ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Η έγκριση, που αναμενόταν λόγω της υποστήριξης των περισσότερων κομμάτων, παραμένει προς το παρόν χωρίς ισχύ για τη Σουηδία.

Ψυχρολουσία ήταν για την χώρα οι θετικές εξελίξεις για την γειτονική της Φινλανδία -η οποία είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Συμμαχία ταυτόχρονα με τη Σουηδία πέρσι τον Μάιο στον απόηχο της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει τη φινλανδική ένταξη τη Δευτέρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως της Άγκυρας στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την επικύρωση της φιλανδικής ένταξης να διεξάγεται πιθανώς πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η Βουδαπέστη και ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν έχουν καθορίσει αντίστοιχη ημερομηνία ψηφοφορίας για τη Σουηδία και ο Ερντογάν εμμένει στο βέτο του να γίνει η Στοκχόλμη το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα, μια διαδικασία όπου τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη.

«Αν και ο νόμος λέει ότι “η προτεινόμενη τροπολογία τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία που προτείνει η κυβέρνηση”, αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία ορίζεται από τον Ερντογάν και τον Όρμπαν», είπε ο Χάκαν Σβένελινγκ, βουλευτής του Αριστερού Κόμματος.

Μόνο το κόμμα του και οι περιβαλλοντολόγοι των Πρασίνων είναι αντίθετοι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

πηγή:naftemporiki.gr

toubee