Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2024
Follow Us
Μακρόν: Δεν είμαι χαρούμενος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά είναι αναγκαία

Μετά από μέρες σιωπής, μετά από μια οριακή νίκη στην πρόταση μομφής στην Εθνοσυνέλευση και στην σκιά των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή του να περάσει με Προεδρικό Διάταγμα το νομοσχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε και με μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη στα κρατικά γαλλικά κανάλια (στο TF1), η οποία διήρκησε 35′, υπερασπίστηκε την «αναγκαιότητα» της μεταρρύθμισής του.

tourob

Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France2, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση είναι «αναγκαία» και ότι δεν την πραγματοποιεί «επειδή του αρέσει».

«Αρκετοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης από τη ρεπουμπλικανική δεξιά αποφάσισαν να ψηφίσουν αυτό το κείμενο», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται βέβαια στο ναδίρ. Σχετικά με τα ξεσπάσματα στις διαδηλώσεις, ο επικεφαλής του κράτους επέμεινε: «δεν μπορούμε να δεχθούμε φατρίες».

«Πλήρης εμπιστοσύνη» στην Μπορν

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χαιρέτισε την «υπευθυνότητα» της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν επιβεβαίωσε ότι η ένοικος του Ματινιόν (της πρωθυπουργικής κατοικίας_ εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του, αφού απέδειξε ότι εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, ελλείψει «εναλλακτικής πλειοψηφίας».

«Έχει την εμπιστοσύνη μου για να ηγηθεί αυτής της κυβερνητικής ομάδας και να οικοδομήσει ένα νομοθετικό πρόγραμμα, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, για να έχουμε λιγότερους νόμους και σαφέστερα κείμενα. Δεν θα γίνουν όλα με νόμους, πρέπει να δράσουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους επί τόπου. Πρέπει να συνεχίσουμε να διευρύνουμε αυτή την πλειοψηφία όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (…), αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι «αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ».

Ο επικεφαλής του κράτους επανήλθε εν συντομία στην πρόταση του Εντουάρ Φιλίπ στη Le Figaro να διευρυνθεί η πλειοψηφία της δεξιάς: »Είμαι υποχρεωμένος να σημειώσω ότι προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δημοσιογράφοι του TF1 επέμειναν πάντως αρκετά στην εμπιστοσύνη προς την Μπορν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν έδειξε -προς το παρόν- πρόθεση να την αντικαταστήσει

Οι Γάλλοι έχουν «δίκιο» να έχουν κουραστεί από τις απεργίες και τα μπλόκα

«Το ότι υπάρχουν διαδηλώσεις για να πούμε ότι είμαστε αντίθετοι, είναι θεμιτό. Αλλά όταν υπάρχουν μπλόκα, πρέπει να είναι δυνατή η άρση τους: γι’ αυτό ζήτησα από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο, και αν όχι να επιτάξει», ανέφερε αναλυτικά ο Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα του σημερινού κοινωνικού κινήματος.

Ο επικεφαλής του κράτους υποστήριξε τη «δημοκρατική βούληση, αυτό θέλω», πιστεύοντας ότι οι Γάλλοι έχουν «δίκιο» να είναι κουρασμένοι και ελπίζοντας ότι η «κανονική ζωή» θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό.

«Όχι φόρος στα υπερκέρδη»

Πιστεύοντας ότι οι Γάλλοι νιώθουν αδικημένοι απέναντι σε ορισμένες «μεγάλες εταιρείες» με υπερκέρδη ο Εμανουέλ Μακρόν έθεσε την ιδέα μιας «έκτακτης συνεισφοράς» από αυτές τις μεγάλες εταιρείες για να μοιραστούν «τον πλούτο με τους εργαζόμενους».

Δεν πρόκειται ωστόσο για »φόρο στα υπερκέρδη», ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος.

πηγή:naftemporiki.gr

napar