Τρίτη, Απρίλιος 16, 2024
Follow Us
Γαλλία: Τρίτος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή.

hatik

Κλειστά μαθήματα, ακυρώσεις δρομολογίων και πολλές πορείες: τα συνδικάτα της Γαλλίας οργανώνουν τρίτη κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος την Τρίτη, ασκώντας πίεση στον κ. Μακρόν, αλλά και στους βουλευτές που μόλις άνοιξαν τις εργασίες στην Εθνοσυνέλευση.

Ενωμένα ενάντια στην παράταση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64, τα οκτώ κύρια γαλλικά συνδικάτα (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU) θέλουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αφού κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους στις 19 και 31 Ιανουαρίου.

Παράλληλα με τις διαδηλώσεις, πολλοί τομείς απεργούν στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, με μικρότερη πάντως συμμετοχή.

Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια τους στη σύνταξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, ένα προνόμιο το οποίο μια μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν θέλει να στερηθεί.

«Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι διαρθρωτικά ελλειμματικό», είπε χθες στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπ μετά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου. «Μεριμνούμε για την δική μας γενιά και για τις επόμενες», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή.

Ωστόσο, τα συνδικάτα και αριστερά κόμματα αντιτείνουν ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν από άλλες πηγές, κυρίως από τους πλούσιους.

Οι συντηρητικοί, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται ο Μακρόν για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θέλουν προνόμια για εκείνους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία.

“Η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή αν δεν συνεισφέρουν οι πιο πλούσιοι. Σε όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, ακόμη και σε εκείνη του (συντηρητικού) Νικολά Σαρκοζί, συνεισέφεραν οι πλουσιότεροι”, δήλωσε στο BFM TV ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πάνω από ένα ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας κατά τις δύο πρώτες ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο.

Στο κοινοβούλιο, υπάρχουν προς συζήτηση περισσότερες από 20.000 τροποποιήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων από την αριστερή συμμαχία Ενωμένη Αριστερά (Nupes).

Σε μια παραχώρηση προς τους συντηρητικούς, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προτείνει να επιτρέπεται σε ορισμένους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία να παίρνουν και νωρίς σύνταξη, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί (LR) βουλευτές είναι διχασμένοι ως προς το αν η προτεινόμενη ηλικία έναρξης της εργασίας –τα 20 με 21 χρόνια–είναι αρκετά νωρίς.

πηγή:naftemporiki.gr

beekiou