Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Πάνω από 10,5 εκατ. παιδιά έχασαν έναν γονέα λόγω κορωνοϊού

Πάνω από 10,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς, ή το άτομο που τα φρόντιζε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

tikmpa

Τα 10,5 εκατ. παιδιά που βίωσαν την απώλεια του ενός ή και των δύο γονέων αφορούν:

4,2 εκατ. στη Νοτιοανατολική Ασία,

2,5 εκατ. στην Αφρική,

1,5 εκατ. στην Αμερική,

1,5 εκατ. στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και

500.000 στην Ευρώπη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ομαδοποιούνται με άλλα έθνη της Αμερικής, περίπου 250.000 παιδιά έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική υπέστησαν το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών, με ένα στα 50 παιδιά να επηρεάζεται. Αντίστοιχα, η αναλογία στην Αμερική είναι ένα στα 150 παιδιά.

Ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων γονέων και ατόμων που φροντίζουν ένα παιδί είναι η Βολιβία, το Περού, η Ναμίμπια, η Αίγυπτος, η Βουλγαρία, η Νότια Αφρική, ο Ισημερινός, το Εσουατίνι, η Μποτσουάνα και η Γουιάνα, σύμφωνα με την ανάλυση.

Πριν από την πανδημία, υπολογίζεται ότι υπήρχαν 140 εκατομμύρια ορφανά παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία βασίζεται στην καταγραφή θανάτων  που είχαν υπερβεί τον αναμενόμενο αριθμό απωλειών.

Οι αριθμοί λαμβάνουν υπόψη τους θανάτους που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάιο του 2022 και προέκυψαν μέσω της συνεργασίας μεταξύ ειδικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Imperial College του Λονδίνου, μεταξύ άλλων.

Οι επσιτήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι «ενώ επενδύονται δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, γίνονται ελάχιστα για τη φροντίδα των παιδιών που μένουν πίσω». Οι συνέπειες για τα παιδιά μπορεί να είναι «καταστροφικές», όπως η παραμονή σε ίδρυμα, η κακοποίηση, το τραύμα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, η εφηβική εγκυμοσύνη, η ελλιπής εκπαίδευση και οι χρόνιες και μολυσματικές ασθένειες, έγραψαν.

πηγή:naftemporiki.gr

nanao