Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων τη Δευτέρα

Παγκόσμια εξελίσσεται η ανοδική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού που πυροδοτεί η παραλλαγή Όμικρον.

karmpe

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ τη Δευτέρα, διαταράσσοντας την περίοδο των εορτών ένα χρόνο αφότου άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια και δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού.

Αναλυτικότερα, οι πάνω από 1,44 εκατομμύρια μολύνσεις που εντοπίστηκαν παγκοσμίως τη Δευτέρα έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ στα πάνω από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης- μετά την αποκλεισμό από τους υπολογισμούς μιας ημέρας του Δεκεμβρίου του 2020, όταν η Τουρκία ανέφερε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

Ένας πιο συντηρητικός δείκτης, ο κυλιόμενος μέσος όρος των επτά ημερών που εξομαλύνει τις διακυμάνσεις, βρίσκεται επίσης σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, λόγω του κύματος λοιμώξεων που τροφοδοτεί η Όμικρον. Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον γίνεται με εκπληκτική ταχύτητα το κυρίαρχο στέλεχος του ιού παγκοσμίως καθώς φαίνεται πιο ανθεκτικό στην προστασία που προσφέρουν εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων τη Δευτέρα ήταν περίπου 841.000, σημειώνοντας άλμα 49% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν η Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και η Όμικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η νόσος που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει αναμνηστική δόση. Παρόλα αυτά, η ευκολία μετάδοσης και ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να πιέσουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Στο μεταξύ σημαντική αύξηση και κορύφωση των κρουσμάτων, και άρα πίεση στα νοσοκομεία, αναμένεται μετά τις γιορτές, με τις προειδοποιήσεις να δημιουργούν την ανησυχία ότι ο πλανήτης οδεύει προς το τρίτο έτος της πανδημίας.

Το θετικό στοιχείο αναφορικά με την Όμικρον είναι ότι δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καθημερινοί θάνατοι από Covid. Ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανάτων κυμάνθηκε σε περίπου 7.000 από τα μέσα Οκτωβρίου, παρά την εμφάνιση της Όμικρον. 

Το «παιχνίδι» με την Όμικρον θα παιχτεί ακριβώς σε αυτό τον αριθμό, στους νεκρούς που χάνουν τη ζωή τους από τον ιό. Κατά πόσο δηλαδή το αριθμός των θανάτων θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες την αυξητική τάση των κρουσμάτων ή εάν τελικά το κύμα της Όμικρον αποδειχθεί ήπιο. Αυτό, ωστόσο, θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες να φανεί, καθώς η επίδραση ενός κύματος στον αριθμό των θανάτων τείνει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να γίνει αισθητή. 

πηγή:naftemporiki.gr

touna