Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Γερμανία: Πέφτει στο τραπέζι το lockdown για τους ανεμβολίαστους

Εθνικό «lockdown για τους ανεμβολίαστους» προτείνει ο επερχόμενος αντικαγκελάριος της Γερμανίας καθώς η χώρα παλεύει να ελέγξει την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

touna

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, πριν από τις συνομιλίες της Τρίτης μεταξύ ομοσπονδιακών και περιφερειακών αξιωματούχων για τη στρατηγική για την πανδημία, υποστήριξε ότι μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από κορωνοϊό θα πρέπει να επιτρέπονται στα καταστήματα, με εξαίρεση τα καταστήματα για προϊόντα βασικής ανάγκης, και τις «δημόσιες εγκαταστάσεις» σε όλη τη χώρα.

«Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα με πιο συντονισμένα μέτρα», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ZDF, θέτοντας επίσης την προοπτική προώθησης ή παράτασης των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων.

Η τελευταία αύξηση των μολύνσεων φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει τις γερμανικές αρχές και η μετάβαση σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς έχει περιπλέξει τον συντονισμό της πανδημίας με την απερχόμενη κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζει το Bloomberg.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ομοσπονδιακών αξιωματούχων και των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων επρόκειτο να γίνει στις 9 Δεκεμβρίου, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε για την Τρίτη ώστε να τους επιτραπεί να εξετάσουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το εύρος των περιορισμών της πανδημίας που αναμένεται σήμερα το πρωί στην Καρλσρούη.

Το δικαστήριο αναμένεται να καθορίσει τις νομικές παραμέτρους για τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον μέτρα όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των σχολείων είναι αποδεκτά.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Τρίτης σχετίζεται με έναν πανεθνικό νόμο για «φρένο έκτακτης ανάγκης» που επέτρεψε τα γενικά μέτρα lockdown. Το «φρένο» ενεργοποιήθηκε όταν οι κοινότητες είδαν σταθερή επίπτωση, πάνω από 100 νέων μολύνσεων ανά 100.000 άτομα σε διάστημα επτά ημερών. Ενώ ο νόμος έληξε τον Ιούνιο, το δικαστήριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πότε και πώς μπορούν να περιοριστούν ή να ανασταλούν οι προσωπικές ελευθερίες.

Η συν-επικεφαλής του γερμανικού SPD, Σάσκια Έσκεν,  δήλωσε την Τρίτη ότι πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότεροι περιορισμοί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και για τις δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Η ίδια δεν απέκλεισε το πλήρες lockdown όπως στη γειτονική Αυστρία, επικαλούμενη την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον.

«Αυτές τις μέρες θα συνιστούσα επειγόντως σε όποιον έχει πολιτική ευθύνη να μην αποκλείσει τίποτα», είπε ο Έσκεν στο ZDF. «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη και έχουμε αυτή τη νέα παραλλαγή στην Ευρώπη και πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό», πρόσθεσε.

πηγή:naftemporiki.gr

mpakar