Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Μήνυμα νίκης έδωσε ο Αντώνης Μαρκούλης στην κεντρική ομιλία του

Πολίτες της Ημαθίας

Φίλες και φίλοι

Σήμερα δίνουμε μαζί το μήνυμα της νίκης !

Σήμερα δίνουμε μαζί το μήνυμα της αλλαγής !

Σήμερα δίνουμε μαζί με μια φωνή το μήνυμα:

Φτάνει πια ! Ως εδώ !

Έφτασε η στιγμή της μεγάλης απόφασης!

Ο κύβος ερρίφθη !

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα !

Η Ημαθία αλλάζει σελίδα !

Την Κυριακή ο λαός μας θα νικήσει.

 

Την Κυριακή η Ημαθία θα νικήσει.

 

Την Κυριακή παίρνουμε ξανά τις τύχες στα χέρια μας !

 

Την Κυριακή παίρνουμε πίσω τις ζωές μας !

 

Την Κυριακή αποφασίζουμε για τις ζωές μας !

 

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή παρουσία σας !

Μαζί δώσαμε κάθε κρίσιμη μάχη για την Ημαθία !

Μαζί θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών αυτήν την Κυριακή !

Και τη Δευτέρα, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί κάθε κρίσιμη μάχη για την Ημαθία !

Από άλλο πόστο πλέον !

Μαζί θα προχωρήσουμε για να φέρουμε την Ημαθία εκεί που πραγματικά της αξίζει !

Με άξια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για την Ημαθία, με προοδευτική διακυβέρνηση, με δικαιοσύνη παντού !

 

Φίλες και φίλοι,

μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, στον τόπο μας, στην Ημαθία συναντούμε μία εικόνα εγκατάλειψης και φτωχοποίησης.

 

Η Ημαθία βίωσε έντονα το φαινόμενο του brain drain, δηλαδή της φυγής εκατοντάδων νέων από τον τόπο τους στο εξωτερικό ή σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, με την ελπίδα όχι να βρουν ένα καλύτερο αύριο, αλλά απλώς να καταφέρουν να επιβιώσουν.

 

Ταυτόχρονα, η αποβιομηχάνιση της περιοχής στέρησε, άμεσα και έμμεσα, την εργασία από χιλιάδες ανθρώπους, οδηγώντας την τοπική οικονομία σε μαρασμό. Από πέμπτος εξαγωγικός Νομός, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας κατατάσσεται πλέον στις φθίνουσες περιοχές της Ελλάδας.

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο: η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρήμαξε το κοινωνικό κράτος που ξεκίνησε να χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο διακυβέρνησης 2015 - 2019. Εγκατέλειψε τη Χώρα στο έλεός της στη διάρκεια της πανδημίας και εγκατέλειψε τους ασθενείς από κορονοϊό εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη λίστα Πέτσα και τον χορό των εκατομμυρίων σε επιλεγμένα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με παρουσιαστές και δημοσιογράφους να «φορούν τη φανέλα» της Νέας Δημοκρατίας αυτήν την τετραετία;

 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων;

 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βολέματα των ημετέρων, ακόμη και σε υψηλότατο επίπεδο, όπως συνέβη με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβάθμισε με νόμο τα κριτήρια διορισμού για τη συγκεκριμένη θέση;

 

Πρόκειται για μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη Δημοκρατία· ο Μητσοτάκης σε συνεννόηση με τον ανιψιό του και άλλους παρακολουθούσαν ανώτατα στελέχη, αξιωματούχους, αρχηγούς κομμάτων, ακόμη και τους ίδιους τους υπουργούς του και τις συζύγους τους.

 

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που ο Μητσοτάκης έσπευσε το ίδιο απόγευμα να αποδώσει μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος σε ανθρώπινο σφάλμα.

 

Ενώ η αλήθεια είναι ότι το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα συνδέεται με τις εγκληματικές παραλείψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

 

 

Η Ελλάδα και η Ημαθία χρειάζονται αλλαγή.

 

Αλλαγή στην κυβέρνηση,

 

αλλαγή στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

 

Ξέρουμε, μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή !

 

Για ένα καλύτερο αύριο,

 

για δικαιοσύνη παντού!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο είναι η κεντρική δύναμη που μετά τις εκλογές, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, θα οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης, με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση για το μέλλον.

 

Θα αναζωογονήσει την αγορά εργασίας και τον κόσμο του μόχθου, τόσο μέσα από την αύξηση των κατώτατων μισθών όσο και μέσω της επίλυσης του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των κόκκινων δανείων, δίνοντας παράλληλα λύσεις στην υγεία, στην οικονομία, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον.

 

Στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που απασχολεί τους περισσότερους Έλληνες πολίτες σήμερα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι απλή:

 

Άμεσα, στις πρώτες μέρες της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι τριακοσίων χιλιάδων ευρώ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη ατζέντα μέτρων για την οικονομία, για το κράτος, για τη δικαιοσύνη, για την οικογένεια, για τη γυναίκα, για τον πολιτισμό.

 

Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, από 01.07.2023, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους

Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας στον μηδενικό συντελεστή.

 

Μειώνουμε τον ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Νομοθετούμε δεσμευτικό πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτική συμμετοχή των Τραπεζών.

 

Όσον αφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προχωράμε άμεσα σε γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά  των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

 

Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.

 

Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετιας

 

Ενισχύουμε και αναπτύσσουμε την καλλιτεχνική εκπαίδευση για τις παραστατικές τέχνες, ιδρύοντας Ανώτατη Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενισχύοντας ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα.

 

Αυτά είναι μερικά μόνο σημεία του Συμβολαίου Αλλαγής, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου.

 

Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε την αλλαγή, ο λαός είναι έτοιμος να φέρει την αλλαγή, να διώξει τον Μητσοτάκη από το Μαξίμου.

 

Φτάνει πια με την αναξιοκρατία, φτάνει πια με το πελατειακό κράτος του Μητσοτάκη. Τέρμα! Ως εδώ. Αξίζουμε καλύτερα, αξίζουμε περισσότερα.

 

Ήρθε η ώρα των πολλών !

 

Δεν είμαι όλοι ίδιοι, όπως θέλει να μας πείσει ο Μητσοτάκης. Ο Λαός ένιωσε στο πετσί του τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και πλέον γνωρίζει ότι, όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ίδιος με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχουμε εξοχικό μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο της SIEMENS. Δεν πήραμε δανεικά και αγύριστα από τον Κήρυκα Χανίων. Δεν έχουμε σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι. Δεν παρακολουθούσαμε τους υπουργούς μας και τις συζύγους τους. Δεν αφήσαμε τις εταιρίες ενέργειες να κερδίζουν αμύθητα ποσά στις πλάτες του ελληνικού λαού. Δεν στείλαμε βουλευτές μας να υπερασπιστούν στο Δικαστήριο κυβερνητικό στέλεχος που κατηγορούταν για αποπλάνηση ανηλίκου. Αυτοί είναι και αυτοί είμαστε. Για να εξηγούμαστε !

 

Μιλάνε αυτοί που ρήμαξαν την Ελλάδα και φτωχοποίησαν τους Έλληνες. Μιλάνε αυτοί που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα και οδήγησαν τους Έλληνες στη φτώχεια και τη δυστυχία. Μιλάνε αυτοί που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια και στο βούρκο.

 

Είναι αυτοί που από το 2012 έως το 2015 μείωσαν τις συντάξεις και τους μισθούς τουλάχιστον 40% και έστειλαν μισό εκατομμύριο νέους στη ξενιτιά.

 

 

Και, για να έρθω και στα τοπικά:

 

Την Τετάρτη, ο Μητσοτάκης είχε το θράσος να επισκεφθεί τη Νάουσα, 4 μέρες πριν τις εκλογές. Ήρθε εδώ και δεν είπε τίποτα. Μία επίσκεψη χωρίς ουσία, μία κίνηση εντυπώσεων, μία από τις πολλές που μας συνήθισε το καθεστώς Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία.

 

Και, αλήθεια, τι θα μπορούσε να εξαγγείλει στους πολίτες της Νάουσας;

 

Τη στρατηγική επιλογή διάσωσης του νοσοκομείου Νάουσας, που ένας Θεός ξέρει πού θα βρισκόταν σήμερα αν δεν προέκυπτε η πανδημία;

 

Την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ, στην οποία γύρισε εξαρχής την πλάτη η παράταξή του;

 

Τους λεονταρισμούς για τη διάσωση της εταιρείας Βαρβαρέσος, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 10 μήνες;

 

Τη στήριξη των αγροτών της περιοχής; Με τα ψίχουλα των αποζημιώσεων και των de minimis;

 

Την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου των 3-5 Πηγαδιών με τα υπεσχημένα 10,7 εκατ. ευρώ που η πόλη αναμένει σχεδόν τέσσερα χρόνια;

 

Τι να πει άραγε ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. σε μια πόλη που μαραζώνει; Σε μια πόλη που τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Σε μια πόλη που τείνει να καταργηθεί και το Σαββατοκύριακο;

------

Φίλες και φίλοι,

 

δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το θέατρο του παραλόγου, του οποίου γίναμε μάρτυρες την περασμένη Τρίτη. Μιλώ για την κοροϊδία Βεσυρόπουλου σχετικά με την Κουλούρα.

 

Το λέω χωρίς περιστροφές: Κουλούρια στην Κουλούρα

 

Η μακέτα πήγε σύννεφο στη φιέστα Βεσυρόπουλου, τα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης έπεσαν βροχή και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου σμικρύνθηκε επικινδύνως, προκειμένου να γίνει πιο πιστευτή η αναφορά!

 

Πολλά χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων συμπληρώνονται φέτος για τις δύσμοιρες εγκαταστάσεις της πρώην περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας.

------

 

Σε ό,τι με αφορά, δεν σκοπεύω να σας μιλήσω για το τι θα κάνω. Θεωρώ πιο χρήσιμο να σας μιλήσω για το τι έχουμε ήδη πετύχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επιτεύγματα εμβληματικά, που αποτελούν οδηγό για τα επόμενα βήματά μας.

 

Μετά από προσφυγή μας, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον Νόμο Θεοδωρικάκου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για τον Νόμο με τον οποίο μεταβλήθηκε ο τρόπος συγκρότησης των Επιτροπών των Δήμων, αλλοιώνοντας πλήρως τη βούληση των ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές του 2019. Τον Αύγουστο του 2019 δεσμευθήκαμε να καταργήσουμε τον Νόμο Θεοδωρικάκου. Το είπαμε, το κάναμε πράξη.

 

Ασκήσαμε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπέρ των δανειοληπτών και εναντίον των κορακιών – των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων. Συνεχίζουμε τη μάχη μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το είπαμε και το κάναμε πράξη.

 

Αποκαλύψαμε το σκάνδαλο που συντελείται στο Πλατύ Ημαθίας, στο Εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, το οποίο αποψιλώθηκε πλήρως από τον μηχανολογικό εξοπλισμό του. Οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Το είπαμε και το κάναμε πράξη!

 

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα κάναμε. Καθημερινά, στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, στο επάγγελμα, στην κοινωνία δώσαμε τη μάχη υπέρ των αδυνάτων, των αδικημένων, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.

 

Δώσαμε τους μεγάλους αγώνες που αρμόζουν στα μέτρα των πολιτών της Ημαθίας, που αξίζουν περισσότερα και καλύτερα, αντάξια της μακράς Ιστορίας του τόπου μας.

 

Και μιας και μίλησα για Ιστορία, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε φίλες και φίλοι, σήμερα είναι η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Αυτής της εθνικής τραγωδίας, που πρέπει να μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Δεν ξεχνούμε !

 

-------

Φίλες και φίλοι,

 

Πολίτες της Ημαθίας,

 

Έφτασε η στιγμή μας,

 

Έφτασε η στιγμή σας,

Μεθαύριο με τη ψήφο μας επιλέγουμε το μέλλον μας.

 

Επιλέγουμε το μέλλον των παιδιών μας.

 

Επιλέγουμε το μέλλον του τόπου μας.

 

Με γνώση των προβλημάτων, με ικανότητα για εξεύρεση λύσεων, ζητώ τη στήριξή σας. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας. Και σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί να δίνουμε τις κρίσιμες μάχες για την Ημαθία.

 

Με δύναμη, με αυτοπεποίθηση, με πίστη στις δυνάμεις μας, να φέρουμε την ελπίδα πίσω στην Ημαθία και το χαμόγελα στα χείλη των πολιτών του τόπου μας.

 

Με σχέδιο, με αποτελεσματικότητα, με προσήλωση στον στόχο.

 

Με τη νίκη μας, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τη νίκη για την Ημαθία.

 

Έφτασε η στιγμή!

 

Την Κυριακή γυρίζουμε σελίδα!

 

Την Κυριακή αλλάζουμε κεφάλαιο!

 

Τη Δευτέρα φεύγουν!

 

Γεια σας!

 

Με τη νίκη!

 

Σας ευχαριστώ πολύ!