Στις 12 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να προσέρχονται στις αίθουσες χωρίς περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως άλλωστε ισχύει σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Έτσι, η σχολική κοινότητα μπαίνει πλέον σε μια νέα κανονικότητα ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας.
Η Κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες γίνεται χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας -η χρήση της είναι προστατευτική- και χωρίς self test. Σε περίπτωση ύποπτου ή θετικού κρούσματος covid-19 εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό. Μόνο οι ανεμβολίαστοι, και μη νοσήσαντες εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να υποδεικνύει αρνητικό rapid-test ή PCR.
Μέτρα αντιμετώπισης του covid -19 στα σχολεία
Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
Διαχείριση μαθητή, εκπαιδευτικού και μέλους του προσωπικού με συμπτώματα περιστατικών COVID-19
Εάν ένας μαθητής εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο μαθητής βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:
– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του μαθητή
– Απομόνωση του μαθητή σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον μαθητή και όσους το φροντίζουν.
– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
– Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του μαθητή με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
– Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο μαθητής χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊoύ COVID-19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).
Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.
Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο μαθητής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο μαθητής είναι ύποπτο κρούσμα συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊoύ COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).
Διαχείριση μαθητή και μέλους του προσωπικού στην περίπτωση θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου
Ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή ο εκπαιδευτικός, μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ ή μέλος του λοιπού προσωπικού ενημερώνει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.
Ο μαθητής και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες από την ημέρα του θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο μαθητής ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (πχ φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.
Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό
Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, εισέρχονται στις σχολικές μονάδες, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), όπου υπηρετούν με την επίδειξη του εν λόγω πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.
Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊoύ COVID-19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) με δική τους δαπάνη.
Ο παραπάνω υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ).
Εάν το αποτέλεσμα του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Θ.Πλεύρης: Και το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα
Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα μάσκας, η μάσκα παραμένει προαιρετική στα σχολεία, όπως παραμένει σε όλους τους χώρους, είχε αναφέρει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, μέτρα δεν χρειάζονται να πάρουμε. “Και το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα. Η μάσκα ως μάσκα για να συνυπάρχουμε μια ζωή δεν είναι κανονικότητα, είναι μία έκτακτη διαδικασία. Τα τεστ πλέον δεν χρειάζονται με τη μορφή την οποία γίνονται και τα τεστ συνολικά γίνονται πιο στοχευμένα”.
ΣΥΡΙΖΑ: Υψηλού υγειονομικού ρίσκου το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα
“Ειδικά φέτος που έχουν καταργηθεί όλα τα προστατευτικά και περιοριστικά μέτρα για την εκπαιδευτική κοινότητα, το υγειονομικό ρίσκο είναι τεράστιο και οι ευθύνες της κυβέρνησης δεδομένες για την πιθανή έξαρση και την υπερμετάδοση στο σχολικό περιβάλλον”, αναφέρουν σε κοινή του δήλωση τους οι τομεάρχες Υγείας και Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Α.Ξανθός και Ν. Φίλης.
Γ. Παυλάκης: Τρομάζει ο συνδυασμός γρίπης και κορονοϊού
Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε “μεγάλο λάθος” την μη υποχρεωτικότητα της μάσκας στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “με τρομάζει ο συνδυασμός γρίπης και κορονοϊού στα σχολεία”. Στόχος είναι να περιοριστούν οι μεταδόσεις και θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί συστήματα με φίλτρα εξαερισμού στα σχολεία και οι μαθητές να συνεχίσουν να φοράνε μάσκες.
πηγή:enikos.gr