Πέμπτη, Απρίλιος 18, 2024
Follow Us
Μια ξεχωριστή βραδιά λόγου και μουσικής από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. με επίκεντρο την Αποκριά στη Βέροια και τη Νάουσα

Μια βραδιά λόγου και μουσικής για την Αποκριά στη Βέροια και τη Νάουσα, διοργάνωσε η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), το απόγευμα της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2023, στο κατάμεστο Φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Ο νέος πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Νίκος Βουδούρης καλωσόρισε το κοινό στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε από το νέο Δ.Σ., επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα και πρέπει να ενώνει τον Νομό, με σεβασμό στην κληρονομιά κάθε περιοχής. Άλλωστε, όπως σημείωσε, οι πόλεις της Ημαθίας έχουν πολλά που τους ενώνουν και τίποτα να τους χωρίζει.

Στη συνέχεια ο επικ. Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, ανέπτυξε το θέμα «Όψεις και Πτυχές της Αποκριάς στη Βέροια του 20ου αιώνα», προϊόν έρευνας που αποτυπώθηκε σε μία ακόμα έκδοση της ΕΜΙΠΗ και επικεντρώνεται στην μουσική και το τραγούδι την περίοδο της αποκριάς στη Βέροια, με ιδιαίτερη αναφορά και σε όσα κατέγραψε η Βούλα Χατζίκου αλλά και στους αδελφούς Δροσινούς, χαρακτηριστικές παρουσίες στην πόλη της Βέροιας κατά τη διάρκεια της Αποκριάς.

Το πέρασμα στην Αποκριά της Νάουσας έκανε με τον πηγαίο και απολαυστικό του λόγο ο Δημήτριος Μπάιτσης, Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας, εκ των παλαιοτέρων «Γενίτσαρων» που μίλησε τόσο για την Νάουσα μέσα από μια ιστορική αναδρομή της πόλης με την προβολή και φωτογραφικού υλικού, εστιάζοντας στο μοναδικό δρώμενο της περιοχής «Γενίτσαροι και Μπούλες».

Η βραδιά κορυφώθηκε με το τελετουργικό του ντυσίματος του Γενίτσαρου (Χρήστος Λένος) με την βοήθεια του Γιώργου Φειδάντση, δίνοντας στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να δει το δρώμενο από κοντά, παράλληλα με τον ζουρνά του Βαγγέλη Ψαθά και το νταούλι του Σταύρου Παζαρέντζη που συνεχίζουν – για 3η γενιά - την οικογενειακή παράδοση στη Νάουσα.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορό και κρασί, ενόψει του εορταστικού τριημέρου και της κορύφωσης της Αποκριάς του 2023. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, Χρήστος Παπαστεργίου, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Κ. Μακεδονίας "Πράξεις για τη Μακεδονία", Φρόσω Καρασαρλίδου, πρ. βουλευτής και εκ νέου υποψήφια βουλευτής Ημαθίας, Έλσα Χριστοδουλίδου, εκπρόσωπος του βουλευτή Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Νίκη Καρατζιούλα, εκπρόσωπος αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και πρόεδρος Κοι.Σ.Π.Ε. Δεσμός, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας, Γεωργία Μπατσαρά, Λάζαρος Ασλανίδης, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος και Γιώργος Γουλτίδης, ο υποψήφιος βουλευτής Πέτρος Τσαπαρόπουλος, μέλη και φίλοι της Ε.Μ.Ι.Π.Η. κ.α.

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, ευχαριστεί δημόσια τους χορηγούς της εκδήλωσης Aslanidis System (Πατρίδα Ημαθίας), Ηλία Πρωτόγερο (Κτηματομεσιτικό - Ασφαλιστικό Γραφείο – Κωττουνίου 18, Βέροια) και Κτήμα «Κυρ Γιάννη» (Γιαννακοχώρι Νάουσας), καθώς και τους αντιδημάρχους Λάζαρο Ασλανίδη και Καλλίστρατο Γρηγοριάδη και την Διευθύντρια της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Κατερίνα Γρηγοριάδου, για την καθοριστική συμβολή τους στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

Για την παραχώρηση του χώρου και την υποστήριξη, εκφράζονται ευχαριστίες στην διοίκηση και στο προσωπικό της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας και στο Δ.Σ. και τους ωφελούμενους του Κοι.Σ.Π.Ε. «Δεσμός».