Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Εγκαίνια έκθεσης «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς - Κράματα μνήμης»

Η έκθεση «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς - Κράματα μνήμης» της Αντιδημαρχίας Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.

stempa

Την έκθεση, που οργανώθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού κα. Στεφανία Τανιμανίδου. Στην τελετή, από πλευράς της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, παρέστη η Γενική Γραμματέας Δρ. Τζωρτζίνα Αθανασίου, ανάμεσα σε εκπροσώπους φορέων και οργανισμών από την όλη Βόρειο Ελλάδα.

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», συμμετέχει στην έκθεση με δύο αυθεντικές φορεσιές από την Αργυρούπολη του Πόντου (19ος-20ος αι.), όπως επίσης με τέσσερα ακόμη εκθέματα οικιακής χρήσης από τον Πόντο. Στην επετειακή έκθεση παρουσιάζονται 126 αυθεντικά αντικείμενα, που προέρχονται από 21 συλλόγους και από προσωπικές συλλογές.

ekp

Η έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ στο περίπτερο 6, εκεί όπου έχει αναπτυχθεί το επετειακό αφιέρωμα «1922 – 2022: 100 χρόνια μνήμης», στο οποίο η ΔΕΘ-Helexpo και η ΚΕΔΕ συμμετέχουν με το οπτικοακουστικό αφιέρωμα «Aιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω».

Η εκδήλωση έκλεισε με ξενάγηση στις ενότητες της έκθεσης, από τις επιμελήτριες μουσειολόγους κα. Ιωάννα Αξιώτη και κα. Ειρήνη Τζεμοπούλου. Ακολούθησε η επετειακή μουσική παράσταση «Μνήμη μας» που παρουσίασαν οι αδελφοί Τσαχουρίδη.

harob