Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
ΕΕΕΕΚ Νάουσας: 3η Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Πριν από 29 χρόνια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

partou

Έκτοτε, κάθε χρόνο αυτή η ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για τη διεύρυνση της ενημέρωσης του κοινού, καθώς και μοχλός πίεσης προς τις κυβερνήσεις και τους Διεθνείς Οργανισμούς, ώστε να διευκολύνουν τα Άτομα με Αναπηρία να διάγουν τον βίο τους με ασφάλεια, αποδοχή και πρόσβαση σε όλα τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες. Αυτό συνεπάγεται ότι η Αναπηρία λογίζεται ως το αποτέλεσμα της σχέσης ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κάποιου ατόμου και στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του. Προκειμένου, λοιπόν, να διαμορφωθεί μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων, καλούνται όλοι οι πολίτες να γίνουν συνοδοιπόροι και συμπρωταγωνιστές στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα 3 Δεκεμβρίου, στο ΕΕΕΕΚ της Νάουσας έλαβε χώρα μια ξεχωριστή παρέμβαση, όπου συναντήθηκαν και αλληλεπίδρασαν μαθητές του σχολείου μας μαζί με την Ε’ τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου, το τμήμα κομμωτικής του ΕΠΑΛ και ένα τμήμα της Α’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Νάουσας. Το κοινό τους ταξίδι ήταν τόσο γαστρονομικό, αφού μαγείρεψαν μαζί μια παραδοσιακή συνταγή της Χίου, αλλά και μουσικοχορευτικό-καλλιτεχνικό, καθώς οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Νάουσας δίδαξαν ένα τραγούδι και τον συνοδό χορό του στους υπόλοιπους μαθητές. Ενδιάμεσοι σταθμοί του εν λόγω ταξιδιού ήταν έξι βιωματικές ασκήσεις αναφορικά με έξι αντίστοιχες μορφές αναπηρίας ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών (αυτισμός, κινητική αναπηρία, μαθησιακές δυσκολίες, νοητική ανεπάρκεια, οπτική και ακουστική αναπηρία), δομημένες γύρω από τις αρχές της ενσυναίσθησης. Έτσι, δόθηκε δυνατότητα στους μαθητές γενικής αγωγής να μπουν -έστω για λίγο- στη θέση των συνομηλίκων τους και να αντιληφθούν τις προαναφερθείσες δυσκολίες και αναπηρίες. Στο τέλος, οι σκέψεις, οι ευχές και τα συναισθήματα όλων αποτυπώθηκαν σε ειδικό χαρτόνι, που είχε τοποθετηθεί σε τοίχο του σχολείου για αυτόν τον σκοπό.

Από πλευράς μας ευχόμαστε και αναμένουμε πως η σημερινή παρέμβαση θα αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω στοχασμό και διάλογο γύρω από τα θέματα της Αναπηρίας. Άλλωστε, όλοι μαζί, με τις διαφορετικές δυσκολίες, ικανότητες και ανάγκες μας, μπορούμε να γίνουμε ο ανθρώπινος ιστός μιας κοινωνίας, που θα τάσσεται συνειδητά κατά του στιγματισμού, της περιθωριοποίησης και της ανισότητας.

karham