Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Ηλεκτρονική διαμεσολάβηση

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και οι εξελίξεις ακολουθούν τα επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας ή μερικές φορές συμβαίνει τα επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας να προλαβαίνουν τις εξελίξεις.

Η πανδημία από τον ιό covid 19 δημιούργησε διαφορετικές εργασιακές συνθήκες  και η χρήση της τεχνολογίας αποδεικνύεται στην πράξη, σε πολλά επαγγέλματα,  εργαλείο στα χέρια του ανθρώπων, προκείμενου να παράγουν με ασφάλεια την εργασία τους μέσα από τον χώρο του σπιτιού ή του γραφείου. Βέβαια υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στις νέες αυτές συνθήκες, με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εργασίας σ΄αυτή της την μορφή, ακόμη με την επίπτωση των νέων συνθηκών στον ανθρώπινο νου και  στην ψυχολογία. Δυστυχώς η νομοθεσία αργεί να ακολουθήσει την δυναμική που έχει αναπτυχθεί .

Αυτές οι εξελίξεις δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν την εφαρμογή του θεσμού της Διαμεσολάβησης,  ενός  νέου θεσμού στην σύγχρονη ελληνική έννομη τάξη .

Τι είναι η Διαμεσολάβηση ; Αφορά σε όλες τις διαφορές που η εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς ανήκει στα διάδικα μέρη, τα οποία με την βοήθεια ενός διαμεσολαβητή αποφασίζουν την λύση της διαφοράς τους. Είναι μια εκούσια διαδικασία κατά την διάρκεια της οποίας ο διαμεσολαβητής βοηθά να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μερών. Είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις αρχές της εμπιστευτικότητας, μυστικότητας, αμεροληψίας  και ισότιμης μεταχείρισης. Χρησιμοποιεί εργαλεία όπως η ενσυναίσθηση καθώς και η ενεργητική και παθητική ακρόαση και πολλές φορές για να επιτελέσει το έργο του στηρίζεται στην ανίχνευση των βαθύτερων αναγκών των μερών. Επομένως στην Διαμεσολάβηση είναι απαραίτητη η ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή σε ένα κοινό τόπο και χρόνο.

Πως η τεχνολογία επηρεάζει την Διαμεσολάβηση; Στον νόμο περί Διαμεσολάβησης (άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 4640/2019) ρητά έχει προβλεφθεί ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλου συστήματος τηλεδιάσκεψης, στο οποίο έχουν πρόσβαση τα μέρη της διαφοράς, δηλαδή μέσα από την χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα επιτρέπει  την παρουσία διαδικτυακά όλων των συμμετεχόντων, όπως και την δυνατότητα δημιουργίας «διαδικτυακών δωματίων» με τον διαμεσολαβητή και το κάθε μέρος διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα και μυστικότητα της διαδικασίας. Δίδει την δυνατότητα να εκμηδενίζονται οι αποστάσεις, να νιώθει το κάθε μέρος ασφάλεια και άνεση καθώς βρίσκεται σ ένα οικείο περιβάλλον.  Ο διαμεσολαβητής καλείται να αναπτύξει τις δεξιότητες του πλέον στο ψηφιακό περιβάλλον και να καταφέρει να αναπτύξει την σχέση εμπιστοσύνης και αμεσότητας με τα μέρη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμη και αυτοί που αμφισβητούν το κατά πόσο θα μπορούσε η διαδικασία της Διαμεσολάβησης να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική χωρίς να χάσει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της, δεν μπορούν να παραβλέψουν την πραγματικότητα, ότι ο κόσμος άλλαξε και αλλάζει και οφείλουμε όλοι μας διαμεσολαβητές και μέρη να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα και να αναζητήσουμε νέους τρόπους συλλειτουργίας .

Η ασφάλεια που παρέχει η Ηλεκτρονική Διαμεσολάβηση στην εποχή της πανδημίας, με τρόπο που να διασφαλίζει την υγεία και ίση μεταχείριση των συμμετεχόντων μονάχα θετικά μπορεί να αξιολογηθεί. Το κατά πόσο θα παγιωθεί αυτός ο τρόπος ή θα επανέλθουμε στην δια ζώσης Διαμεσολάβηση αυτό μπορεί να απαντηθεί μονάχα μέσα από την πράξη στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 6945993862 και στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό  

Η Μαρία Τορορή είναι δικηγόρος παρ' Εφεταις και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από τον Διεθνή Φορέα ADR-ODR International και εγγεγραμμένη στα Μητρώα Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέλος του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών ( Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.), μέλος της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών καθώς και συμμετέχουσα στην πλατφόρμα MediateIn, που δημιούργησαν το Ινστιτούτο Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.  

Στο πλαίσιο εναρμόνισης της δραστηριότητας της ως διαμεσολαβήτριας με τις θεσμικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχει κατάρτιση και διεθνή πιστοποίηση στην ηλεκτρονική διαμεσολάβηση (onlinemediation) από το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει συσταθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επίλυσης Συγκρούσεων(www.europeanresolution.com) και την ADR-ODRInternational (http://www.adrodrinternational.com). 

  https://diamesolavisi-torori.gr/