Κυριακή, Οκτώβριος 19, 2025
Follow Us
Παρουσίαση των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε, σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, τις Τελετές της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026.

Το Ολυμπιακό Μουσείο, το μοναδικό της πρωτεύουσας, φιλοξένησε πλήθος επισήμων, εκπροσώπων θεσμών και ανθρώπων του αθλητισμού και του πολιτισμού, σε μια εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη μεγάλη γιορτή του χειμερινού Ολυμπισμού.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, κα Χριστίνα Ράλλη, εκπροσωπώντας τον Δήμο Νάουσας, μία από τις πόλεις που θα έχουν την τιμή να υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα στις 30 Νοεμβρίου 2025.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2025 στην Αρχαία Ολυμπία, με το ιερό τελετουργικό μπροστά στον Ναό της Ήρας. Θα ακολουθήσει Λαμπαδηδρομία διάρκειας 9 ημερών, η οποία θα διανύσει 2.200 χιλιόμετρα, περνώντας από 23 νομούς και 7 περιφέρειες, με 36 τελετές υποδοχής σε όλη τη χώρα, πριν παραδοθεί στις 4 Δεκεμβρίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ, Θωμάς Τόκας, ο οποίος αποκάλυψε τους βασικούς συντελεστές των τελετών:

  • Πρωθιέρεια: Μαίρη Μηνά, ηθοποιός
  • Χορογράφος: Άρτεμις Ιγνατίου
  • Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • Παρουσίαση τελετών: Δώρα Αναγνωστοπούλου (δημοσιογράφος MEGA)
  • Σχεδιασμός και συντονισμός: Δρ. Μάκης Ασημακόπουλος

Πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο αθλητής του αλπικού σκι Αλέξανδρος Γκιννής, εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Ελλήνων αθλητών, ενώ τελευταία Λαμπαδηδρόμος στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι η αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Έλενα Ξενάκη, σε αναγνώριση της πρόσφατης κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου.

Από την τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία μέχρι το πέρασμα της Φλόγας από κάθε ελληνική πόλη και χωριό, χιλιάδες άνθρωποι θα γίνουν κοινωνοί ενός μοναδικού συμβολισμού: θα δουν, θα αγγίξουν και θα νιώσουν το φως του Ολυμπισμού.
Γιατί η Φλόγα δεν είναι απλώς ένα αθλητικό σύμβολο – είναι ένα μήνυμα ζωής, που υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για αριστεία, σεβασμό και φιλία δεν τελειώνει ποτέ.

Δήλωση της Αντιδημάρχου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού  Χριστίνας Ράλλη:

«Η παρουσία της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάουσα αποτελεί μια ξεχωριστή τιμή για την πόλη μας και έναν συμβολισμό που αγγίζει βαθιά την ψυχή κάθε πολίτη.

Ο Ολυμπισμός δεν είναι απλώς μια αθλητική ιδέα, αλλά μια πανανθρώπινη αξία που ενώνει, εμπνέει και παιδαγωγεί. Η Λαμπαδηδρομία μεταφέρει το φως του πολιτισμού, της ειρήνης και της ελπίδας – αξίες που η Νάουσα διαχρονικά υπηρετεί και προάγει μέσα από την ιστορία, την παιδεία και τον αθλητισμό της.

Ως Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, προετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τη Φλόγα του Ολυμπισμού, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γίνουν μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής».