Δευτέρα, Νοέμβριος 25, 2024
Follow Us

eknΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια τα αιολικά πάρκα εμφανίζονται μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη και συναντάμε μια επίμονη ερώτηση: « είστε υπέρ ή κατά της χρήσης αιολικής ενέργειας;» Δεν θεωρούμε σωστή αυτή την αφηρημένη διατύπωση που εγκλωβίζει την πολιτική τοποθέτηση σε ένα γενικόλογο: «ναι ή όχι».

Για μας ο βαθμός αξιοποίησης κάθε πηγής ενέργειας εξετάζεται με σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια. Εξετάζουμε την ορθότητα κάθε λύσης, με γνώμονα το αν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Εξετάζουμε δηλαδή, αν η λύση που προτείνεται διασφαλίζει φθηνό ρεύμα για το λαό, συμβάλει στην αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας… Αν αναβαθμίζει την ασφάλεια των κατοίκων, των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος, αν οδηγεί στη διεύρυνση των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας. Αν εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο, ευσταθές σύστημα ηλεκτροπαραγωγής για τη χώρα μας. Αν αξιοποιείται για την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και εγχώριων βιομηχανικών κλάδων. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δε μπορεί να δοθεί με μια τεχνοκρατική δήθεν  ουδέτερη επιστημονική προσέγγιση. Είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, προϋποθέτει την πολιτική απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα:

  1. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του μέσου παραγωγής – μεταφοράς και διανομής ενέργειας και
  2. Με ποιο κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία, το μέγεθος, η χωροθέτηση κάθε λύσης, δηλαδή αν γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Απαντάμε στα παραπάνω ερωτήματα:

  • Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσω της εγκατάστασης ιδιωτικών αιολικών πάρκων, που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις δικές μας ανάγκες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στηρίζουμε τη σημερινή ή προηγούμενη κρατική διαχείριση. Σταθερά ασκούμε κριτική στο ρόλο και τη λειτουργία του κρατικού τομέα ηλεκτροπαραγωγής. Η ΔΕΗ αξιοποιήθηκε σαν μοχλός του κεντρικού σχεδιασμού για να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου.
  • Για μας είναι αναγκαία και χρήσιμη η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, μπορεί να γίνει μέσα από ένα κρατικό φορέα ενέργειας, στα πλαίσια μια άλλης πολιτικής που το κουμάντο στα ζητήματα της οικονομίας θα κάνουν αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και όχι τα παράσιτα της κοινωνίας. Αποτελεί για μας στόχο πάλης να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εμποδίσει, να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.

Η πρότασή μας για κεντρικό σχεδιασμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να αξιοποιήσει  και την αιολική ενέργεια που θα συνδυάζεται αρμονικά: με τη διασφάλιση φτηνής παροχής ενέργειας, την μείωση του κόστους παραγωγής, την ασφάλεια των εργαζομένων και κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι θα μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης της χώρας μας, θα αναπτυχθούν βιομηχανικοί κλάδοι και περιοχές, η ερευνητική δραστηριότητα κλπ.

Έτσι θα επιλεγούν κατάλληλες τοποθεσίες για την λειτουργία αιολικών πάρκων, συνυπολογίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος (δάση – βοσκότοποι – ποτάμια - λίμνες, αρχαιολογικοί χώροι, κατοικημένες περιοχές κλπ.). Κριτήριο θα είναι ο αριθμός που μπορεί να σηκώσει η περιοχή ανάλογα με τις ενεργειακές της ανάγκες και όχι η μεγιστοποίηση του κέρδους του καπιταλιστή , όπως γίνεται σήμερα.

Έτσι θα επιλέγεται ο τύπος των ανεμογεννητριών (Α/Γ) και το μέγεθος των αιολικών πάρκων.

Τέτοιος αρμονικός σχεδιασμός αναδεικνύει την ανάγκη του εθνικού κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού σε μια οικονομία που θα λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής – διανομής ενέργειας. Μόνο έτσι μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα. Μόνο σε αυτά τα πλαίσια θα μετατραπεί σε δικαίωμα, σε κοινωνικό αγαθό.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Στη χώρα μας υπάρχουν περιοχές που καταγράφεται μεγάλη μέση ταχύτητα ανέμου (νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησος κλπ) και το κόστος ηλεκτροπαραγωγικής ενέργειας θεωρείται ικανοποιητικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν επιλέγονται όμως για λόγους που έχουν να κάνουν με το κόστος του δικτύου διανομής.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η αιολική ενέργεια και γενικότερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μπορούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο στην ολοένα αυξανόμενη ενεργειακή κατανάλωση στην Ελλάδα, όμως ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για τις ΑΠΕ δεν αναμένεται να αντικαταστήσουν απόλυτα οποιεσδήποτε άλλες ενεργειακές πηγές. Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πως η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας είναι στρατηγικός στόχος της ΕΕ και σε αυτό το στόχο συμφωνούν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. Συμφωνούν τα κόμματα που «πίνουν νερό» στο όνομα της ΕΕ.

Έτσι κυβερνήσεις – ΕΕ προωθούν χρόνια τώρα τις ΑΠΕ με διπλό στόχο: α) να περιοριστεί η εξάρτηση από εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα (ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ) και β) να απελευθερωθεί – ιδιωτικοποιηθεί η ενέργεια με κοινοτικές και κρατικές χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων.

Έτσι προωθήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις δυναμικά η είσοδος του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα των ΑΠΕ, έτσι χρηματοδοτήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις (αγορά, εγκατάσταση εξοπλισμού), διασφαλίστηκε η προαγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ και μάλιστα σε τιμές μεγαλύτερες από τις παραγόμενες από ΔΕΗ. Διασφαλίστηκε η κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν τις συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος και το χαράτσι για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς (έχει σημασία να θυμηθούμε την έντονη διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν γίνει κυβέρνηση στην ΕΕ για τα μικρά κονδύλια ενίσχυσης που διατίθενται στους ιδιώτες για τις ΑΠΕ).

Σήμερα η παραγωγή και η προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται πλέον ελεύθερα από ιδιώτες – μονοπωλιακούς ομίλους και ως παραγωγοί – προμηθευτές μπορούν να χρησιμοποιούν σε ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ το δημόσιο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πλήρωσε με το υστέρημα του ο λαός για την εγκατάσταση δικτύου, έτσι ώστε να φτάσει ρεύμα σε απομακρυσμένα χωριά, οικισμούς σε βουνό, σταυλικές εγκαταστάσεις κλπ.

Ορίστηκε Ανεξάρτητη δήθεν Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, αλλά δεν παίρνει υπόψη τυχόν διαφωνίες – αντιρρήσεις από φορείς… να πάρουμε υπόψη μας πως η ΡΑΕ έδωσε - δίνει άδειες εγκατάστασης  αιολικών πάρκων μέσα σε δασικές εκτάσεις, έχει μετατραπεί και σε διαχειριστή δασικών εκτάσεων!!! Ταυτόχρονα αξιοποιείται για λογαριασμό του κεφαλαίου το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο αλλαγής χρήσης γης σε βουνά, χωράφια, εύφορες εκτάσεις και συνδέεται άμεσα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που επέβαλλε η ΕΕ, με την εγκατάλειψη χωραφιών - γης από τους αγρότες – κτηνοτρόφους που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και στην περιοχή μας.

Παράλληλα προωθήθηκε η μετοχοποίηση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τεμαχίστηκε, μετατράπηκε σε ΑΕ, σε μοχλό προώθησης της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης με γνωστά τα αποτελέσματα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Μειώθηκαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μειώθηκαν μισθοί και μεροκάματα, νοικιασμένοι – εργολαβικοί εργαζόμενοι κλπ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Η συμβολή της αιολικής ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αρκεί κανείς να το συγκρίνει με τις λιγνιτκές μονάδες που βρίσκονται δίπλα μας (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη). Τονίζουμε όμως το εξής: ακόμα και από αυτή την πλευρά, η όποια ευεργετική επίδραση μειώνεται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Πιο συγκεκριμένα: στην περιοχή μας βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια και έργα για την παραγωγή και τους δρόμους ενέργειας.

  • Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο
  • Παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας
  • Φωτοβολταϊκά
  • Αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΠ) που διασχίζει το δήμο
  • Πρόταση «επενδυτή» για παραγωγή ενέργειας στα κλειστά εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ

Όλα αυτά εξελίσσονται (δεν είναι ασύνδετα) σε μια περίοδο που κόβετε μαζικά το ρεύμα στην περιοχή μας σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες. Μετράμε δεκάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, πομώνες αγροτικές χωρίς ρεύμα και μετά τον Ιούνη στην περιοχή μας πάνω από 1000 σπίτια απειλούνται με διακοπές ρεύματος που υλοποιούνται σταδιακά (από εργολαβικούς εργαζόμενους).

Για τις ανεμογεννήτριες (Α/Γ) στο Βέρμιο:

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζονται για την υλοποίηση μιας τεράστιας καταστροφικής επέμβασης. Προβλέπεται εγκατάσταση 155 Α/Γ ισχύος 465 ΜW που προστίθενται στις εγκατεστημένες Α/Γ από το 2009 στην πλευρά του Βερμίου της Βέροιας. Τα στοιχεία του μεγέθους αυτή της επέμβασης είναι:

  • Α/Γ με φτερωτή διαμέτρου 112μ. και άξονα στα 84μ.
  • Συνολική κάλυψη εδάφους στο βουνό 17.393,04 στρέμματα
  • Για την κατασκευή και διασύνδεση των Α/Γ θα κατασκευαστούν  νέοι δρόμοι μέσα στο βουνό πάνω από 100 χιλιόμετρα.
  • Για την έδραση των Α/Γ θα απαιτηθούν 160.000 τόνοι μπετόν
  • Το σύνολο των εκσκαφών του έργου θα είναι 3.280.000τετραγωνικά μέτρα από τα οποία θα περισσέψουν 1.170.000 και θα απαιτηθεί η δημιουργία αποθεσιοθαλάμου.
  • Η κατασκευή του αιολικού πάρκου θα απαιτήσει και δίκτυα διασύνδεσης (νέα δίκτυα υψηλής τάσης) που σημαίνει εκατοντάδες κολώνες και χιλιόμετρα καλώδια.

Η τοποθέτηση Α/Γ στο Βέρμιο θα έχει αρνητικές συνέπειες συνολικά στους κατοίκους της περιοχή, σε κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στο χιονοδρομικό κέντρο, δασεργάτες, επισκέπτες, ορειβάτες, χιονοδρόμους, αθλητές κλπ..

Οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων κατοίκων (όχι μόνο στο δήμο Νάουσας) θα χειροτερέψουν. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στη συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι απόλυτα δικαιολογημένες, είναι γνήσιο τέκνο της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα.

Η τεράστια καταστροφή της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας του Βερμίου, συνδυασμένα με τις συνέπειες στην υγεία – ασφάλεια του λαού που ζουν και εργάζονται στην περιοχή θα είναι άμεσες και μακροπρόθεσμες. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες που χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ- κεφαλαίου. Οι θέσεις εργασίας που τάζονται θα είναι λίγες (κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό) και πολύ λιγότερες μετά την κατασκευή. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου ACCIONA, TERNA κλπ αξιοποιούν όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που διατήρησε και διεύρυνε η σημερινή κυβέρνηση (ΣΣΕ, απολύσεις, ελαστικά ωράρια κλπ). Οι εργαζόμενοι και στην ενέργεια, που θα δουλεύουν ή θα δουλέψουν, θα είναι σε δύσκολες συνθήκες, θα εντατικοποιηθεί η εργασία τους χωρίς συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί πρέπει το εργατικό κόστος να είναι μειωμένο. Έχουμε πείρα, έχουμε εικόνα. Ξέρουμε τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς.

Ξέρουμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να καταργήσει συλλογικές διαδικασίες συνδικάτων, το δικαίωμα στην απεργία και εμείς είμαστε έτοιμοι – αποφασίσαμε συνεδριάσεις, συλλαλητήρια για να απαντήσουμε, παίρνουμε όλα τα μέτρα για ενημέρωση, απεργιακή κινητοποίηση και κλιμάκωση των αγώνων. Σε αυτές τις μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν εξαιρούμε από το διεκδικητικό μας πλαίσιο την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, δεν έχουμε δικαίωμα να κακοποιήσουμε τη θέση μας, για μας το αίτημα είναι ενιαίο και συνδυάζεται αρμονικά.

Να πάρουμε υπόψη μας ότι τέτοιου μεγέθους έργα δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στη δασική έκταση, στις εγκαταστάσεις μικρών ξενοδοχείων, καταλυμάτων, χώρων αναψυχής κλπ. Είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα και πηγές στο βουνό από την τεράστια εκσκαφή θεμελίωσης των Α/Γ.

Θα πρέπει επίσης να πάρουμε υπόψη μας πως η προτεινόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Βέρμιο μπορεί να αυξηθεί (όπως και σε άλλες περιοχές) ή όταν αποσβεστεί η «επένδυση» να απομείνουν κουφάρια, τεράστια όγκοι μπετόν και νταμάρια, όπως και τα κουφάρια και των κλειστών εργοστασίων στην κλωστοϋφαντουργία και όχι μόνο. Και σε αυτό τον κλάδο οι «επενδυτές» βιομήχανοι όταν εκτίμησαν να κλείσουν τα εργοστάσια, άφησαν απλήρωτους και άνεργους τους εργαζόμενους με στόχο την μεγαλύτερη κερδοφορία. Αξιοποίησαν το ποτάμι που διασχίζει την πόλη (υδατόπτωση) για την παραγωγή ενέργειας, έριξαν τόνους τοξικά από τα βαφεία των κλωστηρίων, μόλυναν την Αράπιτσα, δημιουργήθηκε ανεπανόρθωτη ζημιά. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι: στις αντιδράσεις τότες ταξικών σωματείων – εργαζομένων η εργοδοσία απαντούσε με απειλές ότι θέλουμε να κλείσουμε τα εργοστάσια. Όμως και τα εργοστάσια έκλισαν και η Αράπιτσα μολύνθηκε. Το λέμε αυτό γιατί η δίψα της εργοδοσίας για την κερδοφορία δεν υπολογίζει ούτε εργαζόμενους, ούτε περιβάλλον. Το λέμε αυτό γιατί και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ίδιο επιχείρημα: θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, άρα «ζαρώστε». Και σήμερα, όπως πάντα, εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία, την ανάγκη για μεροκάματο, για να τσακίσουν τους εργαζόμενους, να παραδώσουν την ενέργεια στους ιδιώτες και να καταστρέψουν το βουνό.

Ας προβληματιστούμε παραπάνω, υπάρχει πείρα, θέλουμε να ανοίξει καλύτερα η συζήτηση. Στο βουνό μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που να έχουν άμεση σχέση με έργα λαϊκών αναγκών, πχ. μπορεί και πρέπει να διανοιχτούν δρόμοι που έχουν σχέση με αντιπυρική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα, με τη δημιουργία και λειτουργία δημοτικού οργανισμού στο χιονοδρομικό κέντρο, τη λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής κλπ. Άρα μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς αμοιβές για τη δημιουργία και συντήρηση τέτοιων έργων που έχει ανάγκη ο λαός. Τέτοια έργα όμως δεν προβλέπονται, ούτε διατίθενται για αυτά κρατικά κονδύλια. Διαθέτουν, όμως κονδύλια, χρήματα που είναι κλεμμένα από τις δικές μας τσέπες για να τα κονομήσουν μια χούφτα «επενδυτές».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

  • Λέμε όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια
  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του Βερμίου για τα κέρδη των μονοπωλίων.
  • Είναι χρέος, καθήκον μας που προκύπτει από τις αποφάσεις και το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Μπορούμε να ματαιώσουμε,  να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων, θα είναι μια νικηφόρα εξέλιξη.

Υπάρχει πείρα, μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα:

  • Κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ενέργεια και  φθηνή ενέργεια για το λαό δε συμβιβάζονται.
  • Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Διαχρονικά δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μείωση – εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτή την κατεύθυνση οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις – παραστάσεις. Συλλογικά – οργανωμένα αποτρέψαμε πάνω από 180 περιπτώσεις διακοπών ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά. Αύριο για αυτό το λόγο οργανώνουμε συγκέντρωση στην Επισκοπή με στόχο να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, των αγροτών, σωματείων, συλλόγων να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα, να μην επιτρέψουν να βυθίζονται στο σκοτάδι λαϊκές οικογένειες, να μην πλειστηριαστεί σπίτι – χωράφι ανέργου – απλήρωτου αγρότη κλπ.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταργήσει τις όποιες διευκολύνσεις υπήρχαν σε καθυστερημένους ή απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επιβεβαιώνεται το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, δε λογαριάζει αν είσαι άνεργος ή απλήρωτος…

ΠΟΤΕ (ούτε η σημερινή κυβέρνηση) δεν απαίτησε τους απλήρωτους λογαριασμούς των κάθε λογής ΛΑΝΑΡΑΔΩΝ, ποτέ δε λένε πόσα χρωστάνε οι βιομήχανοι σε ΔΕΗ, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

Όταν έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο Βέτλανς με απλήρωτους εργάτες που αποφάσισαν την πρώτη ύλη να την κάνουν κουβέρτα, να πουληθεί για να ξοφληθούν, τότε θυμήθηκε η ΔΕΗ να απαιτήσει (από τους εργάτες) τους  απλήρωτους λογαριασμούς. Το ίδιο έκανε και το ΙΚΑ με τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν κατέβαλε η εργοδοσία.

Μπορεί και πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα:

Αυτός είναι ο καπιταλισμός, δεν αλλάζει, δε φτιασιδώνεται, όπως ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που τάζει δεν αφορά τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες, όλα τα έργα που γίνονται ή σχεδιάζονται για την παραγωγή και τους δρόμους ενέργειας ένα στόχο έχουν: τη φθηνή ενέργεια για τους μεγαλοβιομήχανους, για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους.

Οι πολεμικές συγκρούσεις, η προσφυγιά, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, δεν έχουν να κάνουν όπως μας λέει η κυβέρνηση με την ασφάλεια της χώρας. Το ΝΑΤΟ από την ίδρυση του δεν αναγνωρίζει σύνορα, μόνο επιχειρησιακά πεδία. Δεν έχουμε να κάνουμε με τον «ονειροπαρμένο» Ερντογάν, όπως μας λένε. Έχουμε να κάνουμε με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και προϊόντων. Αυτοί οι δρόμοι μεταφοράς είναι που έχουν γεμίσει το χάρτη της ενέργειας με πολέμους και χιλιάδες θύματα. Ουκρανία, Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Αίγυπτος, Λιβύη, Βαλκάνια είναι περιοχές που μάτωσαν και ματώνουν για τα κέρδη μια χούφτας εταιρειών. Για αυτό μονοπωλιακοί όμιλοι και στην ενέργεια έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τους πολέμους.

Σε αυτό το παιχνίδι ως «παράγοντας σταθερότητας» εντάσσεται και η Ελλάδα με έργα παραγωγής ή δρόμους μεταφοράς ενέργειας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Είμαστε προσανατολισμένοι στην «πηγή του προβλήματος», άλλωστε όπως εισηγητικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας… (σε λίγο θα ιδιωτικοποιήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε).

Στο βαθμό που παρακολουθούμε αποφάσεις – απόψεις - προστάσεις στην περιοχή μας από φορείς – κινήσεις για την ενέργεια και τις Α/Γ, χωρίς βέβαια να τις «τσουβαλιάζουμε», γενικά πιστεύουμε πως παραμερίζεται το εξής: ποιος αποφασίζει πού, πώς και με ποια μέσα θα παράγεται ενέργεια και ποιος θα αποφασίζει την τιμή της. Ποιος και με ποιο κριτήριο θα αποφασίζει αν έχουμε ρεύμα στο σπίτι, στο χωράφι, στο μαντρί, και γενικότερα στη χώρα μας. Ποιος και με ποιο δικαίωμα θα μπορεί να κατεβάζει διακόπτες και να βυθίζει στο σκοτάδι τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στη χώρα μας έχουμε ήλιο, ποτάμια, ορυκτό πλούτο, άρα μπορεί να μειωθεί ο βαθμός εξάρτυσης της χώρας, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επάρκειας σε ενέργεια. Όπως μπορούμε να έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα ένδυση κλπ. Γιατί τελικά εισάγουμε τα πάντα;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Θέλουμε να βοηθήσουμε τη σημερινή σύσκεψη με κάποια ερωτήματα που συναντάμε στις περιοδείες και στις συνδικαλιστικές μας διαδικασίες:

  • Εντάξει, συμφωνώ ότι οι τεράστιες Α/Γ θα καταστρέψουν βουνό – περιβάλλον…. Γιατί διαφωνείτε αν οι εγκαταστάσεις είναι «ήπιες», δεν κάνουν μεγάλη ζημιά ή γιατί διαφωνείτε με την επένδυση σε κλειστά εργοστάσια, για πιθανή τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, όπως σε σπίτια, χωράφια κλπ που δε δημιουργούν πρόβλημα; Γιατί διαφωνείται να παράγει ρεύμα ο Δήμος από την πτώση του νερού ή από τους αγωγούς νερού, έτσι ώστε να το πουλά για να έχει έσοδα ή να καλύπτει ρεύμα σε υπηρεσίες, σχολεία κλπ; ή γιατί ο δήμος δεν πιέζει  τις εταιρείες που θέλουν χώρους για παραγωγή – μεταφορά ενέργειας για μεγαλύτερο αντίτιμο κλπ;

Ξεκαθαρίζουμε:

  • Για μας το ζήτημα είναι ποιος θα παράγει – μεταφέρει την ενέργεια και για ποιο σκοπό
  • Για μας δεν είναι ζήτημα επιστημονικό – τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό.
  • Ούτε «ένα βατ» παραγωγή ενέργειας από ιδιώτες. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑΕ και ο τεμαχισμός της, αύξησαν την τιμή του ρεύματος, πρόσθεσαν νέα βάσανα στο λαό και με το χαράτσι στους λογαριασμούς για τις ΑΠΕ.
  • Στήθηκαν φωτοβολταϊκά σε χωράφια - οικόπεδα με τις αντίστοιχες απαλλοτριώσεις, αξιολογήσεις γης κλπ, αλλά κανένας αγρότης δεν είδε χαΐρι από αυτά, άλλα τους έταξαν και άλλα συναντούν.
  • Για τα φωτοβολταϊκά (πιθανά) στα κλειστά εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ το πρώτο πράγμα που επιδιώκεται είναι να ξεμπερδεύουν με τα λεφτά που χρωστάν στους εργαζόμενους (35 εκ. ευρώ) και δεύτερο να πάρουν τζάμπα την τεράστια περιουσία του ομίλου.
  • Για το δήμο: Καταρχήν και αυτή η δημοτική αρχή υλοποιεί χωρίς παρεκκλίσεις τις αποφάσεις κυβέρνησης – ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προσπαθεί μέσα από δανεισμό να γίνει ιδιώτης παραγωγός ενέργειας. Έχουμε πείρα από επιχειρήσεις του δήμου που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς για να έχει έσοδα ο δήμος (ΔΗΚΕΝΑ - ΔΗΠΟΝ) με χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της ΔΕΤ: χρέη στο δήμο, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, παραχώρηση της έκτασης στους πρόποδες του Βερμίου – πηγή Αράπιτσας σε ιδιώτες.
  • Όσον αφορά  τα δήθεν κέρδη που θα μοιράσουν οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας στους Δήμους, έχουμε τοπικό παράδειγμα: 2 ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας σε Μαρίνα και Χαρίεσσα, αθέτησαν τη συμφωνία, δεν έχουν πληρώσει στο δήμο ούτε δεκάρα. Το αν θα πληρώσουν ή όχι θα κριθεί στα δικαστήρια!!!

Τέλος θέλουμε να απαντήσουμε στη γνωστή άποψη: «είναι ζήτημα που αφορά ΟΛΟΥΣ», άρα όλοι μαζί πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

ΔΕΣΤΕ:

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΠΟΤΑΜΙ κλπ συμφωνούν

Δήμαρχοι, Δήμοι στο νομό, Περιφέρεια συμφωνούν (πλην ΛΑΣ)

Αρκετοί φορείς – σύλλογοι - ΤΕΕ συμφωνούν

Γενικά κρύβονται πίσω από ανούσιες και δήθεν «αξιόπιστες περιβαλλοντολογικές μελέτες» και «αδειοδοτήσεις», γιατί συμφωνούν στην πολιτική και στρατηγική επιλογή κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.

Άρα όλοι μαζί οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, γυναίκες, νέοι και συνταξιούχοι θα δώσουμε τη μάχη.

  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας
  • Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά
  • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, να σταματήσει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ενέργειας.
  • Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση του Βερμίου για τα κέρδη των μονοπωλίων