Κυριακή, Σεπτέμβριος 08, 2024
Follow Us

eknΕίχαμε Νοσοκομείο με 8 βασικές κλινικές που κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου με πληρότητα σε γιατρούς και προσωπικό. Υπήρχαν επίσης γιατροί που αποκτούσαν ειδικότητα και πείρα. Υπήρχε καθημερινά ασθενοφόρο, φύλαξη, ραφείο, προσωπικό για συντήρηση του κτιρίου και αύλιου χώρου και επαρκή τεχνικό προσωπικό. Σήμερα έχει απομείνει το μισό συνολικά προσωπικό, πληρώνουμε γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα μέσα στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που δεν χρυσοπλήρωσε για την υγεία, σαββατοκύριακα πληρώνουμε ασθενοφόρο. Επίσης σήμερα το Νοσοκομείο καλείται να καλύψει κατά διαστήματα όλο το νομό και όχι μόνο. Συχνά μένει χωρίς τεχνική υποστήριξη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μειώθηκαν μισθοί κόπηκαν δώρα, εντατικοποιήθηκε η εργασία.

  • Στο ΙΚΑ είχαμε 25 γιατρούς, τις βασικές ειδικότητες σε πρωινή και απογευματινή βάρδια με επαρκή νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία το μικροβιολογικό – ακτινολογικό εργαστήριο. Σήμερα έχουμε 5 γιατρούς (οι 2 φεύγουν άμεσα) και 5 γενικούς γιατρούς – παθολόγους που η οργανική τους θέση είναι στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και εξυπηρετούν όλους τους κατοίκους του Δήμου, τα 3 περιφερειακά ιατρεία, κάνουν εφημερίες σε όλες τις μονάδες υγείας του νομού, έτσι υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει ούτε ένας γενικός γιατρός στη μονάδα της Νάουσας. Δεν υπάρχει πλέον προϊστάμενος ιατρικών υπηρεσιών και από τα μέσα Δεκέμβρη δεν θα υπάρχει ούτε ελεγκτής γιατρός.
  • Είχαμε καθημερινή παρουσία γιατρού σε όλα τα χωριά του Δήμου, στα πρώην αγροτικά ιατρεία. Σήμερα έχουμε 3 Περιφερειακά Ιατρεία χωρίς την καθημερινή παρουσία γιατρού στα χωριά.
  • Σε μεγάλους χώρους εργασίας - κλάδους και σχολεία στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής οι εργαζόμενοι έκαναν υποχρεωτικά στους χώρους δουλειάς βασικές ιατρικές εξετάσεις. Εδώ και χρόνια αυτό έχει καταργηθεί.
  • Είχαμε στο ιδιόκτητο κτίριο του ΤΕΒΕ 10 -12 γιατρούς και σήμερα δεν υπάρχει κανένας.
  • Είχαμε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στις μονάδες υγείας, σήμερα λείπουν παντελώς βασικές ειδικότητες πχ νευρολόγος, πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος, ενώ προβλέπονται στα οργανογράμματα των μονάδων υγείας.
  • Πέρσι το Φλεβάρη  είχαμε την υπόσχεση πως θα ερχόταν 2 γιατροί στο ΙΚΑ, φέτος το Φλεβάρη είχαμε την υπόσχεση πως θα έρθουν 4 γιατροί στο ΙΚΑ, ακόμα τους περιμένουμε.


Στις Διοικητικές Υπηρεσίες:

  • Είχαμε 14 υπαλλήλους στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ για να εξυπηρετούν μόνο τους 15.000 άμεσα και έμμεσα  ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Σήμερα ως ΕΦΚΑ ο ίδιος αριθμός υπαλλήλων είναι αναγκασμένος να εξυπηρετεί το σύνολο των ασφαλισμένων, δηλαδή 34.500 (όλα τα ασφαλιστικά ταμεία). Τελευταία δεν υπάρχει αυτοκίνητο για να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι.
  • Είχαμε 10 διοικητικούς υπαλλήλους στο ΤΕΒΕ στην πόλη μας (όταν συγχωνεύτηκε ήταν 5), σήμερα δεν υπάρχει κανένας, μεταφ΄ρθηκαν στη Βέροια για να εξυπηρετούν αποκλειστικά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στο Δήμο Νάουσας. Παραμένει άδειο το ιδιόκτητο κτίριο του πρώην ΤΕΒΕ για χρόνια και σταδιακά καταστρέφεται.
  • Ενώ εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί το ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν Θεσσαλονίκη και Βέροια. Για μια σειρά θεωρήσεων σε εξετάσεις κλπ χρειάζεται όλοι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν στη Βέροια, στον ΕΟΠΥΥ (για μια σφραγίδα).
  • Είμαστε αντιμέτωποι με μία τεράστια ταλαιπωρία, κυρίως υπερηλίκων, ΑΜΕΑ κλπ.

Τι έχουμε σήμερα πιο συγκεκριμένα:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΓΙΑΤΡΟΙ

ΚΛΙΝΙΚΗ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

4

3 ΜΟΝΙΜΟΙ

1 ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Υ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

3

3 ΜΟΝΙΜΟΙ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ

3

2 ΜΟΝΙΜΟΙ

1 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ

5

2 ΜΟΝΙΜΟΙ

3 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ

2

1 ΜΟΝΙΜΟΣ

1 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

2

1 ΜΟΝΙΜΟΣ

1 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ

2

2 ΜΟΝΙΜΟΙ

ΩΡΛ

1

1 ΜΟΝΙΜΟΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

(ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ)

3

2 ΜΟΝΙΜΟΙ

1 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

3

3 ΜΟΝΙΜΟΙ

ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

4

4 ΜΟΝΙΜΟΙ

ΣΥΝΟΛΟ

32





  • Παίρνοντας υπόψη τον πίνακα:

Α. Από τους 32 γιατρούς οι 7 είναι επικουρικοί με σύμβαση ορισμένου χρόνου

Β. Οι γιατροί που φαίνονται στον πίνακα δεν είναι μόνο για το νοσοκομείο της Νάουσας, πχ 3 αναισθησιολόγοι καλύπτουν Βέροια, Γρεβενά κλπ.

Γ. Στην οφθαλμολογική κλινική συνταξιοδοτείται ο μοναδικό μόνιμος γιατρός στα τέλη Δεκέμβρη και μένει  η κλινική με 1 επικουρικό.

Δ. Στο μικροβιολογικό 1 μόνιμος συνταξιοδοτείται και στον επικουρικό λήγει η σύμβασή τέλη Δεκέμβρη.

Ε. Το ακτινολογικό δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, γιατί υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς και χειριστές.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΚΛΑΔΟΣ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

ΠΕ

2

ΤΕ

47

ΔΕ

33

ΤΕ ΜΑΙΩΝ

6

ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡ.

1

ΣΥΝΟΛΟ

89

  • +11 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών  με συμβάσεις ορισμένου (χρόνου από ΟΑΕΔ).
  • 2019 – 2020 θα υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις και θα λήξουν συμβάσεις εργασίας προσωπικού

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΚΛΑΔΟΣ

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ

ΥΕ

9

  • +10 με διάφορες σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ, επικουρικοί, ΙΔΑΧ) ορισμένου χρόνου.

ΣΙΤΗΣΗ (Β. Μαγείρων, Τραπεζοκόμες, Λατζέρηδες)

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ

7 τραπεζοκόμες 6ωρες

2 τραπεζοκόμες 4ωρες

  • Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν 31/12/2019

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ (Καθαρίστριες - Πλυντήρια)

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ

10 καθαρίστριες 6ωρες

3 καθαρίστριες 4ωρες

3 καθαρίστριες 8ωρες

2 στα πλυντήρια 8ωρες

  • Οι καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν 31/12/2019
  • Στα πλυντήρια δουλεύουν 2 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΟΑΕΔ, επικουρικός).

ΤΕΧΝΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΊΑ

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ

3 εργαζόμενοι 8ωροι

  • Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 2 χρόνια
  • Δεν υπάρχουν καθόλου φύλακες – νυχτοφύλακες, συντηρητές κτιρίου, αυλής κλπ κ.α.
  • Με βάση τους πίνακες στις 31/12/2019 λήγουν οι συμβάσεις από 16 καθαρίστριες και από 11 τραπεζοκόμες. Μέχρι σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει δημοσιευθεί προκήρυξη.

ΙΚΑ

ΓΙΑΤΡΟΙ

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ

1 οδοντίατρος καθημερινά (κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο Βέροιας, έχει την ευθύνη προληπτικής ιατρικής για όλα τα σχολεία του Δήμου και συνταξιοδοτείται τέλος Δεκέμβρη 2019)

1 γυναικολόγος (προϊστάμενος, που απουσιάζει μόνιμα λόγω σοβαρής ασθένειας και πιθανά δεν πρόκειται να επιστρέψει)

1 παιδίατρο για 3 μέρες τη βδομάδα

1 ψυχίατρο για 1 μέρα τη βδομάδα

1 ουρολόγο για 1 μέρα τη βδομάδα

5 γενικούς γιατρούς – παθολόγους που καλύπτουν  όλο το Δήμο Νάουσας – όλα τα χωριά και κάνουν εφημερίες σε όλες τις μονάδες υγείας του νομού.

  • Υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει ούτε ένα γενικός γιατρός – παθολόγος στο ΙΚΑ.
  • Από 1/1/2020 δεν θα υπάρχει προϊστάμενος υγειονομικών υπηρεσιών, ούτε ελεγκτής γιατρός, θα απομείνουν μόνο 4 γιατροί που δεν θα είναι σε καθημερινή βάση.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ

3 στο μικροβιολογικό (1 με διετή σύμβαση εργασίας, χωρίς γιατρό)

2 στο ακτινολογικό (χωρίς γιατρό)

7 νοσηλευτές

3 νοσηλεύτριες στα περιφερειακά ιατρεία

1 επισκέπτρια υγείας που μετατίθεται στις 1/1/2020

Από τα στοιχεία που παραθέτουμε επιβεβαιώνεται πως σήμερα ζει όποιος έχει λεφτά και όποιος δεν έχει πεθαίνει, πως το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό, που είναι η υγεία έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας μαζί με τα 2 σωματεία χρόνια τώρα παλεύουν για τις τραγικές αυτές ελλείψεις αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πηγή του προβλήματος, δηλαδή τη συνεχή υποχρηματοδότηση στον κλάδο της υγείας – πρόνοιας – κοινωνικής ασφάλισης.

Φέτος τον Αύγουστο επισκεφθήκαμε τον υφυπουργό κοινωνικής ασφάλισης Κ. Μηταράκη και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας. Και στα δύο υπουργεία που επισκεφθήκαμε συναντήσαμε το εξής: «θα εφαρμόσουμε όλες τις αποφάσεις και τους νόμους που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση» (ΕΦΚΑ και προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στις μονάδες υγείας). Επίσης επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο, τον ενημερώσαμε για την άσχημη εικόνα που υπάρχει, το ίδιο κάναμε και σε όλους τους βουλευτές του νομού. Συζητήσαμε και με τον Πρόεδρο του Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Το επόμενο βήμα μας θα είναι να ζητήσουμε από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και προγραμματίζουμε κινητοποίηση με προσανατολισμό 30/11/2019 και μια σειρά άλλες παραστάσεις.

Διεκδικούμε:

  • Να λειτουργήσει το νοσοκομείο μας με τις 8 βασικές κλινικές, όπως όλοι το γνωρίσαμε.
  • Να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των γιατρών στο ΙΚΑ, οι βασικές σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Πλήρη λειτουργία του ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου. Να επανέλθουν θεραπείες και εξετάσεις που έχουν κοπεί (πχ. ιαματικά λουτρά κλπ).
  • Να στελεχωθούν τα περιφερειακά ιατρεία, να υπάρχει καθημερινά γιατρός σε όλα τα χωριά.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς – νοσηλευτικό – διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό για να μπορούν να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες όλων των κατοίκων. Αναθεώρηση του αρθ.103 του συντάγματος.
  • Να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. να υπάρχει γιατρούς, νοσηλευτής, τεχνικός ασφάλειας τους θερινούς μήνες σε Ανθέμια – Ειρηνούπολη που είναι συγκεντρωμένες επιχειρήσεις μεταποίησης για να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα σε εργατικά ατυχήματα και να εξασφαλίζεται η διακομιδή τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προληπτικής ιατρικής σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, γυναίκες και νέους και σε όλα τα σχολειά.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία – πρόνοια για όλους χωρίς εξαιρέσεις, καμία επιχειρηματική δράση στην υγεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συζητήσουμε με Αγροτικούς Συλλόγους, Εμπορικό Σύλλογο, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, συλλόγους και σωματεία με στόχο να συνεδριάσουν, να πάρουν αποφάσεις. Δεν θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση να συμφωνήσουν όλοι στο σύνολο των εκτιμήσεων μας, μπορούν να κρατήσουν τις όποιες επιφυλάξεις – διαφωνίες, το ζήτημα είναι να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να αγωνιστούμε για να σώσουμε την υγεία μας, την κοινωνικοί ασφάλιση, να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Η εκτίμησή μας είναι πως αν δεν παίρναμε χρόνια τώρα τέτοιες πρωτοβουλίες και οργανώναμε τον αγώνα η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

Θυμίζουμε πω το Εργατικό Κέντρο Νάουσας το Νοέμβρη του 2001 οργάνωσε σύσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο, προειδοποίησε έγκαιρα για τις αρνητικές εξελίξεις σε Νοσοκομείο, ΙΚΑ, την πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση παίρνοντας υπόψη την στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης - κεφαλαίου για την ιδιωτικοποίηση της υγείας – κοινωνικής ασφάλισης.