Πέμπτη, Δεκέμβριος 05, 2024
Follow Us

bliaO Δήμος Νάουσας και οι εκδόσεις Επίκεντρο, διοργανώνουν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου,  στις 11.30 π.μ, στην Αίθουσα Βέτλανς (Πολυχώρος πολιτισμού “Χρήστος Λαναράς”, Νάουσα), εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Κώστα Δ. Μπλιάτκα και Στέφανου Σακελλαρίδη «Το Woodstock και ο Μύθος του».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

  • Γεδεών Βούλης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος,
  • Νίκος Θεοδωράκης, μουσικός, παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών,
  • Ρένα Κύρκα, μαθηματικός, συμμαθήτρια των συγγραφέων,
  • Χριστίνα Ρούσσου, συγγραφέας,
  • και ο Στέφανος Σακελλαρίδης, Δρ Χημικός Μηχανικός.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Μπλιάτκας, συγγραφέας, δημοσιογράφος.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί σύντομο σχετικό φιλμ και θα παίξουν ζωντανά ποπ – ροκ κομμάτια της εποχής του θρυλικού φεστιβάλ ο Peter Grampp (συνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδιστής) και ο Αντώνης Σάκο (συνθεσάϊζερ).

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Τον Αύγουστο του 1969, 400.000 νέοι άνθρωποι μαζεύτηκαν σε ένα λασπωμένο χωράφι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σ’ ένα φεστιβάλ για την Ειρήνη, την Αγάπη και τη Μουσική, που άλλαξε την πορεία του ροκ και έμεινε μέχρι τις μέρες μας ανεξίτηλο σύμβολο του ιδεαλισμού της δεκαετίας του εξήντα. Οι Σαντάνα, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζόαν Μπαέζ, o Τζο Κόκερ, ο Ρίτσι Χέιβενς και πολλοί άλλοι ήταν οι πρωταγωνιστές αυτής της απογείωσης. Πώς μπορείς όμως να κατανοήσεις και να εξηγήσεις τον μύθο του Γούντστοκ, όταν δεν ήσουν εκεί;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να δώσουν απάντηση οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου, παιδιά ακόμα το 1969, αλλά ήδη γεμάτοι περιέργεια για τους καινούργιους ήχους και τρόπους ζωής που έρχονταν από την Ευρώπη και την Αμερική. Παράλληλα με τη σύνδεση που επιδιώκουν με το γενικότερο μουσικό και πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο της εποχής, επιχειρείται μια εξερεύνηση της επίδρασης που είχε ο απόηχος του φεστιβάλ (όταν έφτασε το ντοκιμαντέρ και οι ζωντανές ηχογραφήσεις) και στην Ελλάδα των αρχών του ’70 πάνω στα μουσικά και πολιτικά πράγματα, αλλά και στον τρόπο ζωής. Το βιβλίο προσφέρει στους φίλους της μουσικής, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, ένα ολοκληρωμένο χρονικό του φεστιβάλ, καλύπτοντας μία προς μία όλες τις συμμετοχές με τη σειρά που πραγματοποιήθηκαν, με σχόλια, φωτογραφίες, πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και πλήρη κατάλογο των κομματιών που ακούστηκαν. Το βιβλίο αυτό τελικά είναι προϊόν μιας ουτοπικής νοσταλγίας δύο δωδεκάχρονων του 1969 για εκείνο το καλοκαίρι, που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι και το ροκ ήταν ακόμα επικίνδυνο, δείχνοντας απατηλά πως μπορεί να κληρονομήσει τον κόσμο…

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Το σημάδι

Στο βιβλίο συμμετέχει με το σχόλιό του ο κορυφαίος τροβαδούρος Διονύσης Σαββόπουλος.

Μεταξύ άλλων τονίζει:

«Μετά από χρόνια που περάσανε, σκέφτομαι ότι το Γούντστοκ ήταν κάτι πολύ δυνατό από κάθε άποψη. Δικαιολογημένα έγινε σημείο αναφοράς. Δικαιολογημένα θεωρήθηκε μια μικρή Αναγέννηση. Ήταν ένας χείμαρρος. Τα νερά βέβαια μετά τραβήχτηκαν, αλλά το σημάδι που έφτασε η στάθμη τους, ψηλά στον βράχο, υπάρχει πάντοτε για να μας θυμίζει ότι η αληθινή τέχνη οφείλει να εκφράζει πάντα την αξεδίψαστη δίψα μας».

Σύντομα βιογραφικά

bliaΚώστας Δ. Μπλιάτκας

Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1957 και αποφοίτησε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας.

Δημοσιογράφος, συγγραφέας  και   παραγωγός και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών.
Πτυχιούχος ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ του ΑΠΘ. Σπούδασε διοίκηση και οργάνωση ΜΜΕ.

Έχει γράψει βιογραφίες και ιστορικές έρευνες , καθώς και  σενάρια και πρόζες για μουσικές παραστάσεις.  Εργάζεται επί πολλά χρόνια στον ημερήσιο Τύπο, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.  Διευθύνει το πολιτιστικό περιοδικό  «Θεσσαλονικέων Πόλις». Έχει βραβευθεί από την Ένωση Δημοσίων Τηλεοράσεων της Ευρώπης (CIRCOM),  το Ίδρυμα

Μπότση, τον Πανελλήνιο  Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, δήμους, φορείς και συνδέσμους εκδοτών για το έργο του.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1957. Πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του A.Π.Θ. Κάτοχος πτυχίων Μάστερς και Διδακτορικού με ειδίκευση στην Τεχνολογία Πολυμερών από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπισημίου του Ιλλινόις (ΗΠΑ).  Ζει και εργάστηκε στην Αμερική για πάνω από 30 χρόνια στη  Χημική Βιομηχανία .  Παρ’΄ολα αυτά δεν έχει διακόψει την επαφή του με την Ελλάδα, όπου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους και την επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι. Παράλληλα είναι δραστήριος σε επιστημονικές και πολιτιστικές οργανώσεις της Ομογένειας. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και τεχνικές δημοσιεύσεις και είναι εφευρέτης οκτώ διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (US Patents).  Aυτό είναι το πρώτο του μη τεχνικό βιβλίο.