Παρασκευή, Νοέμβριος 22, 2024
Follow Us

anapΗ 3η Δεκεμβρίου, από το 1992, καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ), έπειτα από ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, ομόφωνα το Δεκέμβριο του 2006. Η Σύμβαση αυτή εγγυάται ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στη ζωή στην ίδια βάση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Κάθε χρόνο η 3η Δεκεμβρίου, δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς αλλά και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές ως προς την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος.

Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης και της στέρησης συμμετοχής σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες κάθε κράτους ή πόλης.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Δεν ζητούν τίποτε περισσότερο από την ειλικρίνεια στο ενδιαφέρον μας και την ανθρωπιά μας. Ζητούν πράγματα απλά, καθημερινά: μια πραγματικά αξιοπρεπή κοινωνική συμβίωση και την ευκαιρία να μας αποδείξουν πως δεν είναι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά άνθρωποι όπως όλοι μας.

Στόχος πρέπει να είναι η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μια γιορτή για τα ΑμεΑ. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε, και να αναλογιστούμε όλοι μας τι έχει κάνει η πολιτεία, αλλά κι ο καθένας μας ξεχωριστά, για να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ισότιμα.

‘’Επειδή η Διαφορά είναι Δικαίωμα’’, ας δώσουμε το δικαίωμα στα Άτομα με Αναπηρία να συμβιώσουν ισότιμα δίπλα μας. Ας πάρουμε δύναμη από την αδυναμία τους και τη θέλησή τους για ζωή, για να δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι.

 

 

«Δεν ξέρω που οδηγεί ο δρόμος μου,

αλλά περπατάω καλύτερα όταν το δικό σου χέρι

σφίγγει δυνατά το δικό μου»

(Alfred Louis Charles de Musset-Pathay,Παρίσι 1810-1857)

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) ΝΑΟΥΣΑΣ