Σάββατο, Νοέμβριος 23, 2024
Follow Us

cannabisΟι υπέρμαχοι του μέτρου μιλούν για μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επένδυση ενώ για ελεύθερη χρήση και εμπορία ναρκωτικών κάνουν λόγο οι διαφωνούντες - Τι λέει στο protothema.gr ο Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» στη Νάουσα.

Το πρότζεκτ που ανέλαβε επίσημα ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, και αφορά στην καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης φαίνεται να ολοκληρώνεται, καθώς ήδη δόθηκαν ανεπίσημα τα χέρια για την κατασκευή μεγάλης μονάδας καλλιέργειας και επεξεργασίας του «παρεξηγημένου» φυτού.

Συγκεκριμένα, στην Νάουσα Ημαθίας, ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, είναι έτοιμος να παραχωρήσει έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή της Επισκοπής για να φτιαχτεί καθετοποιημένη παραγωγή ιατρικής κάνναβης (καλλιέργεια και μεταποίηση).

Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε με την ελληνική εταιρεία «Golden Greece Cannabis» η οποία θα προμηθεύει φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Αυτή η παραχώρηση γης αλλά και οι συζητήσεις με αγρότες στην περιοχή για την εκμίσθωση των χωραφιών τους στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει ένας «εμφύλιος» πόλεμος αφού οι απόψεις διίστανται αναφορικά με την θεραπευτική ιδιότητα της κάνναβης.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» στη Νάουσα, Σάκης Τσιουλάκος, «η περιοχή που δίνει ο Δήμαρχος είναι στο κέντρο της συζήτησης. Θεωρείται περιοχή που ευδοκιμεί η κάνναβη και θέλουν αυτές τις εκτάσεις να παραχωρήσουν ή να εκμισθωθούν σε μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με την κάνναβη. Παίρνοντας υπόψη ότι αυτοί οι οποίοι διέλυσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας κι έκαναν τα φάρμακα πανάκριβο εμπόρευμα αυτοί δεν μπορεί παράλληλα να νοιάζονται και για την δική μας υγεία. Έχουμε στα χέρια μας επιστημονικές μελέτες που αμφισβητούν τις ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης. Απλά θεωρούμε ότι με την απελευθέρωση της κάνναβης που αυτοί ζητούν το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαφημίσουν μια ουσία που προκαλεί εξάρτηση και κοινωνικό θάνατο. Και ναι, υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η καλλιέργεια και να προχωρήσουμε στη μη φαρμακευτική χρήση. Ακόμα και αν κάποιο συστατικό της κάνναβης απομονωθεί, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ιατρικά, δεν χαρακτηρίζεται θεραπευτικό κανένα ναρκωτικό. Με βάση την έρευνα που έχουμε λέω ότι οι ιδιότητες της κάνναβης επιδρούν περισσότερο στα κέντρα διαχείρισης του πόνου και όχι σε αυτόν καθ’ αυτόν τον πόνο. Αυτή η εκστρατεία παρουσιάζεται σαν επιστημονική. Και κάποιοι επιτήδειοι μπορούν να το πουλάνε και ακατέργαστο το προϊόν. Φανταστείτε πως τα κέρδη από την νόμιμη και παράνομη διακίνηση κάνναβης στην Ευρώπη ξεπερνάει τα 12 δις ευρώ.

Μάλιστα, αύριο Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση με την συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ομάδα Νάουσας), παρουσία του κ. Παναγιώτη Γεωργάκα, νευρολόγο-ψυχίατρο, πρώην διευθυντή συντονιστή του ΕΣΥ, και επιστημονικά υπεύθυνο προγράμματος απεξάρτησης «ΑΡΓΩ» με την απαίτηση να σταματήσει η όποια διαδικασία παραχώρησης γης για την καλλιέργεια της λεγόμενης «ιατρικής» κάνναβης.

Ο κ. Στάθης Λογδανίδης επιχειρηματίας και παραγωγός στην περιοχή της Νάουσας, υποστηρίζει την επενδυτική κίνηση που θα γίνει στην περιοχή. Όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ», «Οι περισσότεροι αγρότες όπως κι εγώ είμαστε υπέρ της καλλιέργειας κάνναβης γιατί και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και εισόδημα θα έχει ο Δήμος. Σε αυτά τα 1000 στρέμματα θα έχει γυάλινο θερμοκήπιο, διπλή περίφραξη, κάμερες και φύλακας 24 ώρες που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει διαρροή από μέσα, ούτε για μισό γραμμάριο. Αυτοί που αντιδρούν μιλούν για χασίς και νομίζουν ότι είναι το ναρκωτικό. Και όσοι αγρότες πάρουν άδεια στη συνέχεια δεν θα την πάρουν εύκολα. Υπάρχει νομικό πλαίσιο. Εδώ στην περιοχή εχουμε φυτείες παράνομες και η Ασφάλεια δεν προλαβαίνει να συλλαμβάνει κόσμο και μας πείραξε το περιφραγμένο ¨στρατόπεδο».

Το business plan των επενδυτών πάντως, προβλέπει πως η μονάδα της Βέροιας θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δυο με τρία χρόνια. Η εταιρεία «Golden Greece Cannabis» είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της ομάδας των δέκα επενδυτών του project, που προέρχονται από χώρες όπως ο Καναδάς, το Καζακστάν, η Πολωνία και το Ισραήλ. Ο πρώτος γύρος επενδύσεων αναμένεται να είναι 400 εκατ. ευρώ και θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 80% των θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, εμπορίας και μεταφοράς θα μπορούσαν να καλυφθούν από Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει ακόμα και στο τέλος του μήνα νομοθεσία που θα επιτρέπει τα project καλλιέργειας κάνναβης, με το σχετικό νομοσχέδιο να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Ο Δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης, ο άνθρωπος που βρέθηκε και συνομίλησε με τους επενδυτές είναι σίγουρος πως η μονάδα παραγωγής που θα κατασκευαστεί στην περιοχή θα λειτουργήσει εξαιρετικά ευεργετικά στο αναπτυξιακό επίπεδο του Δήμου. «Υπάρχει πρόθεση δική μας να δώσουμε μια μεγάλη έκταση στα 1000 περίπου στρέμματα μεταξύ Πολυπλάτανου κι Επισκοπής και η οποία είναι αναξιοποίητη εδώ και πολλά χρόνια δεδομένου ότι δεν είναι καλλιεργήσιμη. Είναι πετρώδης. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση προκειμένου να γίνουν εκεί εγκαταστάσεις θερμοκηπιακές και παράλληλα η να γίνεται και η μεταποιητική δραστηριότητα. Είμαι σε επαφή με επιτελείς της κυβέρνησης και ενδιαφερόμενους επενδυτές. Υπάρχει δική μας πρόθεση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσουμε στην εκμίσθωση της γης εν αναμονή και του νομοθετικού πλαισίου οπότε με την ψήφιση του νόμου να γίνει και η διαγωνιστική διαδικασία. Το business plan των επενδυτών αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας. Πολύ σημαντικό για την περιοχή. Έχουμε λάβει από την κυβέρνηση διαβεβαιώσεις ότι το νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό για να καμφθούν και όποιες ανησυχίες», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των αγροτών της περιοχής ο ίδιος προσθέτει πως «Το βασικό επιχείρημα των αγροτών που αντιδρούν είναι ότι θα σπρώξουμε τα παιδιά μας στα ναρκωτικά. Πραγματικά θεωρώ ότι δεν έχει βάση αυτό, είμαστε μια χώρα που ο λαϊκισμός ευδοκιμεί. Τα ναρκωτικά σήμερα μπορεί εύκολα να τα βρει όποιος θέλει. Οι αγρότες που θα νοικιάσουν τα χωράφια τους θα πάρουν ένα πολύ καλό μίσθωμα. Αυτή την στιγμή καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν τιμή 25 και 30 ευρώ το στρέμμα εμείς θα έχουμε τιμή εκκίνησης της διαδικασίας του διαγωνισμού 50 ευρώ, για μια έκταση που δεν καλλιεργείται. Υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας αλλά και της πτώσης των τιμών των ροδάκινων».

Τι λέει η εταιρεία

Ο εκπρόσωπος εταιρείας «Golden Greece Cannabis» Γιάννης Σαρμαζανίδης δίνει έμφαση στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στη Νάουσα αλλά και σε όλη τη χώρα ενώ επισημαίνει πως ήδη έδειξαν ενδιαφέρον εκατοντάδες αγρότες. «Είμαστε μια εταιρεία που παράγει αγροτικά προϊόντα και ειδικευτήκαμε στην καλλιέργεια κάνναβης. Έχουμε πελάτες εταιρείες από Καναδά, Ισραήλ, Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Καζακστάν, Πολώνια ασχολούνται με την καλλιέργεια και εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης. Μιλήσαμε με αγρότες και Δημάρχους. Ο Δήμαρχος Νάουσας θα μας παραχωρήσει μια έκταση για να κατασκευάσουμε εργοστάσιο που θα γίνεται η επεξεργασία της κάνναβης. Υπολογίζουμε ότι στο τέλος του πρότζεκτ θα έχουν δημιουργηθεί περίπου 4000 θέσεις εργασίας σε τρία χρόνια σε όλη τη Ελλάδα. Έδειξαν ενδιαφέρον πολλοί αγρότες από Θεσσαλία, Κρήτη, Μακεδονία. Από Δράμα ήρθαν παραγωγοί πατάτας που πλέον δεν βγάζουν ούτε το κόστος παραγωγής».

πηγή:protothema.gr