Σάββατο, Νοέμβριος 23, 2024
Follow Us

steΗ ίδρυση παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Νάουσα με υπεύθυνη την Στέλλα Αραμπατζή MD, MSc, Ιατρό Μικροβιολόγο–Βιοπαθολόγο ,ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στην Βέροια.

Με σύνθημα «Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο» πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, στην Βέροια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Βέροιας, με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος», τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, του ΚΕΠ Υγείας και του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής Karyo, την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στην γεμάτη αίθουσα της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος στη Γυναικολογική Ογκολογία Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους


Οι ομιλίες

Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Παπαχαραλάμπους ο οποίος είπε ότι «το Παράρτημα Βέροιας είναι το μόνο στην Ελλάδα που διοργάνωσε ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Αυτή είναι η Βέροια, η πόλη που ασχολείται με τα κοινά και τα προβλήματα και προχωράει μπροστά. Το σύνθημα φέτος είναι ‘όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο’. Είναι απαραίτητη η συλλογικότητα. Δεν μπορούμε μόνοι μας, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, ασθενείς, γιατροί, φορείς, συγγενείς, η κοινωνία μας. Το δεύτερο μήνυμα είναι ‘μπορούμε να προλάβουμε να διαγνώσουμε εγκαίρως και να θεραπεύσουμε επιτυχώς τον καρκίνο’».

Έπειτα αναφέρθηκε στο τι είναι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τι έχει πετύχει, ποιο είναι το έργο της, ποια είναι η δράση της καθώς και δράση του Παραρτήματος Βέροιας, το οποίο λειτουργεί πάνω από τριάντα χρόνια με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου στην Ημαθία. Στόχος το έτος 2019 η οργάνωση και λειτουργία τμήματος και στη Νάουσα, το οποίο ανέλαβε η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Νάουσας – εντεταλμένη σε θέματα υγείας Στέλλα Αραμπατζή.

Μίλησε για το τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και πως καθιερώθηκε. Κάθε χρόνο υπάρχουν 20.000 περιστατικά στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο. «Είναι σημαντική η παρουσία μας στην σημερινή εκδήλωση καθώς διοργανώνονται 2013 δράσεις σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βέροιας… Στόχος είναι η αναστροφή των στατιστικών. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε την αποτελεσματική πρόληψη», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε η Ακτινοδιαγνώστης στο Κέντρο Υγείας Βέροιας Βασιλική Καραδήμου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Εμείς οι θνητοί…». «Ο στόχος είναι η αποδαιμονοποίηση της νόσου. Ο καρκίνος είναι ένας ‘ρομαντικός χορός’ για δύο. Ο θεράπων ιατρός είναι να απομακρύνει τον καρκίνο από τον ασθενή του. Άλλοτε το πετυχαίνει κι άλλοτε όχι. Η σχέση του ασθενή με τον ογκολόγο του είναι σχέση ζωής. Η ιατρική έχει κάνει θαύματα. Ο πρώιμος καρκίνος θεραπεύεται σε υψηλά επίπεδα…», είπε.


Το θέμα «Η πρόληψη του καρκίνου» ανέπτυξε η Στέλλα Αραμπατζή MD, MSc, Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος - Εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα υγείας τους Δήμου Νάουσας. «Η σημερινή ημέρα είναι μέρα χαρμολύπης. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1938. Ο καρκίνος έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών, αλλά κι άλλων τόσων τρόπων αντιμετώπισής του». Αναφέρθηκε σε μια αληθινή ιστορία ασθενούς, στο τι είναι καρκίνος, σε στατιστικά στοιχεία, σε επιστημονικά τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, στους πυλώνες πρόληψης του καρκίνου (κάπνισμα, διατροφή, διατήρηση σωστού βάρους, άσκηση, προστασία από ακτινοβολία κ.α.), ενώ στο τέλος αναφέρθηκε σε τέσσερα είδη καρκίνου (καρκίνος τραχήλου της μήτρας, καρκίνος μαστού, καρκίνος προστάτη, καρκίνος παχέος εντέρου), στους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου, στην πρόληψη και αντιμετώπιση.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο Μοριακός Βιολόγος, Διευθυντής karyo Γρηγόρης Τιμόλογος M.Med.Sc, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Κληρονομική προδιάθεση εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών – Νέες επιλογές προσέγγισης».

Ο κ. Τιμόλογος μίλησε για την κληρονομικότητα, τα γονίδια, την χρωμοσωμική βάση, τις μεταλλάξεις, τι είναι κληρονομικός καρκίνος, ποιοι θα πρέπει να ελέγχονται, ποια είναι τα κριτήρια εκτίμησης κινδύνου, τα στατιστικά στοιχεία, την γενετική ανάλυση και τι γίνεται με τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου