Παρασκευή, Νοέμβριος 22, 2024
Follow Us

futKάτι ήξερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, όταν έγραφε ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Μόνο που αυτή τη φορά η καμπάνα δεν χτυπάει αποκλειστικά για τον ίδιο, αλλά για την ελληνική πολιτεία και την παντελή απουσία μεθοδολογίας αποκομιδής και διαχείρισης συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Να τα πάρουμε με τη σειρά.

1. Σωστά ο πρώην αντιδήμαρχος εντόπισε το πρόβλημα της παρολίγον παράνομης εναπόθεσης συσκευασιών φυτοφαρμάκων και σωστά το δημοσιοποίησε. Λάθος ότι το απέδωσε στον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο. Ούτε τέτοια εντολή έδωσαν ούτε ποτέ στο παρελθόν είχαν δώσει ανάλογες οδηγίες.  Θα είχε βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας πει τι συνέβαινε επί θητείας του.

2. Οι υπάλληλοι του δήμου κλήθηκαν αμέσως σε προφορική απολογία και ακολουθεί η γραπτή. Ήδη δηλώνουν ότι πήραν την πρωτοβουλία της ταφής γιατί θεώρησαν πως έτσι έδιναν λύση στο πρόβλημα. Για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

3. Το πρόβλημα: κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι αγρότες μας ραντίζουν. Ο τόπος μας έχει πάνω από 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και χρειάζονται πάνω από 250.000 κάνιστρα για να ραντιστούν. Γεμίζουν τα ψεκαστικά τους και πετάνε τις άδειες συσκευασίες στους κάδους του δήμου, δίπλα στα γεμιστικά, ή έξω από αυτούς όταν είναι γεμάτοι, δηλαδή, τις περισσότερες φορές σχηματίζονται βουνά ολόκληρα δίπλα στους κάδους.

4. Τί θα έπρεπε να γίνεται, σύμφωνα με το νόμο:  τα κενά δοχεία πρέπει να διαχειρίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, δηλαδή, τριπλό ξέπλυμα με νερό που στη συνέχεια πρέπει να ριχτεί στο ψεκαστικό υγρό, τρύπημα των δοχείων, τοποθέτηση σε ειδική σακούλα που αντιστοιχεί σε κάθε ξεχωριστό παραγωγό για να μπορούν να ιχνηλατούνται και επιστροφή σε ειδικά σημεία συλλογής, όπου πρέπει να ελέγχονται από γεωπόνο. Σημειώστε ότι ακόμα και έτσι καθαρισμένα, τα δοχεία δεν μπορούν να πάνε στην ανακύκλωση.

5. Τί γινόταν μέχρι σήμερα (όχι μόνο στο δήμο μας αλλά σε κάθε αγροτική περιοχή της χώρας): Οι αγρότες, που δεν έχουν κανένα κίνητρο, οικονομικό ή άλλο, να διαχειριστούν σωστά τη συσκευασία του φυτοφαρμάκου, δεν ακολουθούν τη διαδικασία. Ο δήμος της Νάουσας προσπάθησε να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας για την τελική διάθεση των συσκευασιών σε εταιρία που θα κατασκεύαζε με το υλικό τους σωλήνες αποχέτευσης. Θα έπρεπε όμως να τηρηθούν οι κανόνες απολύμανσης και να συνεργαστούν διαφορετικοί φορείς. Το πρόγραμμα απέτυχε.

6. Τί θα γίνει τώρα: o δήμος μας είναι από καιρό σε επαφή με εταιρία της Θεσσαλονίκης για να αναλάβει την αποκομιδή. Με μεγάλο κόστος αλλά το θέμα δεν είναι εκεί: πρέπει να συνεργαστούμε όλοι!