Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Tips για ένα καλοκαίρι σε φόρμα-Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Χωρίς αμφιβολία το καλοκαίρι αποτελεί μια περίοδο γεμάτη διατροφικούς πειρασμούς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η πρόσληψη βάρους θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

Άλλωστε όλα είναι με το μέρος μας, οι υψηλές θερμοκρασίες συνήθως μειώνουν την όρεξη, ενώ ο καλός καιρός ενθαρρύνει την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Παρακάτω θα δεις απλούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το βάρος σου αυτό το καλοκαίρι.

1. Ξεκίνα μ’ένα καλό πρωινό

Ξεκίνα την μέρα σου με ένα θρεπτικό πρωινό.  Μην προσπαθήσεις να μειώσεις την ημερήσια θερμιδική σου πρόσληψη αποφεύγοντας το πρωινό γεύμα, γιατί πιθανότατα αυτό θα σε οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής μέσα στην μέρα. Ένα ποιοτικό πρωινό θα σε προμηθεύσει με την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσεις σωστά την μέρα σου. Για ένα ισορροπημένο πρωινό μην ξεχνάς να συνδυάζεις τρόφιμα από τουλάχιστον 3 ομάδες τροφίμων.

2. Τι να καταναλώσω στην παραλία;

Αν και εσύ περνάς αρκετές ώρες στην παραλία, τότε σίγουρα θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις μαζί σου υγιεινά και ποιοτικά σνακ. Η κατανάλωση προσεγμένων σνακ ανατροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια, παρέχει θρεπτικά συστατικά και αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής στα επόμενα γεύματα. Έτσι λοιπόν το υγιεινό snacking βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της πείνας και του βάρους. Για να δούμε μερικά από τα σνακ που θα μπορούσαν να πλαισιώνουν το αντηλιακό και την πετσέτα σου στην τσάντα για την παραλία.

Φρέσκα φρούτα και sticks λαχανικών

Ανάλατοι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα) μαζί με αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Αράβικη πίτα ή ψωμάκια ολικής με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά επιλογής

Βραστό αβγό μαζί με cream crackers ή κριτσίνια ολικής

Μπάρες δημητριακών με βάση την βρώμη ή παστέλι

Σαντουιτσάκια με βούτυρο ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο)

3. Ενυδάτωση

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Επιπλέον η έντονη κολύμβηση αλλά και τα σπορ στην παραλία μπορεί να προκαλέσουν γρήγορα αφυδάτωση, η οποία λόγω της επαφής με το νερό γίνεται δυσκολότερα αντιληπτή. Έτσι, μην περιμένεις να διψάσεις για να καταναλώσεις νερό αλλά φρόντισε να ενυδατώνεσαι καθ’όλη την διάρκεια της μέρας πίνοντας αρκετό νερό αλλά και δροσιστικά ροφήματα όπως φυσικούς χυμούς, παγωμένο τσάι, καφέ (προσοχή στην ζάχαρη). Επιπλέον, το 20% των καθημερινών μας αναγκών μπορεί να καλυφθεί από στερεές τροφές όπως με φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό.

4. Φαγητό στην ταβέρνα

Και επειδή καλοκαίρι χωρίς φαγητό απ’έξω δεν γίνεται, χρησιμοποίησε την μέθοδο του πιάτου για να οργανώσεις σωστά το πιάτο σου. Πρόσθεσε λαχανικά στο ½ του πιάτου σου, κάποια μορφή πρωτεΐνης όπως ψάρι, κρέας ή κοτόπουλο στο ¼ και μια πηγή υδατάνθρακα (ρύζι, ζυμαρικά,πατάτα) στο υπόλοιπο ¼ . Απέφυγε τα πολλά τηγανητά φαγητά και προσπάθησε να μην ξεφύγεις με το αλκοόλ αραιώνοντας το ποτό σου με νερό, πάγο ή κάποιο light αναψυκτικό. Επίλεξε φρούτα για επιδόρπιο και απόλαυσε το παγωτό με μέτρο.

Ακολουθήστε την σελίδα της διαιτολόγου-διατροφολόγου MSc  Αντιγόνης Μπέκα στο instagram εδώ

                                                                                                                                Αντιγόνη Μπέκα

                                                                                                                        Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc