Σάββατο, Ιανουάριος 22, 2022
Follow Us
Ταχύτητα βάδισης: Τι δείχνει για την υγεία του εγκεφάλου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το αργό βάδισμα αποτελεί ένδειξη προβλημάτων υγείας και συνδέεται με μειωμένο όγκο εγκεφάλου και άλλους δείκτες πρόωρης εγκεφαλικής γήρανσης.

gokar

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, αν διαπιστώνετε ότι ο ρυθμός της βάδισής σας έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, είναι πιθανό να έχετε υποστεί και γνωστική εξασθένιση.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την ταχύτητα βαδίσματος και τη γνωστική υγεία 370 ανθρώπων που συμμετείχαν στην Μακροχρόνια Μελέτη για τη Γήρανση στο Σαν Αντόνιο (SALSA).

Η γνωστική υγεία εκτιμήθηκε μέσω ενός τεστ αξιολόγησης του προσανατολισμού σε χρόνο και τόπο, την προσοχή, τη μνήμη, τη γλώσσα και άλλες πτυχές, ενώ η ταχύτητα βαδίσματος χρονομετρήθηκε σε μια απόσταση τριών μέτρων.

Επανεξετάζοντας τα στοιχεία και τους συμμετέχοντες σχεδόν 10 χρόνια μετά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση της χαμηλότερης ταχύτητας και της χαμηλότερης βαθμολογίας της γνωστικής υγείας.

Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν και κακή γνωστική λειτουργία και αργό βάδισμα στην αρχή της μελέτης παρουσίασαν την πιο απότομη πτώση.

Αντιθέτως, όσοι είχαν σταθερή ταχύτητα βαδίσματος στα χρόνια αυτά, πέτυχαν καλύτερη βαθμολογία και στα γνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γνωστική λειτουργία και η ταχύτητα βαδίσματος μπορεί να τροποποιηθούν και από άλλους παρόμοιους παράγοντες, όπως η αθηροσκλήρωση και τα μη φυσιολογικά αποθέματα β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Τ στον εγκέφαλο, στοιχεία που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Geriatric Psychiatry.

πηγή:onmed.gr

touka