Για να περάσετε όμορφα τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς ανεπιθύμητες αδιαθεσίες, γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και αλλαγές στο βάρος σας, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών!
Τις ημέρες της νηστείας:
Κάντε 5 γεύματα την ημέρα, δηλαδή 3 κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 2 ενδιάμεσα γεύματα (σνακ). Μην αμελήσετε να συνοδεύσετε το μεσημεριανό και το δείπνο σας με σαλάτα και μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα. Καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα είναι τα φρούτα σε συνδυασμό με ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού.
Προσέξτε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αμυλούχων τροφίμων. Επιλέξτε απλές φέτες ψωμιού και όχι μπαγκέτες, μετριάστε την κατανάλωση μακαρονιών και ρυζιού. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα επεξεργασμένα (λευκά), καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο).
Καταναλώστε θαλασσινά όπως χταπόδι, σουπιές, γαρίδες και οστρακοειδή. Τα θαλασσινά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χοληστερόλη των θαλασσινών επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
Μεγάλο Σάββατο & Κυριακή του Πάσχα:
«Σπάστε» τη νηστεία με μαγειρίτσα ή, αν δεν σας αρέσουν τα εντόσθια, με κάποια άλλη σούπα. Οι σούπες είναι μια καλή τροφή και βοηθάνε το στομάχι να δεχτεί ξανά τις ζωικές τροφές μετά τη νηστεία.
Συνοδεύστε τα κρεατικά με άφθονες σαλάτες, καθώς οι φυτικές ίνες τους δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών και βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό.
Καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και για να δώσετε γεύση να προσθέσετε μυρωδικά και μπαχαρικά. Ειδικά η ρίγανη προστατεύει από τη δημιουργία επικίνδυνων ουσιών στο κρέας που παράγονται από το ψήσιμό του σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος καλό θα ήταν να προσέξουν την κατανάλωση φαγητών με εντόσθια.
Αν το μεσημεριανό σας γεύμα είναι πολύ φορτωμένο σε θερμίδες, προσπαθήστε το δείπνο να είναι πιο ελαφρύ, π.χ. χορτόσουπα ή σαλάτα με αυγό.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση των τροφίμων, γιατί τις ημέρες αυτές παρατηρούνται πολλά κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.
πηγή:onmed.gr