Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
Πως να ελέγξω το βάρος μου στην καραντίνα; Της Αντιγόνης Μπέκα Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Καθώς ο νέος Κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και εμείς  μένουμε σπίτι, ένα εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι πως θα καταφέρουμε να μην πάρουμε βάρος, καθώς τόσο η διατροφή όσο και η φυσική μας δραστηριότητα έχουν επηρεαστεί απ’ αυτήν την συνθήκη.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές απλές συμβουλές για το πως να ελέγξετε τόσο την διατροφή όσο και το βάρος σας αυτήν την περίοδο.

Φρόντισε την διατροφή σου

Κάνε ένα πλάνο διατροφής και μην αποκλίνεις απ’ αυτό. Οργάνωσε σωστά τα γεύματα σου. Μια απλή οδηγία για ένα ισορροπημένο γεύμα δίνεται μέσω ενός εναλλακτικού πιάτου. Τοποθέτησε ποικιλία λαχανικών στο ½ του πιάτου σου, δημητριακά ολικής άλεσης στο ¼ και άπαχη πρωτεΐνη στο υπόλοιπο ¼ (κοτόπουλο,ψάρι,όσπρια). Επέλεξε νερό αντί για αναψυκτικό, περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ, εξασφάλισε επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και λίπους. Αφιέρωσε 15-20 λεπτά στα κύρια γεύματα σου ώστε να καταλάβεις το αίσθημα του κορεσμού.

Αυτοέλεγχος

Παρακολούθησε την διατροφή και την φυσική σου δραστηριότητα: Χρησιμοποίησε  ένα ημερολόγιο καταγραφής. Αφιέρωσε μερικά λεπτά στο τέλος της ημέρας για να καταγράψεις την διατροφή και την φυσική σου δραστηριότητα. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τις διατροφικές σου επιλογές αλλά και τον χρόνο που αφιέρωσες στην φυσική σου δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ημέρας. Λειτουργεί ως ένα σύστημα επαγρύπνησης. Θα μπορούσες ακόμα και να δημιουργήσεις κάποιες ειδοποιήσεις στο κινητό ανάλογα με τις «προβληματικές» συμπεριφορές που παρατηρείς.

Παρακολούθησε το βάρος σου: όρισε μια μέρα της εβδομάδας για να ζυγίζεσαι. Αυτός ο απλός τρόπος θα  σε αφυπνίσει ώστε να επαναξιολογήσεις το πλάνο διατροφής και φυσικής δραστηριότητας που ακολουθείς, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.  

Προσάρμοσε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το περιβάλλον είναι το σπίτι σου. Φρόντισε να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά καθώς και άλλα τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα αλλά υψηλή θρεπτική αξία. Εδώ θα ήταν χρήσιμο να έχεις μια λίστα αγορών κάθε φορά που επισκέπτεσαι το supermarket.

Σήκω από τον καναπέ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 150 μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα ή συνδυασμό των δυο. Αυτές οι συστάσεις μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και στο σπίτι. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα άσκησης στο διαδίκτυο ή βγες για περπάτημα στην φύση.

Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος, είναι σημαντικό να φροντίσεις τον εαυτό σου και να αντιμετωπίσεις αυτό το διάστημα σαν μια ευκαιρία για να βελτιώσεις τις συνήθειες σου.             

                                                                                                Αντιγόνη Μπέκα

                                                                                                Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc