Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Υπηρεσίες γραφείου-Λιπομέτρηση από την Αντιγόνη Μπέκα-Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc

Τι είναι η λιπομέτρηση;

Λιπομέτρηση είναι η διαδικασία εκτίμησης της σύστασης του σώματος και των συστατικών που το συνθέτουν, δηλαδή της λιπώδους και άλιπης μάζας (μυϊκή μάζα, οστική πυκνότητα και υγρά). Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής ανάλυσης ανά χέρι, πόδι και κορμό.

Γιατί είναι σημαντική;
Καταγράφοντας τις αλλαγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούμε να προσαρμόσουμε την διατροφή και την άσκηση με στόχο την μακροπρόθεσμη υγεία, τον έλεγχο του βάρους και την ευεξία.

Ποια είναι τα ιδανικά ποσοστά λίπους ανά φύλο και ηλικία;

Ηλικία

Φυσιολογικό

Γυναίκες

20-39

21-33%

40-59

23-34%

>60

24-36%

Άντρες

20-39

8-20%

40-59

11-22%

>60

13-25%

 

Πώς γίνεται η εκτίμηση της σύστασης σώματος;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τον υπολογισμό της σύστασης του σώματος με την βιοηλεκτρική εμπέδηση να αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο. Η λιπομέτρηση πραγματοποιείται με τον πολυσυχνοτικό αναλυτή ΤANITA MC780, έναν λιπομετρητή υψηλής ακρίβειας. Κατά την διάρκεια της μέτρησης ένα ανεπαίσθητο, χαμηλής έντασης ρεύμα διαπερνά για ελάχιστα δευτερόλεπτα το σώμα του εξεταζόμενου μέσω 8 ηλεκτροδίων (δύο σε κάθε άκρο). Μεταξύ των αποτελεσμάτων της μέτρησης περιλαμβάνονται το λίπος και η μυϊκή μάζα (συνολικά και τμηματικά), η μεταβολική ηλικία, τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, το ποσοστό υγρών στο σώμα καθώς και τα ποσοστά ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών, η επίδοση μυών κάτων άκρων κ.α. Η μέθοδος είναι αρκετά αξιόπιστη, εφόσον τηρείται το πρωτόκολλο της λιπομέτρησης.

 an

                                                                                                                               

                                                                                                                                                Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471