Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
Follow Us
Διατροφή παιδιών- ΤIPS για γονείς-Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην παιδική ηλικία παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά.

Επιπλέον, συμβάλει στην καλύτερη σωματική και πνευματική τους απόδοση, θέτει τις βάσεις για μια πιο υγιεινή διατροφή στην ενήλικη ζωή και μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως με μερικά απλά βήματα μπορείτε να βελτιώσετε την διατροφή του παιδιού σας.

Τip No1: Δώστε χρώμα στο πιάτο τους - eat the rainbow

Βοηθήστε τα παιδικά να καταλάβουν την σημασία μιας διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Η κατανάλωση τροφίμων με διαφορετικά χρώματα προσφέρει ποικίλα οφέλη, με το κάθε χρώμα να έχει την δική του θρεπτική αξία. Θυμήσου το μυστικό της υγείας βρίσκεται στα χρώματα!

Tip No2: Μην ενθαρρύνετε τα παιδιά να <<καθαρίζουν το πιάτο τους>>

Αφήστε τα παιδιά να σταματήσουν να τρώνε όταν αισθάνονται χορτάτοι. Ο κανόνας του καθαρού πιάτου δεν βοηθάει τα παιδιά να ακούν το σώμα τους. Όταν όμως παρατηρούν και ανταποκρίνονται στο αίσθημα πληρότητας, είναι λιγότερο πιθανό να υπερκαταναλώσουν.

Τip No3: Μαγειρέψτε και επιλέξτε το μενού μαζί

Πηγαίνοντας για ψώνια ή μαγειρεύοντας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα διάφορα τρόφιμα και να εξηγήσετε τις αρχές μια υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, είναι πιθανότερο να δοκιμάσουν νέες τροφές.

Τip No4: Μην παρουσιάζετε τα γλυκά ως επιβράβευση

Τα γλυκά δεν απαγορεύονται αλλά δεν μπορούν να καταναλώνονται πολύ συχνά. Μην μετατρέπετε το επιδόρπιο σαν το έπαθλο για την κατανάλωση του γεύματος. Έτσι τα παιδιά σας θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην σοκολάτα παρά στις φακές!

Τip No5: Να τρώτε και οι ίδιοι υγιεινά  

Μην προσφέρετε στο παιδί σας σαλάτα την ώρα που εσείς καταναλώνετε takeaway. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπο για τα παιδιά, επομένως όταν προσπαθείτε να τους μάθετε να ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες προφανώς θα πρέπει και οι ίδιοι να τρώτε υγιεινά.  

Tέλος δεν θα πρέπει να αμελούμε την σημασία της άσκησης. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα σε μέτρια προς υψηλή ένταση φυσική δραστηριότητα, μειώνοντας την καθιστική ζωή και ιδιαίτερα τον χρόνο έκθεσης σε οθόνες. Βοηθήστε τα παιδιά να επιλέξουν ένα είδος άσκησης που τους αρέσει, ενώ η συμμετοχή των γονέων σε κάποια σωματική δραστηριότητα μαζί με τα παιδιά αποτελεί έναν δημιουργικό τρόπο απασχόλησης που βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ τους.

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471