Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Διαλειμματική νηστεία και απώλεια βάρους-Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Με τον όρο διαλειμματική νηστεία περιγράφεται μια ποικιλία διατροφικών προτύπων με εναλλαγές μεταξύ περιόδων νηστείας και κατανάλωσης φαγητού.

Ποιa είναι τα επικρατέστερα πρότυπα;

Το πρότυπο 16:8 αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές. Σ’αυτό το πρότυπο, η κατανάλωση τροφής γίνεται μέσα σ’ενα παράθυρο 8 ωρών (π.χ 13.00-21.00) ενώ για τις υπόλοιπες 16 ώρες ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση νηστείας και μπορεί να καταναλώσει μόνο μη θερμιδογόνα ροφήματα όπως νερό, τσάι ή καφέ.

Στο πρότυπο 5:2 το άτομο ακολουθεί για 2 μη συνεχόμενες μέρες ένα αρκετά αυστηρό υποθερμιδικό διαιτολόγιο προσλαμβάνοντας μόλις το 20-25% των συνολικά ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε 500 θερμίδες για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός αν και όλα τα πρωτόκολλα διαιτών συστήνουν μια όσο το δυνατόν ισορροπημένη διατροφή.

Τέλος το πρότυπο 1:1 περιλαμβάνει εναλλαγές ημερών νηστείας και ελεύθερων ημερών. Στις ημέρες νηστείας δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που αποδίδουν ενέργεια ή εναλλακτικά το άτομο προσλαμβάνει μόλις το 20-25% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών.

Τι σημαίνει όμως 500 θερμίδες;

1 τόστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 μικρό μήλο και 1 γιαούρτι 2% με 2κ.σ νιφάδες βρώμης αποδίδουν περίπου 500 θερμίδες.

Είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους;

Αποτελέσματα μελετών δείχνουν ενθαρρυντικά στοιχεία ως προς την απώλεια βάρους. Ωστόσο, πιθανότατα ο κύριος λόγος της επιτυχίας αυτού του πρωτοκόλλου είναι ότι δημιουργεί θερμιδικό περιορισμό και όχι τόσο η  χρονική λήψη των θερμίδων, ενώ δεν φαίνεται να παρέχει επιπρόσθετο όφελος στην απώλεια βάρους συγκριτικά μ’ένα τυπικό υποθερμιδικό διαιτολόγιο.

Oρισμένα δεδομένα υποστηρίζουν πως η διαλειμματική νηστεία οδηγεί σε μικρότερη απώλεια μυικής μάζας, συγκριτικά με μια κλασική υποθερμιδική δίαιτα. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η επαρκής πρόσληψη πρωτείνης σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης βοηθούν στην διατήρηση της μυικής μάζας όταν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλεια βάρους.

Αν και η διαλειμματική νηστεία δύσκολα είναι βιώσιμη για τους περισσότερους από εμάς μακροπρόθεσμα, εάν ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου, τότε μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση βάρους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να  καλύπτει τις διατροφικές σου ανάγκες.

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3- Νάουσα

Τηλ.23323 01771

Κιν. 6984050471