Πέμπτη, Δεκέμβριος 26, 2024
Follow Us

naoussa geusewnΑνακαλύπτοντας την πόλη του οίνου

Με αφορμή το επικείμενο τριήμερο εκδηλώσεων από το NaoussaWineTastingGroup και το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Νάουσας στις 14-16 Δεκεμβρίου το inaoussa.gr συναντήθηκε με την Μαρία Δουλγερίδου, μια εκ των υπευθύνων της διοργάνωσης, και ενημερώθηκε τόσο για την εκδήλωση όσο και για την θέση του ξινόμαυρου Νάουσας στην αγορά.

 

 

Ποιός ο σκοπός της εκδήλωσης και ποιοι συμμετέχουν σε αυτήν:


diamantakosΣκοπός της εκδήλωσης που οργανώνει το Naoussa wineTasting Group σε συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου Νάουσας, είναι να βελτιώσει την οινική και γαστρονομική κουλτούρα της πόλης, με βασικό άξονα των εκδηλώσεων το Ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας. Να μάθει ο κόσμος να πίνει κρασί και να γνωρίσει τους οινοπαραγωγούς του. Στο τριήμερο των εκδηλώσεων 14-16 Δεκεμβρίου στην πόλη της Νάουσας οι επισκέπτες μας θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ημερίδες, ταινίες και φωτογραφικό υλικό από τους αμπελώνες της πόλης αλλά και να γευτούν τα κρασιά όλων παραγωγών που συμμετέχουν στην προσπάθεια μας.

 

Περιγραφή εκδηλώσεων:


Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή, 14/12 11:00-13:30 Ημερίδα (Αίθουσα Συνεδρίων Hotel Βέρμιον – Άγιος Νικόλαος)
Ημερίδα με θεματικές σχετικά με το branding προϊόντων οίνου και γεύσεων, τον οινικό και γαστρονομικό τουρισμό και τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις. Είσοδος ελεύθερη.

17:00-20:00 Γευσιγνωσία: Ξινόμαυρα Νάουσας (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)*
Δοκιμές εκλεκτού ξινόμαυρου οίνου από δώδεκα παραγωγούς της περιοχής με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Έκθεση Φωτογραφίας (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)
Οι αμπελώνες της Νάουσας στα φθινοπωρινά τους χρώματα μέσα από τον φακό της Ηλιάνας Σιδηροπούλου.

Παιδικό Εργαστήρι Γεύσεων (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)
Ξενάγηση των μικρών μας φίλων στον κόσμο των γεύσεων μέσα από το παιχνίδι!
* Η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει εισιτήριο κόστους 3 ευρώ. Το εισιτήριο αφορά τη συμμετοχή στην γευσιγνωσία.

20:30-22:00 Προβολή Ταινίας (Αίθουσα Εκδηλώσεων Εστίας Μουσών)
Οι φίλοι του κινηματογράφου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη δημιουργική σύνθεση της έβδομης τέχνης με τον οινικό πολιτισμό.
Είσοδος ελεύθερη. 

Συνεχίζονται το Σάββατο, 15/12
11:30-14:30 & 16:30-19:30 Γευσιγνωσία: Ξινόμαυρα Νάουσας (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς) *
Δοκιμές εκλεκτού ξινόμαυρου οίνου από δώδεκα παραγωγούς της περιοχής με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Έκθεση Φωτογραφίας (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)
Οι αμπελώνες της Νάουσας στα φθινοπωρινά τους χρώματα μέσα από τον φακό της Ηλιάνας Σιδηροπούλου.

Παιδικό Εργαστήρι Γεύσεων (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)
Ξενάγηση των μικρών μας φίλων στον κόσμο των γεύσεων μέσα από το παιχνίδι!
* Η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει εισιτήριο κόστους 3 ευρώ. Το εισιτήριο αφορά τη συμμετοχή στην γευσιγνωσία.

20:00-22:00 Προβολή Ταινίας (Αίθουσα Εκδηλώσεων Εστίας Μουσών)
Οι φίλοι του κινηματογράφου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη δημιουργική σύνθεση της έβδομης τέχνης με τον οινικό πολιτισμό.
Είσοδος ελεύθερη.

Ενώ την Κυριακή τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, οι παραγωγοί της περιοχής ανοίγουν τις πόρτες των οινοποιείων τους για να υποδεχτούν το κοινό και να το μυήσουν στα μυστικά της δημιουργίας του οίνου. Επίσης, την Κυριακή θα γίνει και το εργαστήρι για μικρούς μάγειρες στις εσπερίδες, μπορείς να το δεις στο πρόγραμμα. η συμμετοχή κάθε παιδιού θα είναι δωρεάν.

Κοινή προσπάθεια οινοπαραγωγών, σκοπός και στόχοι της:

dalamarasΜέσα στο όλο κλίμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αναπτύσεται στις μέρες μας που δεν υπάρχουν κρατικά χρήματα για τέτοιου είδους δραστηριότητες, οδήγησαν τους οινοπαραγωγούς της πόλης να στρατευτούν γύρω από τον κοινό στόχο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του ξινόμαυρου κρασιού. Έτσι μέσα από αυτή την προσπάθεια θα μπορέσει ο καθένας τους να αναδείξει το κρασί του έχοντας όλοι τους έναν κοινό παρονομαστή το ξινόμαυρο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχοντας στα χέρια σου ένα τόσο καλό και δυνατό προϊόν όπως το ξινόμαυρο, δεν είναι εύκολο να προωθηθεί από ανεξάρτητες και μεμονωμένες κινήσεις, ενώ με συλλογική προσπάθεια μπορεί να ενισχυθεί η δύναμη και η παρουσία του κρασιού τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Συνεργασία με επιχειρήσεις:

Η ανταπόκριση που έδειξαν στο εγχείρημα μας οι τοπικές επιχειρήσεις μας αιφνιδίασε ευχάριστα, καθώς ήταν όλοι τους πρόθυμοι να στηρίξουν ενεργά την ανάδειξη της οινικής και γαστρονομικής παράδοσης της Νάουσας. Έτσι μετά από συνεργασία μαζί τους οι επισκέπτες θα μπορέσουν να έχουν μια σφαιρική άποψη γύρω από το κρασί καθώς στους χώρους εστίασης θα υπάρχουν τις ημέρες των εκδηλώσεων πιάτα που θα συνοδεύονται αρμονικά από το ξινόμαυρο κρασί των παραγωγών μας. Στα καφέ- bars της πόλης θα υπάρχει η δυνατότητα σερβιρίσματος του κρασιού σε ποτήρι και όχι στα μπουκάλια των 187ml, μια κίνηση που ευελπιστούμε να επεκταθεί και στο μέλλον, ενώ σε πολλά από αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα ο πελάτης να επιλέξει cocktail κρασιού. Μία κίνηση που έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Το ξινόμαυρο και η θέση του στον οινικό χάρτη της Ελλάδας:

wine1Αν και το ξινόμαυρο δεν είναι το κρασί που θα κερδίσει εύκολα κάποιον γιατί δεν έχει έντονα αρώματα ή «εύκολη» γεύση, η αλήθεια είναι πως το τελευταία διάστημα κερδίζει φίλους και στο εξωτερικό αλλά και εγχώρια. Σε αυτό έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό η τάση να εμφανίζονται winebars κυρίως στην Αθήνα όπου οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να δουλέψουν πραγματικά με το κρασί και με προσωπικό μεράκι τις περισσότερες φορές, ψάχνουν και ανακαλύπτουν μικρά οινοποιεία όπως είναι τα περισσότερα εδώ στη Νάουσα, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο κοινό το ξινόμαυρο κρασί της πόλης μας. Μάλιστα το ξινόμαυρο χρησιμοποιείται σαν η αιχμή του δόρατος από το master plan για την προώθηση των ελληνικών ποικιλιών και κρασιών στο εξωτερικό.

Νέα γενιά οινοποιών:

Στην ανάπτυξη του ξινόμαυρου έχει βοηθήσει πολύ και η παρουσία της νέας γενιάς οινοποιών στο χώρο. Γνώστες του αντικειμένου και με σπουδές πάνω στο κρασί, έφεραν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία των παλαιότερων στον χώρο, θέλουμε να πιστεύουμε πως το μέλλον του ξινόμαυρου κρασιού της Νάουσας θα είναι λαμπρό.

Συμμετοχή κόσμου:

Περιμένουμε από τον κόσμο της Νάουσας να επιδείξει περιέργεια και θέληση για μάθηση γύρω από τα κρασιά των οινοπαραγωγών μας. Θα έχει την ευκαιρία να γευτεί παραδοσιακά εδέσματα και συνταγές πάντα με τη συντροφιά καλού ξινόμαυρου κρασιού. Θέλουμε οι νέοι που θα μας επισκεφτούν να μάθουν μικρά μυστικά για το κρασί, όπως το να ζητούν το κρασί με το όνομα του και να επιλέγουν σωστά αυτό που ταιριάζει στον καθένα τους. Κλείνοντας ευελπιστούμε η όλη προσπάθεια να έχει αντίκτυπο και στους επισκέπτες της πόλης και η Νάουσα να καθιερωθεί ως οινικός και γαστρονομικός προορισμό.

 

Ακολουθεί  αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

ΝΑΟΥΣΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

Ξινόμαυρο.

Ταξιδέψτε στην πόλη της Νάουσας μέσα από τις εκλεκτές της γεύσεις. Οι οινοπαραγωγοί της περιοχής ενώνουν τις δυνάμεις τους και σας παρουσιάζουν το Ξινόμαυρο σε όλες του τις εκδοχές. Ποικίλα αμπελοτόπια, χρονιές και φιλοσοφίες θα συνοδεύσουν το οδοιπορικό σας!

 

Εστιατόρια & καφέ-μπαρ.

Σεφ στη Νάουσα και τη Βέροια, εμπνέονται από την δυναμική και την φινέτσα του Ξινόμαυρου, δημιουργώντας γεύσεις για παραδοσιακούς αλλά και ανήσυχους ουρανίσκους. Μυηθείτε στο πως μπορείτε να συνδυάσετε το κρασί με το φαγητό και τη διασκέδαση σας.

 

Οινοποιεία.

Περιπλανηθείτε στους πολύχρωμους φθινοπωρινούς αμπελώνες της Νάουσας παρέα με τους οινοπαραγωγούς, «αφουγκραστείτε» τα αρώματα του φρέσκου οίνου που παλαιώνει στο κελάρι και ξεναγηθείτε στην τέχνη της δημιουργίας του οίνου!

 

Παρασκευή, 14/12

11:00-13:30 Ημερίδα (Αίθουσα Συνεδρίων Hotel Βέρμιον – Άγιος Νικόλαος)

Ημερίδα με θεματικές σχετικά με το branding προϊόντων οίνου και γεύσεων, τον οινικό και γαστρονομικό τουρισμό και τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις. Είσοδος ελεύθερη.

 

Συντονιστής: Νικόλαος Κουτσογιάννης, Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας

“Branding: μεθοδολογία & εργαλείο ανάπτυξης”

Χρήστος Χέλμης, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Colibri

“Οινοτουρίστες στη Βόρειο Ελλάδα: ποιοι είναι & τι ζητούν;”

Μαρία Αλεμπάκη, Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ

“Τι ψάχνουν να βρουν οι Ευρωπαίοι στην κουζίνα ενός τόπου;  Τα κριτήρια επιλογής του “foodie” πελάτη.”

Φίλιππος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Ακαδημαϊκός Διευθυντής, Κολλέγιο Περρωτής

17:00-20:00 Γευσιγνωσία: Ξινόμαυρα Νάουσας (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)*

Δοκιμές εκλεκτού ξινόμαυρου οίνου από δώδεκα παραγωγούς της περιοχής με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Έκθεση Φωτογραφίας (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)

Οι αμπελώνες της Νάουσας στα φθινοπωρινά τους χρώματα μέσα από τον φακό της Ηλιάνας Σιδηροπούλου.

Παιδικό Εργαστήρι Γεύσεων (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)

Ξενάγηση των μικρών μας φίλων στον κόσμο των γεύσεων μέσα από το παιχνίδι!

* Η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει εισιτήριο κόστους 3 ευρώ. Το εισιτήριο αφορά τη συμμετοχή στην γευσιγνωσία.

20:30-22:00 Προβολή Ταινίας (Αίθουσα Εκδηλώσεων Εστίας Μουσών)

Οι φίλοι του κινηματογράφου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη δημιουργική σύνθεση της έβδομης τέχνης με τον οινικό πολιτισμό.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Σάββατο, 15/12

11:30-14:30 & 16:30-19:30 Γευσιγνωσία: Ξινόμαυρα Νάουσας (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)*

Δοκιμές εκλεκτού ξινόμαυρου οίνου από δώδεκα παραγωγούς της περιοχής με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

 

Έκθεση Φωτογραφίας (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)

Οι αμπελώνες της Νάουσας στα φθινοπωρινά τους χρώματα μέσα από τον φακό της Ηλιάνας Σιδηροπούλου.

 

Παιδικό Εργαστήρι Γεύσεων (Εκθεσιακός χώρος Ναϊάς)

Ξενάγηση των μικρών μας φίλων στον κόσμο των γεύσεων μέσα από το παιχνίδι!

* Η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει εισιτήριο κόστους 3 ευρώ. Το εισιτήριο αφορά τη συμμετοχή στην γευσιγνωσία.

 

20:00-22:00 Προβολή Ταινίας (Αίθουσα Εκδηλώσεων Εστίας Μουσών)

Οι φίλοι του κινηματογράφου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη δημιουργική σύνθεση της έβδομης τέχνης με τον οινικό πολιτισμό.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Κυριακή, 16/12

Επίσκεψη και εκδηλώσεις στα Οινοποιεία*

Οι παραγωγοί της περιοχής ανοίγουν τις πόρτες των οινοποιείων τους  για να υποδεχτούν το κοινό και να το μυήσουν στα μυστικά της δημιουργίας του οίνου.

 

Οινοποιείο Δαλαμάρα

Κτήμα Διαμαντάκου

Οινοποιείο Καρανάτσιος

Chateau Πήγασος

Κτήμα Φουντή

Κτήμα κυρ-Γιάννη

VAENI 
Κτήμα Μελιτζανή

Κτήμα Κελεσίδη

11:30 Εργαστήρι για Μικρούς Μάγειρες (Ξενοδοχείο Εσπερίδες)

Οι μικροί ανήσυχοι σεφ μυούνται στην τέχνη των γεύσεων και της δημιουργίας και μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας εποχικά προϊόντα και τη φαντασία τους, υπό την καθοδήγηση του σεφ κ. Δημήτρη Μάντσιου.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Εστιατόρια*

Το ξινόμαυρο αναδεικνύει και αναδεικνύεται μέσα από την μοναδικότητα της τοπικής κουζίνας. Στα κάτωθι εστιατόρια, οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα μπορούν να συνοδεύσουν το γεύμα ή το δείπνο τους με τοπικούς οίνους σε προνομιακές τιμές.

 

4 Εποχές

Αράπιτσα

Θωμάδες

Οινομαγειρέματα

Παλαιά Πόλη

Παραδοσιακό

Σπονδή

Χάραμα

Ωραίο

Ρακοκάζανο

12 Γράδα (Βέροια)

 

Καφέ-Μπαρ*

Την παράσταση κλέβει στα καφέ-μπαρ της πόλης το ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τον εξαιρετικό οίνο που μας προσφέρει η περιοχή.

 

City

Downtown

Home

Liebe

OMMA Cocktail Room+Bar

Παραδοσιακό Καφενείο Σείριος

 

Κάβες

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον ξινόμαυρο οίνο της Νάουσας σε τιμές προσφοράς στην Κάβα Οκτάνα.

 

*Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις των οινοποιείων, τους χώρους εστίασης και διασκέδασης και τις κάβες στην ιστοσελίδα μας: www.wine-days.gr.