Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us

papΜε τον ταλαντούχο αγιογράφο και απόφοιτο της Ανωτάτης σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Παναγιώτη Παπαδόπουλο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει το inaoussa.gr.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος μας μιλά για την τέχνη της Αγιογραφίας και τις ιδιαιτερότητες αυτής.

Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σε οδήγησαν να ασχοληθείς με την Αγιογραφία και τις φορητές εικόνες;

Τα ερεθίσματα ξεκίνησαν από μικρή ηλικία και μάλιστα, μέσα από το ίδιο μου το σπίτι. Όντας ο πατέρας μου και ο ίδιος αγιογράφος με μύησε από νωρίς στην βυζαντινή τέχνη. Στο εργαστήριο του, γνώρισα για πρώτη φορά τη μαγεία των χρωμάτων, αντικαθιστώντας τους μαρκαδόρους , με πινέλα, τέμπερες και σκόνες αγιογραφίας.

Ποιες οι σπουδές σου στον χώρο;

Οι σπουδές μου στον χώρο ξεκίνησαν σε ηλικία μόλις  12 ετών, στην Σχολή  Αγιογραφίας της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  και κορυφώθηκαν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας .Εκεί, σπούδασα ζωγραφική και παρακολούθησα μαθήματα αγιογραφίας στο εργαστήριο του κ. Παύλου Σάμιου. Η όρεξη για μάθηση φυσικά δεν σταματάει. Προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνω την δουλειά μου μέσα από την μελέτη έργων σπουδαίων αγιογράφων.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια τοιχογραφία ή μια φορητή εικόνα;

Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας φορητής εικόνας είναι πολύ σχετικός. Έχει να κάνει με το μέγεθος και την θεματολογία κάθε εικόνας και συνήθως διαρκεί μερικές εβδομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τις τοιχογραφίες.  Για την ολοκλήρωση της αγιογράφησης ενός ναού βέβαια, απαιτούνται αρκετά χρόνια.

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με την αγιογραφία;

Μεράκι, όρεξη, υπομονή και πίστη.

Πού μπορεί να βρει κάποιος τα έργα σας;

Τα έργα μου κοσμούν πολλούς ναούς του νομού μας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Επίσης, φορητές εικόνες μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Ρωσία. Βέβαια, ένας  εύκολος τρόπος  για να αποκτήσει κάποιος μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς μου, είναι  να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου.

Ως απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών ασχολείστε με κάτι άλλο εκτός από την αγιογραφία;

Εργάζομαι ως δάσκαλος εικαστικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση, εδώ και τέσσερα χρόνια. Επίσης, διδάσκω την τέχνη της αγιογραφίας στην Σχολή της Μητρόπολης  Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας. Βέβαια, στο σημείο αυτό να αναφέρω, πως ως καλλιτέχνης, ασχολούμαι και με τη ζωγραφική. Συγκεκριμένα, η θεματολογία των  ζωγραφικών μου έργων κινείται γύρω από την αφηρημένη τέχνη, με βασικά στοιχεία : τα γεωμετρικά σχήματα και την προοπτική.

Πού μπορεί κάποιος να σας βρει και να συνεργαστεί μαζι σας;

Το εργαστήριο μου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην οδό Τ. Γεωργούλη 23. Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μου, μπορεί να το κάνει μέσω της ιστοσελίδας μου papadopoulosart.gr ή στο τηλέφωνο 6973824633